Juha je uvijek je dobar izbor, a minestrone juha je posebna priča. Toplo i na žlicu znamo da je dobra ideja za svako doba godine, a o ovom jesensko-zimskom da i ne pričamo. A ako je to toplo i na žlicu još i prepuno zdravog i svježeg povrće, onda znaš da si na dobrom tragu. Napravi minestrone s mrkvom, rajčicom, porilukom, mahunama - ili bilo kojim povrćem koje imaš kod kuće i imaš savršeno predjelo koje će tvom organizmu dati - samo dobre stvari. Uz malo tjestenine, ova juha pretvara se u savršeno glavno jelo!
Minestrone juha je zapravo jedna prava vitaminska bomba. Zato zadržavamo pravo reći da će ti doslovno moći poslužiti kao lijek ako te zahvati neka od ovih jesenskih boleština. Zaljubi se u ovo predivno jelo na žlicu i pobijedi svaku mogućnost prehlade ili gripe! Zvuči kao neki oglas, zar ne? No, minestrone to zaslužuje. Ako se pitaš nije li minestrone tek još jedna povrtna juha, moramo ti odmah reći - nije. Povrtne juhe nemaju u sebi, na primjer, grah, koji je toliko vrijedan ovdje, nemaju tjesteninu, koja se u minestrone stavlja, a nekad se stavlja i riža... Ne, minestrone nije još jedna povrtna juha.
Inače, minestrone juha pripremala se još i stotinama godina prije Rimskog carstva, kad je vegetarijanska prehrana bila vrlo učestala. Tada se često u pirovu kašu dodavalo različito povrće. U kuharici iz 30. godine p.K. Marcusa Gaviusa Apiciusa, za kojeg se vjeruje da je bio veliki gurman i poznati kuhar tog doba, nalazio se recept za juhu koja se zvala polus. U tu se juhu stavljalo: pir, slanutak, bob, luk, svinjsku mast i zeleno povrće.
Otad se minestrone juha i recept za nju promijenio bezbroj puta, a i sad je podložna promjenama, ali uvijek zdrava i za preporuku! Iako je u najvećem postotku vegetarijanska juha, može se u nju dodati i malo mesa.
Minestrone juha
Sastojci (podložni varijacijama):
- 1 češanj češnjaka
- 1 luk
- 2 - 3 mrkve
- 1 komad celera
- 1 poriluk (manji)
- 2 krumpira
- 400 g konzerviranog bijelog graha
- 100 g tanko narezane slanine
- 400 g sitno sjeckane rajčice
- Maslinovo ulje
- Malo kelja (nekoliko listova tanko narezanih)
- 1 l povrtnog temeljca
- 100 g tjestenine
- Parmezan za posluživanje
Priprema:
- Nareži češnjak, luk, mrkvu, celer, krumpir i poriluk na sitne komadiće (otprilike 1 cm) i stavi u veću posudu.
- Grah ocijedi.
- U posudi za kuhanje, na malo ulja, poprži slaninu (oko 2 min), dodaj narezani luk, poriluk, češnjak, mrkvu i celer te kuhaj i lagano miješaj oko 15 minuta - dok povrće ne omekša; dodaj krumpir, grah i rajčicu te zalij povrtnim temeljcem.
- Kuhaj otprilike 30 minuta uz povremeno miješanje. Provjeri je li krumpir kuhan - ako jest, dodaj narezani kelj i tjesteninu i kuhaj još 10 minuta - odnosno, dok se tjestenina ne skuha.
- Posoli/popapri po želji.
- Posluži toplo uz malo ribanog parmezana.