Sok limuna, naranče, grejpa ili mandarine najbolje je osvježenje, a obožavamo ga dodati i u slastice, ali i pokoje jelo s piletinom ili ribom. Ako si do sada jednostavno prepolovila limun i odmah ga u nekoliko poteza iscijedila na cjediljku, šanse su velike da je u samom plodu ostalo još nekoliko kapi dragocjenog soka.
Električne citrusete su odličan način kako temeljito iscijediti limun ili naranču, ali mogu zauzimati puno mjesta u kuhinji i nema ih svatko doma. Zato postoje trikovi koji će ti pomoći iscijediti sok iz citrusa do posljednje kapi, i to u trenu.
Trik s mikrovalnom pećnicom
Limun ili naranču stavi u mikrovalnu pećnicu na svega 10 do 15 sekundi. Ovaj postupak neće zagrijati voće, ali će omekšati membrane koje se nalaze oko "paketića" soka te ćeš ga lakše iscijediti. Svakako voće prereži na pola tek nakon što je bilo u mikrovalnoj pećnici, nikako prije jer bi se moglo posušiti tijekom zagrijavanja.
Trik s daskom za rezanje
Još jedan način kako omekšati membrane u citrusnom voću je da ga pritisnemo na dasku za rezanje i zakotrljamo nekoliko puta. Tim postupkom će dio soka u voću već biti slobodan pa je potrebno prerezati ga iznad posude u kojoj ćemo sok sakupiti kako ne bi izgubili dio dragocjene tekućine.
Trik s toplom vodom
Za maksimalnu količinu soka citrusno voće najprije namoči u toploj vodi 10 do 15 minuta. Temperatura vode bi trebala biti ugodna na dodir, nikako previše vruća jer će tada uništiti hranjive sastojke limuna poput vitamina C. Tako omekšali limun, naranča ili grejp lakše će se cijediti te ćeš jednostavnije doprijeti do svakog sočnog dijela voća.
Sada kada imaš još više soka omiljenog citrusnog voća, iskoristi ga za pripremu ovih delicija: