Izrada vučenog tijesta može se činiti pomalo izazovnom, ali vjerujte mi da ćete nakon nekoliko isprobavanja izvući tijesto tako tanko da ćete moći pročitati novine ispod njega - i to bez previše muke. Priznajem, dugo sam odgađao pripremu, prvenstveno zbog straha od neuspjeha, ali kada skupiš malo odlučnosti ide to k’o po špagi.
Ne brinite ako tijesto nekoliko puta pukne i ako se pojave rupice dok ga razvlačite jer ćete ga na kraju zarolati i pokrpati sve te rupice koje su nastale.
Kad je posluživanje u pitanju tu ima nekoliko mogućnosti, od onog najjednostavnijeg, u juhi, pa do zapečenih s vrhnjem ili pak slično knedlama, u krušnim mrvicama. U mom slučaju, zapečene štrukle su pojam potpunog gastro užitka.
Druge recepte potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima!
Vedran Bošković
Tijesto:
- 250 g oštrog brašna
- 250 g glatkog brašna
- 1 dl ulja
- 2,5 dl tople vode
- Žličica soli
- 1 jaje
Nadjev:
- 500 g svježeg sira
- 2 jaja
- Sol
Dodatno:
- 100 g maslaca
- 300 g kiselog vrhnja
Vedran Bošković
Priprema:
- Zamijesite tijesto! Pomiješajte brašno, jaje i sol, a zatim ulijte toplu vodu i ulje. Tijesto umiješajte rukama dok ne postane glatko i elastično. Premažite tijesto uljem i pokrijte toplom posudom barem 30-ak minuta.
- Dok tijesto nadolazi, pripremite punjenje: dobro izmiješajte svježi sir i jaja te posolite.
- Uzmite čisti stolnjak i pobrašnite ga s malo brašna (oštrog po mogućnosti). Tijesto razvaljajte valjkom sve dok ne postane tanko, a zatim ga počnite rastezati dlanovima i vrhovima prstiju. Potežite ga od sredine prema rubovima dok ne postane vrlo tanko, gotovo da možete vidjeti kroz njega. Ovaj postupak zahtjeva određenu dozu strpljenja tako da samo pomalo i sve će biti dobro. Nakon što ste tijesto razvukli, odrežite zadebljane rubove ako ih imate.
- Tijesto poškropite rastopljenim maslacem. Punjenje stavite na dvije strane tijesta te uz pomoć stolnjaka zarolajte tijesto. Prerežite ga u sredini kako bi dobili dvije rolade. Rukom oblikujte štrukle, tj. označite na mjeru tako da lagano utisnute tijesto na jednake dijelove. Rezanje tankim tanjurom s ravnim rubom je sjajan način da čvrsto zalijepite rubove i osigurate se da punjenje ne iscuri van kod kuhanja.
Sada image dvije opcije dovršavanja. Možete ih skuhati pa peći ili ih samo peći u vrhnju.
- Štrukle kuhajte u zagrijanoj i slanoj vodi oko 2-3 minute tj. dok ne „isplivaju“. Posložite ih u namašćenu tepsiju,zapecite ih pokrivene vrhnjem otprilike 20 minuta na 200 °C.
- Štrukle odmah posložite u namašćenu tepsiju i prelijte vrhnjem. Pecite na 180°C 40-45 minuta tj.dok vrhnje ne bude skroz zapečeno.
Ostavite ih da odmore nekoliko minute i poslužite.
Vedran Bošković
Vedran Bošković