Recepti 26. rujna 2023.

Kremasta tjestenina s gljivama - klasik za svaki dan

Tjestenina šampinjoni
Tjestenina s gljivama foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Brzo, jednostavno i ukusno, baš onako kako volimo nakon napornog radnog dana!

U ona jednostavnija, a uvijek fina jela zasigurno ulazi i kremasta tjestenina na bazi vrhnja i omiljenih gljiva. Šampinjone možeš zamijeniti nekom drugom vrstom gljiva po želji, a želiš li pripremiti vegetarijansku verziju, iz sastojaka samo izbaci pancetu ili slaninu. 

Za efektniji izgled jela, odličan odabir bit će zeleni ili crni rezanci. Uz ovu kombinaciju odlično će se složiti i timijan i vlasac, a želiš li dodatno začiniti ručak, tjesteninu svakako posluži uz čašu finog bijelog vina.

 

Možda vas zanima... Marenda i pol: Tjestenina s pancetom i pastrnjakom Recepti

 

 | Author: Anita Austvika/Unsplash Smeđi šampinjoni odlični su za ovo jelo, no možeš ih zamijeniti i drugim jestivim gljivama foto: Anita Austvika/Unsplash

Kremasta tjestenina s gljivama

Sastojci:

  • 450 g tjestenine
  • 1 žlica maslaca
  • 400 g šampinjona
  • 100 g sitno sjeckane pancete
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 250 ml suhog bijelog vina 
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 40 g parmezana
  • 2 žlica peršin, list
  • sol, papar

 

gljive Možda vas zanima... Zašto iskusni chefovi ne peru gljive? Špajza

 

Postupak:

  1. Tjesteninu skuhaj al dente, prema uputama na pakiranju. 
  2. Otopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri.
  3. Dodaj nasjeckani luk, a nakon 2 minute i protisnuti češnjak. Dinstaj i povremeno promiješaj. 
  4. Dodaj sitno sjeckanu slaninu. Kada se luk zastakli, a panceta pusti masnoću, dodaj gljive koje si očistila i narezala na ploške.
  5. Prži 10-ak minuta dok tekućina ne ispari, a gljive ne omekšaju. Ulij vino i kuhaj dok alkohol ne ispari.
  6. Kad ispari, dobro promiješaj pa makni s vatre. Posoli i popapri prema ukusu.
  7. Dodaj skuhanu tjesteninu i nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala, vrhnje, sitno ribani parmezan i dvije žlice nasjeckanog peršina. Sve polako promiješaj i, prema potrebi, dodaj još soli.
  8. Makni s vatre i posluži toplo - s još malo parmezana. 

 | Author: Kristina Paukshtite/Pexels Fine šumske gljive foto: Kristina Paukshtite/Pexels

Isprobaj i ove recepte s gljivama...

 

Ravioli Možda vas zanima... Domaći ravioli u umaku od gljiva Recepti Možda vas zanima... Kremasti špageti s gljivama na najjednostavniji mogući način Recepti Zapečeni krumpir s gljivama Možda vas zanima... O ovome sanjaš: Zapečeni krumpir s gljivama Recepti Gljive Možda vas zanima... Otkrivamo 3 fine, a jeftine zamjene za meso i sir Špajza Galette s gljivama Možda vas zanima... Galette s gljivama - savršena za zimski brunch Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.