Dakle, ovaj tiramisu se za nijansu samo razlikuje od klasika: u kavu je dodan Baileys, a u dio mascarpone kreme je umiješana nutella. Ali možda su upravo ta dva "moja" sastojka učinila da u jako kratkom roku nestane čitav kolač sa stola, osim ovog jednom malog, sramežljivog komadića koji mi je ostao za fotkanje. Da budem iskrena, kad sam vidjela da imam samo ovaj komadić na raspolaganju, odlučila sam uopće ne fotkati kolač, niti pisati recept. Ali me je mljackanje kolega i ono poznato „mmmmmljanje“ dok su bez riječi konzumirali kolač, ipak natjeralo da se predomislim.
Iako je svima skoro poznat recept za tiramisu i iako se ne radi ni o čemu grandioznom, niti posebnom, recept za ovaj kolač je zaslužio biti objavljen jer niti jedan kolač koji sam napravila u zadnje vrijeme nije nestao takvom brzinom svjetlosti. I ne, nisu bili gladni pa su zdušno prionuli, ako ste to pomislili! Nahranila sam ja njih s puno lijepih stvari prije samog kolača. Zar ste sumnjali da nisam?
Sastojci:
- 400 g piškota (savoiardi)
- 0,5 litre crne kave
- 1 dcl Baileys likera
- 0,5 dl ruma
Krema:
- 500 g sira mascarpone
- 500 ml slatkog vrhnja (za šlag)
- 3 žumanjka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo)
- 1 cijelo jaje
- 2 velike žlice šećera
- 2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)
- 200 g nutelle ili sličnog namaza
- Gorki kakao za posipavanje
Postupak:
- Skuhajte kavu (turska, espresso ili nescaffe, onu koju najviše volite), pustite je da se ohladi. Kad se ohladila, prelijte je u širu posudu, dodajte joj Baileys i rum te promiješajte. Neka odstoji do trenutka umakanja piškota.
- Napravite kremu: odvojite 3 žutanjka od bjelanjaka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo, npr. za macarons ili beze kore), dodajte jedno cijelo jaje, šećer, vanilin šećer (ili pastu od vanilije) i izmutite mikserom u pjenastu smjesu. Nakon što ste dobro izmutili, u smjesu dodajte mascarpone i mutite mikserom dok se dobro ne sjedini.
- U drugoj posudi mikserom umutite slatko vrhnje dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno šlag. Pazite da previše ne izradite vrhnje mikserom jer bi se ono moglo pretvoriti u maslac.
- Tako napravljeni šlag dodajte u smjesu od jaja i sira pa kuhačom ili silikonskom špatulom dobro izmiješajte. Nemojte više mutiti mikserom.
- Odvojite pola gotove smjese od sira i jaja u drugu posudu i jednoj polovici dodajte 200 g nutelle (koju ste malo zagrijali pa ohladili kako bi postala više tekuća i lakša za "rukovanje"). Dobro izmiješajte kuhačom i špatulom dok se nutella ne sjedini s kremom.
- Pripremite si dovoljno veliki kalup ili vatrostalnu posudu u koju ćete slagati kolač: piškote podijelite na dva jednaka dijela (za dva sloja) pa krenite sa slaganjem tako da svaku piškotu umočite u pripremljenu kavu (pazite da ih ne razmočite) pa ih slažite u dva reda dok ne potrošite prvu polovicu. Na tako posložene piškote stavite kremu s nutellom i dobro poravnajte. Pa ponovite s drugim slojem piškota koje slažete direktno na kremu s nutellom. Kad ste završili s piškotama, na njih stavite ostatak kreme, tj. onaj dio koji ste ostavili sa strane bez dodavanje nutelle.
- Na kraju cijeli kolač dobro posipajte prahom gorkog kakaa i stavite u hladnjak da se dobro ohladi (najbolje preko noći).
- Prije služenja još jednom posipajte prahom gorkog kakaa i režite na veće komade pa poslužite uz ponosni osmijeh.