Slastice koje podsjećaju na gumene bombone, ali su pune okusa i mirisa? Riječ je, naravno, o arancinima, odnosno ušećerenim i aromatiziranim korama naranče karakterističnim za mediteransko podneblje. Arancini se u mediteranskim zemljama pripremaju već dugi niz godina, a omiljena su slastica neovisno o godišnjem dobu. Osim od naranče, arancine možemo pripremiti i od limuna ili mandarine, a postupak je isti.
Domaće naranče za najbolje arancine
Arancini se, u stvari, vrlo jednostavno pripremaju, ali pritom je nužno da koristiš domaće naranče koje nisu prskane. Za početak, nareži koru naranče na dugačke trakice željene debljine (ne deblje od 5 mm). Kako bi umanjili gorčinu arancina, odnosno kore naranče, trakice stavi u hladnu vodu, pusti da provriju i kuhaj oko pet minuta. Postupak ponovi još dva puta, svaki put u novoj hladnoj vodi. Korice ocijedi i ohladi te pripremi sirup za arancine.
U novoj posudi pomiješaj vodu i šećer tako da količina šećera bude jednaka količini korica i po želji dodaj 1 dcl vina i mahunu vanilije. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastopi i ne dobiješ sirup za arancine. Dodaj trakice narančine kore tako da su najvećim dijelom prekrivene sirupom, smanji vatru i pusti da se lagano kuhaju pola sata.
Trikovi za pripremu arancina
Kod pripreme arancina bitno je ne ostaviti ih predugo na vatri jer će inače biti pretvrdi. Ostavi koru u sirupu da se ohladi i zatim ju izvadi, ocijedi i posloži na masni papir za pečenje, svaku trakicu posebno. Najbolje bi bilo da u ovom trenu arancine ostaviš da se suše preko noći, a sutradan ih obilno posipaj šećerom te ostavi da se još malo suše. Arancine možeš čuvati u staklenkama ili kutijama obloženim papirom.
Osim što arancine možeš grickati samostalno, odlično pristaju u biskvite i čokoladne slastice. Ljubitelji limuna, arancine mogu napraviti s korama limuna kako bi dobili limuncine, a sličnu poslasticu moguće je dobiti i od kore mandarine. Za još bolji desert, arancine možeš djelomično umočiti u otopljenu čokoladu.
Najbolji recept za arancine
Sastojci za arancine:
- 500 g kore naranče, narezane na trakice
- 500 g šećera + za posipanje
- Voda
Priprema arancina:
- Koricu naranče nareži na trakice željene veličine.
- Koricu stavi u lonac s hladnom vodom, zagrij do vrenja te kuhaj oko pet minuta.
- Vodu baci i postupak ponovi još dva puta.
- Korice naranče ocijedi i pripremi sirup.
- U lonac dodaj šećer i vode dovoljno da prekrije šećer. Zakuhaj pažljivo dok se sav šećer ne otopi.
- U sirup dodaj trakice narančine kore, smanji temperaturu i kuhaj oko pola sata.
- Nakon toga ugasi štednjak i ostavi korice naranče da stoje u sirupu dok se ne ohlade.
- Kada su se ohladile, korice naranče ocijedi od viška sirupa i posloži na papir za pečenje, svaku trakicu posebno.
- Ostavi da se arancini osuše preko noći te ih sutradan posipaj šećerom.
- Ostavi da se još malo posuše i spremni su za grickanje. Skladišti ih u staklenoj posudi.
U slast!
Voliš okus naranče? Isprobaj i ove slastice: