Recepti 08. prosinca 2023.

Neodoljivi tart s pistacijama, naš slatki projekt za vikend

Tart s pistacijama
Tart s pistacijama foto: Instagram @iletaitungateau
gastro postao gastro.24sata.hr
Treba se nekad i počastiti, posebno za vikend. Naš plan je ispeći ovaj genijalan tart s pistacijama, našim omiljenim orašastim plodovima

Volimo razne pite i tartove, a zimi nam najviše prijaju one s orašastim plodovima. Primjerice, tart (pita) s pekan orasima već je pravi klasik, a jako nas veseli i ovaj tart s pistacijama koje su nam omiljeni orašasti plodovi.

Ovaj tart s pistacijama odličan je sladak projekt za vikend, a recept smo pronašli u knjizi "Pistachio: Savory & Sweet Recipes Inspired by World Cuisines" autorica Barbare Bryant i Georgeanne Brennan.

 

Možda vas zanima... Mirisni tart od čokolade s karamelom i pekan orasima Recepti

 

 | Author: Instagram @iletaitungateau Tart s pistacijama foto: Instagram @iletaitungateau

Tart s pistacijama

(za 8 porcija)

Sastojci – za tijesto:

  • 165 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 55 g hladnog maslaca, narezanog na kockice od cca 1 cm
  • 1 veliko jaje, lagano izmućeno

Sastojci – za nadjev:

  • 165 g svijetlog smeđeg šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 žlice maslaca, rastopljenog i ohlađenog
  • 2 cm mahune od vanilije
  • 100 g pistacija, grubo nasjeckanih
  • 75 g cijelih pistacija

 

Tart od naranče i badema Možda vas zanima... Tart od naranče i badema za posebne prilike Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Pripremi tijesto: u zdjeli, zajedno izmiješaj brašno i šećer. Umijesi maslac rukama ili mikserom, trebaš dobiti mrvičastu smjesu. Dodaj jaje i 1 žlicu vode te mijesi dok ne dobiješ jednolično tijesto. Tijesto oblikuj u kuglu, zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 20-ak minuta-
  3. Tijesto  razvaljaj i stavi u okrugli kalup za tart, odreži neravne rubove. Izbodi tijesto vilicom i ponovno stavi u hladnjak da se dobro stisne.
  4. Pripremi nadjev: u zdjeli izmiješaj smeđi šećer, jaja i maslac. Mahunu vanilije razreži po duljini i sjemenke ubaci u smjesu. Pjenjačom ili drvenom kuhačom sve dobro miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Umiješaj nasjeckane pistacije.
  5. Nadjev izlij na tijesto, a po nadjevu posloži cijele pistacije. Lagano pokrij tart aluminijskom folijom.
  6. Peci tart oko 35 minuta, nakon toga makni foliju i nastavi peći dok kora i nadjev ne dobiju zlaćanu boju, još otprilike 15 minuta.
  7. Vrškom noža odvoji tijesto tarta od kalupa i izvadi tart.
  8. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.

Savjet više:

  • Pečeni tart može se čuvati u hladnjaku, u spremniku s poklopcem, bez dotoka zraka, do 2 dana.
  • Možeš ispeći i mini tartove s pistacijama, ali moraš pripaziti na vrijeme pečenja (peku se kraće)!

 | Author: Amazon.com Recept smo pronašli u knjizi "Pistachio: Savory & Sweet Recipes Inspired by World Cuisines" foto: Amazon.com

 

Možda vas zanima... Osvježavajuć i neodoljiv: Tart od limuna Recepti Mini tart sa smokvama Možda vas zanima... Mini tartovi sa smokvama i pistacijama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.