Kolumne Gastrolovci 15. veljače 2020.

Zapečeni štrukli - za svaku priliku i u svako doba godine

Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Štrukli su još jedno naše tradicionalno jelo u kojem baš uživam i rado ga spremam.

Izrada vučenog tijesta može se činiti pomalo izazovnom, ali vjerujte mi da ćete nakon nekoliko isprobavanja izvući tijesto tako tanko da ćete moći pročitati novine ispod njega - i to bez previše muke. Priznajem, dugo sam odgađao pripremu, prvenstveno zbog straha od neuspjeha, ali kada skupiš malo odlučnosti ide to k’o po špagi.

Ne brinite ako tijesto nekoliko puta pukne i ako se pojave rupice dok ga razvlačite jer ćete ga na kraju zarolati i pokrpati sve te rupice koje su nastale.

 

Možda vas zanima... Sočne punjene rajčice - ljetni ručak za koji ne treba puno pripreme Kolumne

 

Kad je posluživanje u pitanju tu ima nekoliko mogućnosti, od onog najjednostavnijeg, u juhi, pa do zapečenih s vrhnjem ili pak slično knedlama, u krušnim mrvicama. U mom slučaju, zapečene štrukle su pojam potpunog gastro užitka.

 

Možda vas zanima... Raskošna pastirska pita ručak je za sve generacije Kolumne

 

Druge recepte potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima!

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 dl ulja
  • 2,5 dl tople vode
  • Žličica soli
  • 1 jaje

Nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • Sol

Dodatno:

  • 100 g maslaca
  • 300 g kiselog vrhnja

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Priprema:

  1. Zamijesite tijesto! Pomiješajte brašno, jaje i sol, a zatim ulijte toplu vodu i ulje. Tijesto umiješajte rukama dok ne postane glatko i elastično. Premažite tijesto uljem i pokrijte toplom posudom barem 30-ak minuta.
  2. Dok tijesto nadolazi, pripremite punjenje: dobro izmiješajte svježi sir i jaja te posolite.
  3. Uzmite čisti stolnjak i pobrašnite ga s malo brašna (oštrog po mogućnosti). Tijesto razvaljajte valjkom sve dok ne postane tanko, a zatim ga počnite rastezati dlanovima i vrhovima prstiju. Potežite ga od sredine prema rubovima dok ne postane vrlo tanko, gotovo da možete vidjeti kroz njega. Ovaj postupak zahtjeva određenu dozu strpljenja tako da samo pomalo i sve će biti dobro. Nakon što ste tijesto razvukli, odrežite zadebljane rubove ako ih imate.
  4. Tijesto poškropite rastopljenim maslacem. Punjenje stavite na dvije strane tijesta te uz pomoć stolnjaka zarolajte tijesto. Prerežite ga u sredini kako bi dobili dvije rolade. Rukom oblikujte štrukle, tj. označite na mjeru tako da lagano utisnute tijesto na jednake dijelove. Rezanje tankim tanjurom s ravnim rubom je sjajan način da čvrsto zalijepite rubove i osigurate se da punjenje ne iscuri van kod kuhanja.

 

Možda vas zanima... Pravi specijalitet: Oslić na hrskavom batatu Kolumne

 

Sada image dvije opcije dovršavanja. Možete ih skuhati pa peći ili ih samo peći u vrhnju.

  1. Štrukle kuhajte u zagrijanoj i slanoj vodi oko 2-3 minute  tj. dok ne „isplivaju“. Posložite ih u namašćenu tepsiju,zapecite ih pokrivene vrhnjem otprilike 20 minuta na 200 °C.
  2. Štrukle odmah posložite u namašćenu tepsiju i prelijte vrhnjem. Pecite na 180°C 40-45 minuta tj.dok vrhnje ne bude skroz zapečeno.

Ostavite ih da odmore nekoliko minute i poslužite. 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Blammil 10:01 18. Veljača 2020.

    Lako zarađujem svaki tjedan 4000 do 7000 eura samo radeći jednostavne poslove od kuće. Prošli mjesec sam od ovog posla zaradio 26495 eura. Nevjerojatno je i jednostavno raditi, a redoviti prihod od toga. Predlažem svima vama da se trenutno pridružite ... prikaži još! ovom poslu kao dio radnog vremenA i zaradite više od prihoda od punog radnog vremena ako slijedite ovu vezu. ..........>>>>>>>>> www.Dollars7.com