Špajza 23. listopada 2023.

Ne bacaj kore od agruma, iskoristi ih na najbolji način

Klementine
Kora klementina jako je aromatična foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Od sada za zauvijek – nikad ne bacaj kore od citrusa, nego su savršen dodatak marinadama, umacima, tortama, kolačima…

Znaš li da se u kori citrusa nalaze sva njihova aromatična ulja? Zato ih nikad ne bacaj. Čak i ako je kora prskana kemijskim pesticidima i bojama kako bi se pojačala njihova prirodna boja.

Limunova korica | Author: Stockfood Naribaj limunovu koricu i podigni teške mesne umake na novu razinu foto: Stockfood

Iako takvi postupci rijetko utječu na plod iznutra, utječu na koru, pa ako ne nisi u prilici odabrati neobrađene agrume, možeš ih prije upotrebe blanširati kako bi se uklonile eventualne kemikalije iz kore.

 

Korica mandarine Možda vas zanima... Ne bacajte koricu mandarine: Evo kako je iskoristiti None

 

Od blanširanja do marinada

Najlakše ćeš ih blanširati tako da trake od kore staviš u cjediljku ili vrećicu od muslina pa ih potopiš u kipuću vodu na 1 do 2 minute. Naribana kora limuna, naranče ili limete pravi je odabir za razne marinade i umake kojima želiš dati laganu citrusnu aromu. Debelo narezana kora može se, pak, staviti u bouquet garni ili u staklenku šećera.

 | Author: Robin Kumar Biswal/Pexels Koru naranče iskoristi za arancine foto: Robin Kumar Biswal/Pexels

Citrusi su savršeni i kao ukras – primjerice, žlicom izvadi meso citrusa pa koru serviraj kao 'posudicu' za sorbet, sladoled ili salatu od voća i povrća.

 

sok iz agruma Možda vas zanima... Tri trika kako dobiti više soka iz agruma Špajza

 

Može i kao ukras, ali i sastojak začinskim mješavina

Citrusi fantastično idu uz sve slatko, a osim kao idealan ukras u tortama, kolačima i sladoledima, kore možeš i skuhati u sirupu od nara (grenadine sirup) kako bi poprimila jarkoružičastu boju. Svježe naribana korica limuna neizbježna je u marinadama, a temelj je klasika među talijanskim začinskim mješavinama poput gremolate koja se stavlja na pirjanu teleću koljenicu neposredno prije posluživanja.

 | Author: Brooke Lark/Unsplash Korom agruma mogu se začiniti brojna slana i slatka jela foto: Brooke Lark/Unsplash

Isto tako, kora agruma vrlo je ukusna u kombinaciji sa svježe mljevenim paprom, solju, maslinovim uljem i parmezanom – koji tvore besprijekoran umak za tjestenine! Ušećerena kora od agruma osnovni je dio tradicionalnog božićnog kolača Panforte. A i mi u Dalmaciji imamo arancine - ušećerene narančine korice koje su jako fine i onako same za grickanje, ali i u raznim slasticama.

 

Možda vas zanima... Sezonski čips od naranče po receptu Marthe Stewart Recepti Možda vas zanima... Arancini od naranče su mirisne i slasne grickalice Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.