Recepti 17. prosinca 2016.

Dobri stari juneći paprikaš

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalna gozba dolazi u novom ruhu i s nekim novim sastojcima

Ovaj bogati, ukusni paprikaš oduševit će svakog ljubitelja jela na žlicu, ali i sve ostale! Jednom kad probate ovo veličanstveno jelo, zaboravit ćete na sve! Pomalo kiselkastog, ali punog okusa, odvest će vas u neku sasvim novu dimenziju konzumiranja hrane. 

Sastojci:

  • 2 kg junetine, narezane na kockice
  • Sol i papar
  • 1/3 šalice ulja
  • 2 manja poriluka, oprana i narezana na tanke kolutiće
  • 1 veliki luk, nasjeckan na kockice
  • 8 češnjeva češnjaka, naribanih
  • 2 mrkve, narezane ne kolutiće (1 cm)
  • 4 stabljike celera, nasjeckane
  • 1/4 šalice pasirane rajčice
  • 1/2 šalice crvenog vinskog octa
  • 1 šalica crvenog vina
  • 3 šalice goveđe juhe
  • 1 šalica cijelih rajčica (konzervirana)
  • 3 lista lovora
  • 3/4 žličice timijana
  • 1/3 šalice sjeckanog peršina

Priprema:

  1.  Posoliti i popapriti junetinu i zapeći sa svih strana na malo ulja (da svaki komad poprimi lijepu zlatnu boju) i izvaditi meso iz posude za kuhanje
  2. Smanjiti temperaturu i dodati povrće (sve) na ulje gdje se popržila junetina te kuhati 10 minuta - dok povrće ne omekša. Dodati pasiranu rajčicu i još kuhati 5 - 10 minuta.
  3. Vratiti meso natrag te dodati, vino, vinski ocat i cijele rajčice (sa sokom u kojem su bile) i pustiti da zakuha
  4. Zaliti goveđom juhom (moguće da će biti potrebno više od 3 šalice da se sve pokrije tekućinom) te dodati sol, lovor, timijan i pustiti da kuha. 
  5. Smanjiti temperaturu na najmanju i kuhati polupoklopljeno 2 - 3 sata - dok meso nije mekano i sve povrće skuhano.
  6. Ostaviti da se ohladi i maknuti masnoću koja se skupila na vrhu.
  7. Prije posluživanja zagrijati i poslužiti s nasjeckanim peršinom

Uz ovaj čarobni paprikaš, trebat će vam samo komad svježeg hrskavog kruha i uživanje može početi! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.