Špajza 01. prosinca 2016.

Najfinije iz mora: Školjke na tisuću i jedan način

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Buzara na bijelo ili crveno, rižota i tjestenine ili pak jednostavno sirove - upoznajte školjke i dopustite da vas osvoje svojim toliko obožavanim elegantnim okusima.

Školjke su pravi dragulji mora. Pružaju raznolikost pripreme, a svakom jelu donijet će jedinstvene morske note koje obožavamo. U njima se uživa kada su sirove, kao dio predjela ili pak glavnih jela, a svaki će ručak, večeru ili posebnu priliku učiniti još malo elegantnijima.

Od kasne jeseni pa sve do kraja veljače traje lov školjaka, a to je ujedno i vrijeme kada su najukusnije za pripremu. U ribarnicama se baš u to doba mogu pronaći žive školjke iz uzgoja ili ulovljene.

jakobove kapice Možda vas zanima... Prepoznajte svježu školjku kao profesionalac None

Školjke se uranjaju u vodu odmah nakon kupovine, a kod dagnji je najvažnije da su zatvorene prije samog kuhanja. One će se otvoriti tijekom kuhanja, pustiti svoje najbolje morske sokove u vaše jelo i osvojiti vas svakim novim zalogajem.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Postoji velik broj različitih vrsta školjaka, no velik je dio njih zaštićen. Ipak, postoje i one vrste u kojima neizmjerno volimo uživati kao što su dagnje, kunjke, vongole, Jakobove kapice ili kapesante, brbarice, rumenke, dondole i kamenice. Ovisno o vrsti, školjke se mogu pripremiti na bijelu ili crvenu buzaru, ubaciti u tjestenine i rižota, mogu se gratinirati, pohati ili pak se u njima uživa sirovima kada je njihov okus najizraženiji.

Mogućnosti za pripremu nebrojeno je mnogo, a svaka od njih ima svoje čari. Kako bi iskusili školjke u punom sjaju, svakako isprobajte nekoliko načina pripreme pa sami odaberite onaj koji vam se najviše sviđa. Ako pak se samo želite opustiti i uživati u već poznatim ili još uvijek neistraženim okusima školjaka, svakako posjetite mjesto koje objedinjuje ljubav prema najkvalitetnijoj svježoj, domaćoj hrani i na jednom mjestu okuplja najbolje naše restorane - posjetite Crogourmet365.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.