Kolumne 06. ožujka 2017.

Čokoladni brownie s narom

foto: Natalie Knezić
gastro postao gastro.24sata.hr
Bliži se Valentinovo, dan zaljubljenih i sigurno već razmišljate kako i čime razveseliti dragu osobu. Ako ste se odlučili ostati kod kuće i pripremiti dragoj osobi nezaboravnu večeru uz svijeće, evo prijedloga za savršen čokoladni desert naše nove blogerice Natalie Knezić koji će probuditi strasti i učiniti vaše Valentinovo posebnim.

Ovaj čokoladni brownie s narom prepun je intenzivnog okusa tamne čokolade, a napravljen je od zdravih sastojaka i bez suvišnih kalorija, pa tako u njemu možete uživati bez imalo grižnje savjesti. Kolač je obogaćen mirisnim začinima i preliven čokoladnom glazurom napravljenom od sirovog kakaa, te ukrašen bobicama svježeg nara koji daju predivnu svježinu svakom čokoladnom zalogaju.

 | Author: Natalie Knezić foto: Natalie Knezić

Tekstura ovog čokoladnog brownie kolača je neodoljivo mekana i sočna tako da se kolač doslovno topi u ustima. Poseban je i po tome što se priprema vrlo jednostavno, a izgleda apsolutno neodoljivo.

SASTOJCI

  • ¾ šalice (75 g) integralnog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • ½ šalice sirovog kakaa
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • 2 jaja
  • 6 žlica meda
  • 2 žlice kokosovog ulja, otopljenog i rashlađenog
  • ½ šalice (120 g) grčkog jogurta
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 šalica svježeg nara
  • Za glazuru:
  • 4 žlice kokosovog ulja, otopljenog i rashlađenog
  • 4 žlice sirovog odmašćenog kakaa
  • 1 žlica meda ili sirupa

 | Author: Natalie Knezić foto: Natalie Knezić

PRIPREMA

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Protvan 22x22cm obložite papirom za pečenje.
  2. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sol, kakao i začine.
  3. U odvojenoj posudi pjenasto zamutite jaja. Umiješajte med, kokosovo ulje, grčki jogurt i mlijeko.
  4. Dodajte suhe sastojke u mokre sastojke i izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  5. Smjesu izlijte u protvan za pečenje. Pecite 20-25 minuta. Pazite da se ne prepeče. Brownie mora biti ljepljiv i mekan u sredini, nikako suh kao klasični biskvit. Ubodite čačkalicu - ne smije izaći čista.
  6. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  7. Napravite glazuru: u zdjelici pomiješajte otopljeno kokosovo ulje, kakao i med.
  8. Premažite kolač glazurom i pospite narom. Narežite na kocke i uživajte!

 | Author: Natalie Knezić foto: Natalie Knezić

Držite u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi do tjedan dana.
Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup).

Uživajte u ovom predivnom čokoladnom desertu i provedite nezaboravnu večer zaljubljenih. Dobar tek!
Vaša, Natalie

 

Natalie možete pratiti na blogu Natalie’s Food & Health i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.