Čokoladu poput šećera možemo oblikovati u različite oblike za ukrašavanje torti, kolača i muffina. Od čokolade možemo izrađivati linije, kuglice i druge oblike koristeći se dresir vrećicama ili pištoljima za ukrašavanje. Ili možemo izrađivati mnogobrojne oblike ulijevajući otopljenu čokoladu u silikonske kalupe koji se najčešće koriste za dobivanje leda u domaćinstvu. No, efektne ukrase možemo izraditi i bez korištenja specijalnih kuhinjskih alatki. Za trikove koji slijede čokoladu je potrebno temperirati. Čokoladu natrganu na komadiće valja otopiti iznad vodene kupelji, na laganoj vatri, pazeći da se ne stvara previše vodene pare. Kada se otopi otprilike 2/3 čokolade, skinuti s vatre i miješati, dok se sve ne otopi. Također, miješanjem se čokolada lagano hladi i zgušnjava, a cilj je dostići temperaturu od 40°C.
Čokoladni listići
Izrađivanje ukrasa u obliku listića nije komplicirano, a torta iz kućne radinosti ukrašena čokoladnim listićima izgledat će kao da su je izradile ruke profesionalca. Otopljena čokolada se premazuje kistom preko površine lista i pričeka da se stvrde prije nego se čokolada lagano ukloni s lista. Listove prije premazivanja valja oprati i posušiti. Što će list kojeg premazujete imati izraženije žile, to će čokoladni ukras biti više nalik pravom listu. Dobar primjer je nešpricano lišće limuna. Kod korištenja listova mente kao kalupa, čokoladni listići će poprimiti njihovu aromu, što je dodatna prednost. Nakon premazivanja listova čokoladom, a prije odvajanja, listove valja ohladiti u hladnjaku, dok čokolada sasvim ne očvrsne.
Čokoladna piljevina
Nanese li se otopljena čokolada u tankom sloju na ravnu površinu na papir za pečenje i ostavi da se ohladi do razine kada izgubi sjaj i nije ljepljiva na dodir, no i dalje je mekana, struganjem čokolade metalnom spatulom u smjeru od sebe dobit ćemo metalne strugotine nalik na piljevinu.
Čipka od čokolade
Čipka od čokolade može se napraviti korištenjem papirnatog tuljca koji se dobiva na način da se kvadratni papir za pečenje izreže na dva trokuta. Trokut od papira zamotati, krajeve presavinuti kao što savijamo kraj tube, odrezati vrh kako bi se dobila mala rupa pa u tuljac lijevati otopljenu čokoladu. Slijedeći korak je gusto šaranje i iscrtavanje nepravilnih krugova čokoladom po papiru za pečenje ispod kojeg je postavljena čvrsta ploha poput dna lima za pečenje. Čokoladu valja staviti u hladnjak ili zamrzivač kako bi se stisnula nakon čega komade čipke možemo lomiti i ubadati u tortu. Uz ovih nekoliko trikova domaće kolače i torte možemo pretvoriti u slastice koje izgledom pariraju onima sa naslovnica gastronomskih časopisa.