Školjke su pravi dragulji mora. Pružaju raznolikost pripreme, a svakom jelu donijet će jedinstvene morske note koje obožavamo. U njima se uživa kada su sirove, kao dio predjela ili pak glavnih jela, a svaki će ručak, večeru ili posebnu priliku učiniti još malo elegantnijima.
Od kasne jeseni pa sve do kraja veljače traje lov školjaka, a to je ujedno i vrijeme kada su najukusnije za pripremu. U ribarnicama se baš u to doba mogu pronaći žive školjke iz uzgoja ili ulovljene.
Školjke se uranjaju u vodu odmah nakon kupovine, a kod dagnji je najvažnije da su zatvorene prije samog kuhanja. One će se otvoriti tijekom kuhanja, pustiti svoje najbolje morske sokove u vaše jelo i osvojiti vas svakim novim zalogajem.
Postoji velik broj različitih vrsta školjaka, no velik je dio njih zaštićen. Ipak, postoje i one vrste u kojima neizmjerno volimo uživati kao što su dagnje, kunjke, vongole, Jakobove kapice ili kapesante, brbarice, rumenke, dondole i kamenice. Ovisno o vrsti, školjke se mogu pripremiti na bijelu ili crvenu buzaru, ubaciti u tjestenine i rižota, mogu se gratinirati, pohati ili pak se u njima uživa sirovima kada je njihov okus najizraženiji.
Mogućnosti za pripremu nebrojeno je mnogo, a svaka od njih ima svoje čari. Kako bi iskusili školjke u punom sjaju, svakako isprobajte nekoliko načina pripreme pa sami odaberite onaj koji vam se najviše sviđa. Ako pak se samo želite opustiti i uživati u već poznatim ili još uvijek neistraženim okusima školjaka, svakako posjetite mjesto koje objedinjuje ljubav prema najkvalitetnijoj svježoj, domaćoj hrani i na jednom mjestu okuplja najbolje naše restorane - posjetite Crogourmet365.