gastro postao
Chefica Ana Grgić donosi vam recepte za jedan cjenovno itekako prihvatljiv obrok
Uz malo kreativnosti i s kalkulatorom u ruci – fin, a jeftin meni za četveročlanu obitelj ipak je moguća misija. Naša chefica Ana podijelija je recepte za ručak do 50 kuna i to od dva slijeda - krem juha od kukuruza te pileći burger s domaćim čipsom i umakom od curryja.
Krem juha od kukuruza
Sastojci: (za 4osobe)
- 60 dkg kukuruza
- 1 žlica maslaca
- pola glavice luka
- 1 češanj češnjaka
- 5 dag porilukla
- 1 l kipuće vode
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 5 dag celera
- sol i papar
Priprema:
- Na maslacu popržite luk dok ne postane staklenast, pa dodajte očišćene, oprane i nasječene: poriluk, celer i češnjak, pirjajte dok se ne pokuha tekućina koju pusti povrće. Dodajte kukuruz. Posolite. Zalijte s kipućom vodom i nastavite kuhati još 20-ak minuta.
- Maknite sa vatre i štapnim mikserom dobro izradite juhu da postane kremasta. Dodajte vrhnje za kuhanje, promješajte i vratite na vatru da zakuha, te začinite ako je potrebno.
- Ako nemate svježi kukuruz, možete koristiti zaleđeni ili iz konzerve.
Pileći burger, domaći čips, umak od curryja
Sastojci:
- 1 komad pilećih prsa bez kože i kosti (oko 0,2kg)
- 3 komada pilećeg zabatka bez kože i kosti (oko 0,4kg)
- 100 g krušnih mrvica
- 1 žličica curryja
- 1 žličica mljevene ljute paprike
- 2 češnja češnjaka na sitno nasjeckana
- 2 žlice ulja
Priprema:
- Pileća prsa i zabatke narežite na male komadiće, potom ih ubacite u multipraktik i usitnite ih. Ili ih usitnite u stroju za mljevenje mesa.
- Dodajte krušne mrvice, brašno, ljutu papriku, nasjeckani češnjak, ulje, sol i papar. Pomiješajte sve sastojke žlicom.Rukama oblikujte smjesu u burgere. Zagrijte malo ulja na tavi pa na tome pržite burgere po 3 – 4 minute sa svake strane ovisno o debljini.
- Gotove burgere poslužite uz burger peciva premazana umakom od curryja i majoneze, lisnate salate i domaći čips.
- 2 burger peciva prerezana na pola lagano tostirajte na tavi.
Umak: 1 dl majoneze pomiješajte s malo curryja i tri pune žlice jogurta, dodajte malo soli.
Domaći čips
- 1 kg bijeli krumpir
- 0,5 l ulje
- hladna voda
- sol
Priprema:
- Krumpir ogulite i narežite s pomoću spravice kojom gulite povrće. Ili tanko narežite nožem. Stavite krumpir u posudu i prelijte ga hladnom vodom. Ostavite ga u frižideru da odstoji sat vremena. Hladna voda izvući će škrob iz krumpira i biti će hrskav.
- U tavu stavite ulje, zagrijte da bude vruće.
- Stavljajte manje količine krumpira, tako da vam se ne bi poljepio jedan uz drugi. Pržite ga dok mu rubovi ne počnu tamniti ili dok ne dođe do željene boje. Čips vadite rupičastom lopaticom, ocijedite višak ulja na kuhinjski ručnik.