Za kremu:
160 g Nestlé Dessert Corsé čokolade, nasjeckane
75 g šećera
4 žumanjka
200 ml slatkog vrhnja, tučenog u šlag
Za tijesto:
100 g šećera
120 g očišćenih pistacija, sitno mljevenih
malo soli
4 bjelanjka
2 lista želatine
2 žlice ruma ili konjaka
Za glazuru:
150 g Nestlé Dessert Noir čokolade, nasjeckane
70 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca
nekoliko cijelih pistacija za dekoraciju
Za tijesto:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Istucite bjelanjke sa šećerom i malo soli u čvrsti snijeg. U taj snijeg pažljivo umiješajte pistacije.
2. Razmažite smjesu po limu obloženim masnim papirom ili po dnu 2 manja kalupa (od 18 ili 20 cm). Pecite 10-12 minuta, dok nije suho na dodir. Ostavite da se ohladi.
3. Ako ste koristili lim, izrežite iz tijesta dva kruga veličine kalupa.
Za kremu:
1. Rastopite čokoladu na pari zajedno sa slatkim vrhnjem i držite na toplom. Namočite listiće želatine u hladnu vodu i ostavite 10 minuta da omekšaju.
2. Zagrijte šećer sa 2 žlice vode i pustite da se rastopi na laganoj vatri. Nastavite kuhati dok sirup ne počne ključati i dok se ne počnu pojavljivati veći mjehurići.
3. U međuvremenu tucite žumanjke s mikserom iznad pare. Kad su žumanjci topli, počnite ulijevati šećerni sirup miksajući sve dok se žumanjci ne napuhnu i smjesa nije relativno čvrsta. Zagrijte rum u lončiću i u njemu rastopite želatinu. Umiješajte u žumanjke prvo rastopljenu čokoladu s vrhnjem, a zatim rastopljenu želatinu.
4. Stijenke kalupa za tortu obložite prozirnom folijom. Stavite jedan krug tijesta na dno kalupa, premažite polovicom kreme, na nju položite drugi krug. Stavite u zamrzivač na 1 sat da se krema stisne.
Za glazuru:
1. Rastopite čokoladu na pari, umiješajte vrhnje i maslac i miješajte dok nije homogeno. Prelijte s glazurom tortu, ukrasite nasjeckanim pistacijama i vratite u zamrzivač da se glazura stisne prije posluživanja.
Recept pripremila: Ana Ugarković