gastro postao
Šapice s orasima jedan su od najstarijih tradicionalnih recepata za sitne božićne kolače koji se održao do današnjih dana.
Recepti koji datiraju iz prošlog, pa i pretprošlog stoljeća, iz kuharica naših baka i prabaka, pisanih rukom uglavnom se ne razlikuju značajno po pitanju omjera sastojaka. Jedina razlika je vrsta masnoće što najčešće ovisi o vremenu kada je recept zapisan. Naime, nekada su se šape radile isključivo sa svinjskom masti, a u nekim domovima ta se navada zadržala do danas.
Ipak, u ovome receptu donosimo suvremenu varijantu šapica s orasima, a za one koji žele starinske šape, slobodno mogu koristiti svinjsku mast.
Sastojci koji će vam trebati su:
- 800 g oštrog brašna
- 3 jaja
- 500 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- pola praška za pecivo
- 250 g margarina s aromom vanilije
- Šećer u prahu i još jedan vanilin šećer
- Kalupi za šapice
Priprema:
- Na početku, prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo, dodajte mjevene orahe, šećer, vanilin šećer i u sredinu 3 cijela jaja. Margarin s aromom vanilije izrežite na kockice i potom dodajte u smjesu i dobro umijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i dok ne dobijete glatko tijesto.
- Potom upalite pećnicu na 180 stupnjeva C i dok se pećnica grije pripremite kalupe za pečenje. Kalupe treba obilato namastiti (u ovom trenutku možete koristiti mast, margarin ili maslac), a masnoću razmažite kistom da ispuni sve nabore. Kalupe treba puniti tijestom do pola visine i potom ih stavite u zagrijanu pećnicu i pecite približno 15 minuta.
- Dok su još vrući, izvadite ih iz kalupa i uvaljajte u šećer u prahu s vanilin šećerom. Kada se ohlade spremite ih u metalnu kutiju kako bi zadržali svježinu, aromu i teksturu.