Gustih juha ima mnogo vrsta, a mi ih volimo bez obzira od čega su. Primjerice, mogu biti od raznog mesa i povrća ili samo od mesa ili od povrća. Jedna od najvećih tajni gustih juha jest upravo njihova gustoća a naše su bake jednostavno znale kako postići savršenu teksturu.
Najvažnija je zaprška
Za početak, najvažnija je zaprška – način na koji brašno, krupicu, škrobno brašno i slično razmutiš u malo hladne vode, a zatim tome dodaš kipuću juhu, neprestano miješajući. Danas ju rijetko koristimo za juhe, ali ako se želiš prisjetiti okusa bakinih juha, probaj i ovaj način.
Nakon toga juhu moraš kuhati najmanje 10 minuta! Ako se služiš zaprškom, onda vruće ulje, mast ili maslac dodaj brašnu neprestano miješajući, dok brašno jednolično ne požuti. Kada je brašno žuto kao, primjerice, žemlja, polako nalij malo vode ili juhe. Pri tome dobro miješaj, najbolje pjenjačom, da se ne stvore grudice. Ovu smjesu dobro prokuhaj i tek onda dodaj preostalu juhu.
Ako zaprški želiš dodati luk ili češnjak, dodaj ih čim brašno malo požuti i prži dalje, dok luk ne porumeni. No, češnjak prvo treba fino iskosati, dodati već gotovom zapršku (ne prži sa zaprškom) i odmah nadolij juhu. Također, papar i crvenu papriku isto dodaj već gotovoj zaprški i odmah nadolij ostatak juhe.
Naše su bake znale napraviti veću količinu zaprške pa bi ostatak spremile na hladno mjesto i upotrebljavale je po potrebi.
Zgušnjavanje juhe bez zaprške
No, želiš li juhu učiniti gušćom, a izbjegavaš zapršku, onda to možeš učiniti i uz pomoć krumpira – zadnjih 15-ak minuta kuhanja dodaj u juhu fino izrezani sirovi krumpir. Osim toga, gustoću možeš postići i tako da u juhi kuhano povrće propasiraš i vratiš ga natrag u juhu.
Izvrstan dodatak gustim juhama, koje nisu začinjene zaprškom, jest i žumanjak izmiješan s nekoliko žlica kiselog vrhnja. Ta se smjesa obično stavlja u zdjelu za posluživanje juhe, pa se juha tome polako dolijeva i dobro promiješa.
Savjet više:
Juhu možeš začiniti i s malo soka od limuna, komadićem maslaca, vinom, sitno sjeckanim peršinom i vlascem, ali to dodaj tek onda kada juhu izneseš na stol.