301 prikaza 07. travnja 2014.

Slatki recepti i tajne majstora slastica

Choco.jpg
U sklopu Hrvatskog festivala hrane i vina održanog prošlog tjedna u Zagrebu posjetili smo Choco show na kojem su slasne deserte predstavili talijanski majstor slastica Gianluca Fusto i hrvatska slastičarka Tea Mamut. Posjetitelji ove čokoladne radionice dobili su uvid u neke od tajni priprema slastica, a na kraju su ih i kušali.

Gianluca je, naime, radio klasični talijanski desert "Baba" čiji su glavni sastojci rum i svježe jagode, a Tea je radila autorski desert "Pijesak" za koji je inspiraciju dobila na sunčanom Hvaru. "U slastičarstvu je izuzetno bitno da se poštuje vrijeme" rekao je Gianluca koji je za "Babu" koristio jagode prethodno kuhane u vodi čak 24 sata. Ovaj talijanski majstor čokolade poznat je po tome što koristi kakao u baš svakom receptu. "Bitno je poštovati ciklus života", kaže Gianluca jer uvijek koristi sezonske sastojkeOvaj vrhunski slastičar u receptima koristi i bijelu čokoladu, ali samo kako bi njome fiksirao druge okuse. Kaže da se okusi mogu fiksirati u šećeru, masnoći ili alkoholu te da je za to najbolje koristiti čoko maslac.

Iako joj je tek 26 godina, iza Tee Mamut je dugogodišnje slastičarsko iskustvo koje je stekla učeći u restoranima s Michelin zvijezdama. Diplomirana je slastičarka i kulinarski šef za slastice i pekarske proizvode i jedina hrvatska slastičarka koja se školovala na prestižnom Culinary Institute of America. Puna iskustva i znanja, i Tea je s posjetiteljima podijelila nekoliko korisnih savjeta oko pripreme deserata – čokoladu nikada ne smijemo stavljati direktno na vatru, već ju miješati u vodenoj kupelji. Također, crna čokolada se kuha na temperaturi do 50, a bijela na temperaturi do 40 stupnjeva, kaže Tea. Ako dosada još niste probali ni jedan Tein recept, vrijeme je da se okušate u pripremi "Pijeska".

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.