Recepti 02. lipnja 2023.

Daj mi nešto slatko: Izokrenuti kolač s bananama

Izokrenuti kolač s bananama
Izokrenuti kolač s bananama foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Izokrenuti kolač s bananama slastica je za svaki dan - i za sve ukućane. Izdvoji malo vremena i isprobaj recept...

Ako ti se jede nešto slatko, a u posudi s voćem čeka kila lijepih banana, obavezno pripremi ovaj izokrenuti kolač s intenzivnim okusom karamele. Ovo jest prava šećerna bomba, ali ponekad trebaš popustiti i guštati bez razmišljanja. 

Priprema će ti oduzeti 20-ak minuta, a potom možeš uživati u kavi dok pećnica odrađuje svoj dio posla. Od pribora će ti trebati mikser i kalup za torte promjera 22 ili 24 cm, a sve sastojke možeš lako nabaviti i u malom kvartovskom dućanu. Dakle, isprike nema!

 

Možda vas zanima... Kako zamrznuti banane + tri odlična recepta za smoothie Recepti

 

Ako želiš, u smjesu možeš umiješati i komadiće tamne čokolade ili pak suho voće. Kad je serviranje u pitanju, ne trebaš pretjerivati; dobro će doći tek žlica lagano tučenog vrhnja. U slast!

 | Author: Aleksandar Pasaric/Pexels Banane foto: Aleksandar Pasaric/Pexels

Izokrenuti kolač s bananama

Sastojci - na 'nadjev':

  • 80 g maslaca
  • 150 g muscovado šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 velike banane

Sastojci - za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 300 g šećera
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 3 veća jaja 
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • Prstohvat soli

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje.
  2. Pomiješaj muscovado šećer i maslac pa ih kuhaj na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Makni s vatre pa umiješaj ekstrakt vanilije.
  3. Banane oguli i nareži po dužini.
  4. Izlij karamel u kalup za torte pa po dnu rasporedi narezane banane.
  5. Izmiksaj šećer s maslacem pa dodaj jedno po jedno jaje i kiselo vrhnje. Na kraju dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom te prstohvat soli. 
  6. Gotovu smjesu prelij preko banana i stavi u zagrijanu pećnicu. Peci otprilike sat vremena, ali redovito provjeravaj. Ako primijetiš da smjesa brzo tamni, pokrij aluminijskom folijom. Čačkalicom isprobaj je li kolač pečen.
  7. Reži tek kada se dobro ohladi!

VOLIŠ BANANE? I mi! Zato smo pripremili nekoliko dobrih recepata:

 

Možda vas zanima... Guštaj u brzinskoj roladi od zrelih banana i Nutelle Kolumne Možda vas zanima... Čokoladni banana kruh s bademovim brašnom Recepti Možda vas zanima... Banana blondies - svakodnevni kolač uz kavu Kolumne banoffee pie Možda vas zanima... Kolač od banana - recept Mary Berry Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:41 03. Lipanj 2023.

    dobar kolac