Recepti 18. travnja 2019.

Genijalna čokoladna jaja domaće kreativke oduševila Instagram

foto: Mako.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Martina je odvjetnica, poduzetnica, sretno udana žena i velika kreativka koja se krije iza bloga Mako.Land. Ovih je dana na svom profilu podijelila genijalnu uskršnju ideju u koju smo se odmah zaljubili, baš kao i ostatak Instagrama...

Martina s bloga Mako.land tako je umjesto klasičnih uskršnjih jaja, svoj blagdanski stol odlučila ukrasiti posve neobičnom čokoladnom slasticom. Imaju baš sve što jedan uskršnji slatkiš treba imati - čak dvije vrste čokolade, bombončiće, a i priprema je nevjerojatno jednostavna.

Martina je na svom blogu i svom Instagram profilu podijelila detaljniji postupak pripreme ovih genijalnih čoko ukrasa, a mi ga prenosimo u potpunosti.

 

 | Author: Mako.hr foto: Mako.hr

DIY čokoladna jaja na oko!

Postupak je toliko brz i jednostavan da vam tutorial niti ne treba, ali kao dokaz da brže i jednostavnije od ovog ne može, natipkat ću sve korake.

I. Na pari/u mikrovalnoj pećnici rastopi mliječnu/tamnu čokoladu. Na posudu s kipućom vodom, uz vrlo laganu vatru, stavi zdjelu s običnom mliječnom ili tamnom čokoladom istrganom na kockice.

Ja čokolade uvijek radim s običnom mliječnom čokoladom jer nisam primijetila potrebu da kupujem višestruko skuplje čokoladne mrvice i sl. čokolade namijenjen baš za kuhanje. Lidl mliječna čokolada košta 4 ili 5 kn, okusom je odlična, a poslužila je vrhunski za svaki čokoladni projekt do sada. Za veliku posudu za pečenje trebalo mi je cca 3-4 cijele čokolade.

 

 | Author: Mako.hr foto: Mako.hr

II. Otopljenu čokoladu izli pa špatulom ravnomjerno rasporedi i lagano poravnaj
III. Ostavi par minuta dok se malo ne stegne no ostane mekana na dodir
IV. Ponovi prvi korak s 1 -2 bijele čokolade
V. Ostavi minutu dvije dok se malo ne stegne i prestane biti jako tekuća
VI. Žlicom na mliječnu čokoladu kapaj veće kapljice otopljene bijele čokolade

 | Author: Mako.hr foto: Mako.hr

Genijalna stvar kod ovih čokoladnih jaja je da ne možete pogriješiti jer jaja na oko ima svakakvih. Kapljice bijele čokolade mogu biti okrugle, nepravilne, veće ili manje, a niti slučajne kape između neće izgledati loše.

Osim toga, žlicom možete svaku kapljicu malo ispraviti ili povećati jer su obje čokolade i dalje tekuće. Primjerice, meni se svidio onaj nepravilan izgled klasičnog jaja na oko, pa sam pojedine kapljice žlicom malo izduljila.

 | Author: Mako.hr foto: Mako.hr

VII. U kapljice bijele čokolade utisni čokoladne bombone u žutoj ili narančastoj boji

 Iako ovaj korak možete zamijeniti i nekom kombinacijom jestivih boja i sl., ovi mi se žuti bombončići čine kao najbrži izbor. Kako nisam našla manje pakiranje M&M’s-a, ovdje sam koristila slične čokoladne bombone iz Lidla (neki njihov brand) i uklopili su se baš kao što sam zamislila.

 | Author: Mako.hr foto: Mako.hr

VIII. Čokoladna jaja ostavi da se u cijelosti stegnu

Nakon par minuta posudu ubaci u hladnjak da se čokolada u cijelosti stegne prije rezanja. Izbjegavajte zamrzivač jer bi čokolada mogla pobijeliti.

IX. U cijelosti stegnutu čokoladu, oštrim i dugim nožem razreži na kvadratiće /pravokutnike

Stegnutu čokoladu možeš rezati na jednake ili nejednake komade, manje ili veće, a možete je i trgati pa dobiti različite oblike. Grešaka nema.

Kako sam htjela izbjeći da se čokolada pretrgne na mjestima gdje se nalaze jaja na oko, išla sam sigurnijom verzijom pa nožem rezala pravokutnike od cca 5×8 cm (mjera je ugrubo, ali čisto da imate neku predodžbu koliko su čokoladice velike).

Čokoladna jaja složena u celofan i zavezana vrpcom ili male staklenke napunjene ovakvim čokoladnim jajima bit će najoriginalniji znak pažnje obitelji i prijateljima, a veća staklenka puna ovih posebnih čokoladnih jaja na stolu bit će odlična zamjena klasičnim uskrsnim keksićima koje inače nudite gostima.

Trebam li napominjati da je ovo genijalan DIY i za raditi s malim ručicama koje će s veseljem očistiti sve posude od otopljene čokolade?

 | Author: Mako.hr foto: Mako.hr

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.