Izrada vučenog tijesta može se činiti pomalo izazovnom, ali vjeruj mi da ćeš nakon nekoliko isprobavanja izvući tijesto tako tanko da ćeš moći pročitati novine ispod njega - i to bez previše muke. Priznajem, dugo sam odgađao pripremu, prvenstveno zbog straha od neuspjeha, ali kada skupiš malo odlučnosti ide to k’o po špagi.
Ne brini ako tijesto nekoliko puta pukne, i ako se pojave rupice dok ga razvlačiš, jer ćete ga na kraju zarolati i pokrpati sve te rupice koje su nastale.
Kad je posluživanje u pitanju tu ima nekoliko mogućnosti, od onog najjednostavnijeg, u juhi, pa do zapečenih s vrhnjem ili pak slično knedlama, u krušnim mrvicama. U mom slučaju, zapečeni štrukli su pojam potpunog gastro užitka.
Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima!
Domaći štrukli
Sastojci - za tijesto:
- 250 g oštrog brašna
- 250 g glatkog brašna
- 1 dl ulja
- 2,5 dl tople vode
- žličica soli
- 1 jaje
Sastojci - za nadjev:
- 500 g svježeg sira
- 2 jaja
- sol
Sastojci - dodatno:
- 100 g maslaca
- 300 g kiselog vrhnja
Postupak:
- Zamijesi tijesto! Pomiješaj brašno, jaje i sol, a zatim ulij toplu vodu i ulje. Tijesto mijesi rukama dok ne postane glatko i elastično. Premaži tijesto uljem i pokrij toplom posudom barem 30-ak minuta.
- Dok tijesto nadolazi, pripremi punjenje: dobro izmiješaj svježi sir i jaja te posoli.
- Uzmi čisti stolnjak i pobrašni ga s malo brašna (oštrog po mogućnosti). Tijesto razvaljaj valjkom sve dok ne postane tanko, a zatim ga počni rastezati dlanovima i vrhovima prstiju. Poteži ga od sredine prema rubovima dok ne postane vrlo tanko, gotovo da možeš vidjeti kroz njega. Ovaj postupak zahtjeva određenu dozu strpljenja tako da samo pomalo i sve će biti dobro. Nakon što razvučeš tijesto, odreži zadebljane rubove.
- Tijesto poškropi rastopljenim maslacem. Punjen stavite na dvije strane tijesta te uz pomoć stolnjaka zarolaj tijesto. Prereži ga u sredini kako bi dobila dvije rolade. Rukom oblikuj štrukle, tj. označi na mjeru tako da lagano utisneš tijesto na jednake dijelove. Rezanje tankim tanjurom s ravnim rubom je sjajan način da čvrsto zalijepiš rubove i osiguraš se da punjenje ne iscuri van kod kuhanja.
Sada imaš dvije opcije dovršavanja. Možeš štrukle skuhati pa peći ili ih samo peći u vrhnju.
- Štrukle kuhaj u zagrijanoj i slanoj vodi dvije do tri minute - dok ne "isplivaju" na površinu. Posloži ih u namašćenu tepsiju pa ih peci pokrivene vrhnjem otprilike 20 minuta na 200 °C.
- Štrukle odmah posloži u namašćenu tepsiju i prelij vrhnjem. Peci na 180°C 40-45 minuta - dok vrhnje ne bude skroz zapečeno.
Ostavi štrukle da 'odmore' nekoliko minute i posluži.