15. prosinca 2015.

Napravite domaće šapice s orasima

sapice
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Šapice s orasima jedan su od najstarijih tradicionalnih recepata za sitne božićne kolače koji se održao do današnjih dana.

Recepti koji datiraju iz prošlog, pa i pretprošlog stoljeća, iz kuharica naših baka i prabaka, pisanih rukom uglavnom se ne razlikuju značajno po pitanju omjera sastojaka. Jedina razlika je vrsta masnoće što najčešće ovisi o vremenu kada je recept zapisan. Naime, nekada su se šape radile isključivo sa svinjskom masti, a u nekim domovima ta se navada zadržala do danas.

Ipak, u ovome receptu donosimo suvremenu varijantu šapica s orasima, a za one koji žele starinske šape, slobodno mogu koristiti svinjsku mast.

Sastojci koji će vam trebati su:

  • 800 g oštrog brašna
  • 3 jaja
  • 500 g mljevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • pola praška za pecivo
  • 250 g margarina s aromom vanilije
  • Šećer u prahu i još jedan vanilin šećer
  • Kalupi za šapice

Priprema:

  1. Na početku, prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo, dodajte mjevene orahe, šećer, vanilin šećer i u sredinu 3 cijela jaja. Margarin s aromom vanilije izrežite na kockice i potom dodajte u smjesu i dobro umijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i dok ne dobijete glatko tijesto.
  2. Potom upalite pećnicu na 180 stupnjeva C i dok se pećnica grije pripremite kalupe za pečenje. Kalupe treba obilato namastiti (u ovom trenutku možete koristiti mast, margarin ili maslac), a masnoću razmažite kistom da ispuni sve nabore. Kalupe treba puniti tijestom do pola visine i potom ih stavite u zagrijanu pećnicu i pecite približno 15 minuta.
  3. Dok su još vrući, izvadite ih iz kalupa i uvaljajte u šećer u prahu s vanilin šećerom. Kada se ohlade spremite ih u metalnu kutiju kako bi zadržali svježinu, aromu i teksturu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.