Najave 03. kolovoza 2023.

Decanterov salon iduće godine u Hrvatskoj!

Decanter u Hrvatskoj
Decanterov salon nagrađenih hrvatskih vina, na koji će doći i brojne zvijezde svjetske vinske scene, održat će se iduće godine u Hrvatskoj, u suradnji s Vinistrom foto: Decanter WWA; Merlo de Graia
gastro postao gastro.24sata.hr
Najveći prilog o Hrvatskoj u Decanteru ikad, Istra ponovo u fokusu. A iduće godine ponovno nam u Istru, baš kada će Vinistra slaviti svoju 30. obljetnicu, stiže najveća svjetska krema iz svijeta vina!

U najnovijem izdanju najpoznatijeg vinskog magazina Decantera na 14 stranica objavljen prilog "Hrvatska 2023." nastao u suradnji s Vinistrom i Hrvatskom turističkom zajednicom. Velika ljubiteljica istarskih vina s titulom Master of Wine Caroline Gilby u upravo objavljenom prilogu o Hrvatskoj najnovijeg Decantera napisala je kako sve četiri naše vinske regije zaslužuju punu pažnju, no naglasak je na Istri kao najpoznatijoj hrvatskoj vinskoj regiji.

 | Author: Vinistra Decanterov prilog o hrvatskim vinima foto: Vinistra

Iznimne malvazije i terani

Gilby je cijenjena Decanterova autorica, a Istru je u ovom članku opisala kao regiju neovisnog duha, mjesto gdje se proizvode autentična vina, a istarski krajolik kao dramatičan sa srednjovjekovnim selima na brežuljcima, maslinicima i vinogradima posvuda. Gilby je posebno istaknula malvaziju istarsku kojom je zasađeno više od 55 posto istarskih vinograda s detaljnim opisom njezinog spektra - od iznimnih svježih do moćnih odležanih vina.

 | Author: Merlo De Graia Caroline Gilby oduševljena je svježim malvazijama foto: Merlo De Graia

Uz ovu najpoznatiju autohtonu istarsku sortu posebnu pozornost posvetila je i također autohtonom teranu koji, piše, može biti i ljepotica i zvijer u jednom. "Vrhunske moderne verzije su tamno ljubičaste boje sa sočnim aromama maline i borovnice te izraženom svježinom. U aromatičnim, duboko obojenim roséima otkrit ćete pregršt živahnog, voćnog okusa", napisala je Gilby o teranima. 

Od ostalih sorti istaknula je autohtone muškate –momjanski, ružu i žuti, a osvrnula se i na merlot citirajući jednog istarskog vinara koji kaže da s njim Istra može u Ligu prvaka.

 

Caroline Gilby Možda vas zanima... Caroline Gilby: "Unatoč izazovnoj, sušnoj godini, imamo vrlo lijepa vina, fantastične terane i iznimne malvazije!" Špajza

 

Najavljen dolazak Decantera u Hrvatsku

U sklopu suradnje s Vinistrom, Istra će u srpnju iduće godine biti domaćin posebnog Decanterovog salona na kojem će se predstaviti sva hrvatska nagrađena vina s Decanterovog natjecanja. Ovaj jedinstveni event ugostit će neke od najcjenjenijih vinskih stručnjaka svijeta.

 

Vinari Markovca Možda vas zanima... Nekad su bili najbogatije selo u Istri, a sada u Markovcu osvajaju medalje za svoja vina Špajza

 

Vinistra, sretan ti 30. rođendan!

"Autori tekstova su imali potpunu neovisnost i posebno veseli njihov doživljaj Istre i istarskih vina, ali i ostalih hrvatskih vinskih regija. Ovo je još jedna potvrda da su malvazija i teran poznati istarski brendovi, a naš poluotok atraktivna vinska destinacija s nizom Decanterovih nagrada i prva u Hrvatskoj u kojoj je u svibnju održano poznato vinsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles", istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre te za iduću godinu najavio spektakularnu proslavu 30. rođendana udruge Vinistra i istoimene izložbe koja će se tradicionalno održati u porečkoj dvorani Žatika od 10. do 12. svibnja.

 | Author: Merlo De Graia Luka Rossi, predsjednik Vinistre foto: Merlo De Graia

Visit Istra – a wine lover's tour

Osim najpopularnije regionalne izložbe vina Decanterov prilog dao je na jednoj stranici osvrt i na proljetni Concours Mondial de Bruxelles kojem je udruga Vinistra bila sjajan domaćin i tako otvorila vrata Hrvatske ovom prestižnom ocjenjivanju. Uz Caroline Gilby o našem je vinskom poluotoku pisala i Jane Foster. Na njezinoj istarskoj ruti za ljubitelje vina našli su se Pula, Buje, Bale, Rovinj, Motovun…, dok je Simon J Woolf dao osvrt na ostale tri hrvatske regije – Dalmaciju, Bregovitu Hrvatsku, Slavoniju i Hrvatsko Podunavlje.

 | Author: Merlo De Graia Concours Mondial de Bruxelles održan je proljetos u Poreču, a iduće godine stiže jedva dočekani Decanterov salon foto: Merlo De Graia

 

Vinistra na ProWeinu Možda vas zanima... Malvazija i teran na sajmu ProWein oduševili posjetitelje iz 141 zemlje! Špajza Concours Mondial de Bruxelles u Poreču Možda vas zanima... Na prestižnom natjecanju ocijenjeno čak 7.504 vina! Špajza David Štampar Možda vas zanima... Vinarija Štampar proslavila 110 godina postojanja i novo zlato na Decanteru! Špajza Vinarija Kabola Možda vas zanima... Unica Kabola iz 2019. je najbolja malvazija istarska na Decanteru! Špajza Decanterjevi nagrajenci 2023. Možda vas zanima... Slovenci proslavili osvojene Decantere, a slavlju se pridružili i Hrvati Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.