Recepti 26. rujna 2023.

Souffle od limuna za posebne prilike

Souffle od limuna
Souffle od limuna foto: Carly Jayne/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Odličan souffle služi kao dokaz vrhunskih slastičarskih vještina. Vrijeme je da testiraš svoje!

Souffle je pahuljasto jelo na bazi jaja koje se može poslužiti u slatkom i u slanom izdanju. Servira se momentalno nakon vađenja iz pećnice, dok je još pahuljast i viri iz keramičke posudice - i idealan za fotografiranje.

Ovog puta donosimo ti recept za souffle od limuna. Lako ga je pripremiti, a u isto vrijeme je vrlo lako pogriješiti u nekom od koraka. Ako ispadne dobro, bit će apsolutna zvijezda večeri, a ako negdje pođe po krivu, morat ćeš ga zakamuflirati kuglom sladoleda i svježim voćem.

Ne želimo te obeshrabriti, samo ne preporučujemo da se u prvu avanturu sa souffleom baciš na dan neke važne večere za veliku grupu ljudi. Budući da je popis sastojaka zaista kratak, testiraj recept ranije i prilagodi ga svojoj pećnici i ukusu.
 

Kocke od limuna i ricotte Možda vas zanima... Mirisna delicija: Kocke od limuna i ricotte Recepti

 

Imaj na umu da je recept u nastavku dostatan za pripremu 4-6 malih soufflea, ovisno o veličini keramičkih posudica.

limun | Author: Thinkstock Za pripremu soufflea trebat će ti limunov sok i korica foto: Thinkstock

Souffle od limuna - za zaista posebne prilike

Sastojci:

  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 1/2 žlice limunove korice
  • 30 ml limunovog soka
  • prstohvat soli
  • 2 žličice maslaca

Postupak:

  1. Maslacem dobro premaži 2 keramičke posudice za souffle pa ih obje pospi s malo šećera. 
  2. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  3. Žumanjke izmiksaj sa 75 g šećera u gustu i pahuljastu smjesu. Dodaj koricu i sol limuna i prstohvat soli pa još kratko miksaj kako bi se sastojci sjedinili.
  4. Bjelanjke izmiksaj s preostalih 25 g šećera u čvrsti snijeg. 
  5. Snijeg od bjelanjaka špatulom postepeno umiješaj u žumanjke. 
  6. Smjesu prelij u pripremljene posudice. Napuni 3/4 posudice, lagano lupni posudicom o podlogu kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila. 
  7. Peci između 15 i 20 minuta, ovisno o veličini. Gotovi souffle posluži odmah nakon što ga izvadiš iz pećnice!

 

Sorbet od limuna i mente Možda vas zanima... Napravi domaći sorbet od limuna i mente Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:51 27. Rujan 2023.

    mm fino