Špajza 01. veljače 2017.

SAD prvi put osvojile zlato u finalu Bocuse d'Ora

foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Bocuse d'Or, najprestižnije kulinarsko natjecanje, u Lyonu je 24. i 25. siječnja okupilo reprezentacije 24 zemlje.

Nakon dva dana natjecanja, žiri je zlatnu medalju i nagradu od 20.000 eura dodijelio reprezentaciji SAD-a koju je predvodio Mathew Peters iz restorana Per Se iz New Yorka.

 | Author: Promo foto: Promo

Prvi put u 30 godina povijesti Bocuse d'Ora, natjecatelji su pripremali u potpunosti vegansko jelo. Koristeći namirnice s veganske tržnice METRO-a, pobjednička reprezentacija pripremila je kalifornijske šparoge s cremini gljivama te kremu od zelenih badema i drobljenac od badema uz pripremu vegetarijanskog kvasca koji je oponašao parmezan.

 | Author: Promo foto: Promo

Uz vegansko jelo, natjecatelji su pripremali i svoju interpretaciju Bresse piletine sa školjkama čime je obilježena 30. obljetnica ovog prestižnog natjecanja. Upravo je Bresse piletina sa školjkama prva tema predložena na Bocuse d'Oru davne 1987.

 | Author: Promo foto: Promo

Američka reprezentacija koja je osvojila najviši broj bodova pripremila je piletinu s kobasicom od smrčka i pirjana krilca, uz glazuru od vina i američki umak od jastoga. Uz to je poslužena pileća jetrica s paštetom od pačje jetre, kremom od kukuruza, grahom i preprženim pistacijama  te rep jastoga s pjenicom od Mayer limuna.

 | Author: Promo foto: Promo

U finalu 2015. godine reprezentacija SAD-a osvojila je drugo mjesto sa samo devet bodova zaostatka iza norveške reprezentacije. Norvešku je ove godine do srebrne medalje doveo glavni kuhar William Davidsen, a Island je pod vodstvom Viktora Anderssona osvojio broncu.  

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.