Kolumne Gastrolovci 08. svibnja 2021.

Zapečeni štrukli - za svaku priliku i u svako doba godine

VEDRAN BOŠKOVIĆ Zapečeni štrukli
gastro postao gastro.24sata.hr
Štrukli su još jedno naše tradicionalno jelo u kojem baš uživam i rado ga spremam.

Izrada vučenog tijesta može se činiti pomalo izazovnom, ali vjeruj mi da ćeš nakon nekoliko isprobavanja izvući tijesto tako tanko da ćeš moći pročitati novine ispod njega - i to bez previše muke. Priznajem, dugo sam odgađao pripremu, prvenstveno zbog straha od neuspjeha, ali kada skupiš malo odlučnosti ide to k’o po špagi.

Ne brini ako tijesto nekoliko puta pukne, i ako se pojave rupice dok ga razvlačiš, jer ćete ga na kraju zarolati i pokrpati sve te rupice koje su nastale.

 

Možda vas zanima... Sočne punjene rajčice - ljetni ručak za koji ne treba puno pripreme Kolumne

 

Kad je posluživanje u pitanju tu ima nekoliko mogućnosti, od onog najjednostavnijeg, u juhi, pa do zapečenih s vrhnjem ili pak slično knedlama, u krušnim mrvicama. U mom slučaju, zapečene štrukle su pojam potpunog gastro užitka.

 

Možda vas zanima... Raskošna pastirska pita ručak je za sve generacije Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima!

 | Author: Vedran Bošković Priprema tijesta za štrukle; foto: Vedran Bošković

Tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 dl ulja
  • 2,5 dl tople vode
  • Žličica soli
  • 1 jaje

Nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • Sol

Dodatno:

  • 100 g maslaca
  • 300 g kiselog vrhnja

 | Author: Vedran Bošković Rezanje i pečenje štrukli; foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Zamijesite tijesto! Pomiješaj brašno, jaje i sol, a zatim ulij toplu vodu i ulje. Tijesto mijesi rukama dok ne postane glatko i elastično. Premaži tijesto uljem i pokrij toplom posudom barem 30-ak minuta.
  2. Dok tijesto nadolazi, pripremi punjenje: dobro izmiješaj svježi sir i jaja te posoli.
  3. Uzmi čisti stolnjak i pobrašni ga s malo brašna (oštrog po mogućnosti). Tijesto razvaljaj valjkom sve dok ne postane tanko, a zatim ga počni rastezati dlanovima i vrhovima prstiju. Poteži ga od sredine prema rubovima dok ne postane vrlo tanko, gotovo da možeš vidjeti kroz njega. Ovaj postupak zahtjeva određenu dozu strpljenja tako da samo pomalo i sve će biti dobro. Nakon što si tijesto razvukla, odreži zadebljane rubove.
  4. Tijesto poškropi rastopljenim maslacem. Punjen stavite na dvije strane tijesta te uz pomoć stolnjaka zarolaj tijesto. Prereži ga u sredini kako bi dobila dvije rolade. Rukom oblikuj štrukle, tj. označi na mjeru tako da lagano utisneš tijesto na jednake dijelove. Rezanje tankim tanjurom s ravnim rubom je sjajan način da čvrsto zalijepiš rubove i osiguraš se da punjenje ne iscuri van kod kuhanja.

 

Možda vas zanima... Pravi specijalitet: Oslić na hrskavom batatu Kolumne

 

Sada imaš dvije opcije dovršavanja. Možeš ih skuhati pa peći ili ih samo peći u vrhnju.

  1. Štrukle kuhaj u zagrijanoj i slanoj vodi dvije do tri minute  tj. dok ne „isplivaju“. Posloži ih u namašćenu tepsiju pa ih peci pokrivene vrhnjem otprilike 20 minuta na 200 °C.
  2. Štrukle odmah posloži u namašćenu tepsiju i prelij vrhnjem. Peci na 180°C 40-45 minuta tj. dok vrhnje ne bude skroz zapečeno.

Ostavi ih da odmore nekoliko minute i posluži. 

 | Author: Vedran Bošković Zapečeni štrukli; foto: Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković Zapečeni štrukli; foto: Vedran Bošković

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Blammil 10:01 18. Veljača 2020.

    Lako zarađujem svaki tjedan 4000 do 7000 eura samo radeći jednostavne poslove od kuće. Prošli mjesec sam od ovog posla zaradio 26495 eura. Nevjerojatno je i jednostavno raditi, a redoviti prihod od toga. Predlažem svima vama da se trenutno pridružite ... prikaži još! ovom poslu kao dio radnog vremenA i zaradite više od prihoda od punog radnog vremena ako slijedite ovu vezu. ..........>>>>>>>>> www.Dollars7.com