Recepti 03. siječnja 2017.

Sočne juneće rolade s krastavcima u umaku od vina

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neodoljivo ukusno i slasno meso u novom ruhu

Sočna i mekana junetina napravljena u obliku rolade te prelivena sjajnim umakom od vina i povrća, punjena kiselim krastavcima i senfom, fantastičan je prijedlog za ručak! Meso poslužite uz pire krumpir, rižu ili restani krumpir i sezonsku salatu - poput crvenog kupusa, i priredite ukućanima pravu i divnu gozbu o kojoj će pričati još danima! Junetina je zdrava namirnica koju bismo trebali češće pripremati i jesti, a na ovaj način, sigurno će se svidjeti svima. 

Sastojci:

  • 4 juneće šnicle, tanke, od 160 - 200 g svaka
  • 2 velika luka
  • 1 žlica maslaca
  • 4 manja kisela krastavca
  • 4 - 8 tankih šnita pancete
  • Sol, papar
  • Ulje
  • Za umak: 
  • 2 luka
  • 2 mrkve
  • Ulje
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1/4 l crnog vina
  • 1/2 l goveđeg temeljca
  • 1/4 l vode
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 - 3 grančice timijana
  • Sol i papar

Priprema: 

  1. Meso stanjiti čekićem za meso; na tavi popržiti kratko luk da omekša
  2. Svaku šniclu premazati senfom i na svaku složiti 1 - 2 šnite pancete; podijeliti luk na 4 dijela i staviti na svaku šniclu luk te na rub mesa staviti krastavac; zarolati od dijela gdje je krastavac prema drugom dijelu; čvrsto zamotati i učvrstiti čačkalicom na svakom rubu te posoliti i popapriti meso izvana
  3. Zagrijati u posudi malo ulja i popržiti meso sa svih strana da dobije lijepu boju; izvaditi ga
  4. U istoj posudi pripremiti umak: luk i mrkvu popržiti dok ne postanu zlatno smeđi; dodati pasiranu rajčicu i šećer i miješati nekoliko minuta na srednjoj vatri; dodati brašno i popržiti ga dok ne dobije svijetlo zlatnu boju; dodavati postupno vino i miješati cijelo vrijeme pa dodati ostatak vina, temeljac i vodu i pustiti da zakuha
  5. Vratiti rolade natrag u posudu s umakom te dodati češnjak i timijan; poklopiti i kuhati na srednjoj vatri oko 1 1/4 h.
  6. Izvaditi meso iz umaka, maknuti čačkalice; umak kuhati još dodatnih 10 minuta; posoliti i popapriti
  7. Meso vratiti natrag u umak i ponovno sve zajedno malo zagrijati.
  8. Poslužiti toplo. 

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.