Toliko je recepata, kombinacija slanih i slatkih da sam jednom pripremila pet sljedova večere i u svakom od njih dala čast bundevi da sudjeluje. Ako spominjemo juhu, onda je to ona krem, gusta juha koju i sama rado poslužujem uz nekoliko kapi bučinog ulja, malo kiselog vrhnja i tostiranog luka.
E sad, ova krem je za kod kuće, kada imate struju i štapni mikser, a što kada ste van suvremenih pomagala i el.energije? Tamo duboko u šumi... Ovo je zaista bio izazov pripremiti i uživala sam što od uzbuđenja, što od ponosa, jer su moji gosti bili oduševljeni.
Jedan hrvatski chef se u čudu pitao, zašto bi komplicirali ako možemo skuhati u loncu na šporetu?! Možda je u pravu, no adrenalin i sreća koju vatra i neizvjesnost kuhanja na otvorenom nosi, neprocjenjiva je i neopisiva s ijednom konvencionalnom varijantom koliko god ona bila zicer.
Neću puno duljiti, samo ću dati "tips and tricks" koji su važni za ovu juhu:
- Nađite široku bundevu, ali plitku, onu koja stane ispod peke, obavezno tvrde kore.
- Probajte ovo kod kuće u pećnici prije nego pozovete goste i zapalite vatru.
Sastojci:
- 1 velika bundeva
- 1 litra vrhnja za kuhanje
- 1 manji luk
- 3 režnja češnjaka
- 3 mrkve
- 2 peršina i list
- 1 celer korijen i list
- muškatni oraščić
- sol, papar
- sjemenke iz bundeve
- "meso" bundeve
- vrela voda
- svježa kadulja
- svježi ljupčac
Priprema:
- Odrežite vrh bundeve, klobuk i pažljivo izdubite unutrašnjost. Očistite pažljivo poklopac od sjemenki i vlaknastog dijela bundeve, meso sitno isjeckajte. Očistite i sito nasjeckajte korjenasto povrće, kao i začinsko bilje.
- Šuplju bundevu stavite u peku, napunite je nasjeckanim povrćem i zalijte s vrelom vodom, dodajte začine, malo sjemenki koje ste očistili i poklopite klobukom. Pažljivo zatvorite peku i zagrnite žar okolo. Kuhajte juhu cca 2 do 2,5 sata bez otvaranja peke.
- Zagrijte vrhnje za kuhanje do vrenja prije nego otvorite peku i otklopite bundevu. Pažljivo otvorite bundevu i ulijte vrelo vrhnje brzo miješajući pazeći kako ne probili stijenke bundeve koja je sada mekana i kuhana. Kako budete usipali vrhnje, miješajući ćete strugati i unutrašnjost bundeve i stijenke koje će dati dodatni šarm ovoj rustikalnoj juhi.
- Provjerite okus, dodajte sol i papar i poslužite uz tostirani kruh.
Bundeva koja je ostala bit će savršena za jedan prefini pire, samo je potrebno ostrugati njenu unutrašnjost do kraja i oduševit će vas ta kombinacija okusa koja toliko podsjeća na kuhani kesten i vrišti: JESEN!!!!
Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.