Školjke, a posebno slasne i mesnate jakobove kapice prava su delicija. Poslužuju se u restoranima diljem svijeta, a oni iskusni i hrabri spremaju ih i kod kuće. Da bi njezin nježan okus jakobovih kapica došao do izražaja, vrlo je važno da školjke budu svježe.
Kako prepoznati jesu li školjke svježe?
Kako biste bili sigurni da je riječ o najboljoj i najsvježijoj jakobovoj kapici ona na dodir treba biti čvrsta i suha te mirisati na more. Ukoliko primijetiš sve tri navedene karakteristike pri kupovini ove gastronomske delicije, onda je pred tobom pravo blago.
Najbolje je prilikom kupnje jakobovih kapica, ali i drugih školjaka provjeriti sljedeće detalje:
- Školjka mora biti zatvorena ili se zatvarati kad je dodirneš. Ako je otvorena i ne reagira, vjerojatno nije živa i nije svježa.
- Meso jakobove kapice mora biti sjajno, blago prozirno, čvrsto i vlažno. Muške jakobove kapice imaju bjelkasto meso, ženske narančasto. Obje boje su u redu – važno je da nije sivo, suho ili mlitavo.
- Svježe jakobove kapice imaju blag, morski miris. Ako osjetiš i najmanji neugodan ili amonijakalni miris – odbaci ih.
- Meso jakobove kapice na dodir mora biti čvrsto, elastično, nikako kašasto.
- Školjka ne smije biti oštećena ili napuknuta. Napuknuta školjka znak je da je školjka mrtva ili loše rukovana.

Kako pravilno čuvati jakobove kapice?
Ako su jakobove kapice žive, u školjci drži ih u hladnjaku prekrivene vlažnom krpom ili papirom, nikako u vodi ili zatvorenoj posudi jer trebaju disati. Najbolje ih je konzumirati unutar 24 sata.
Ako su jakobove kapice očišćene (samo meso bez školjke) stavi ih u zatvorenu posudu na ledu ili u najhladniji dio hladnjaka. Rok trajanja očišćenim jakobovim kapicama je do 2 dana, ali što ih prije pripremiš to bolje.
Slasne jakobove kapice treba znati dobro pripremiti jer su jako delikatne
Meso jakobove kapice je vrlo delikatno, kako ih pripremiti?
Meso jakobove kapice vrlo je delikatno i zahtjeva posebnu pažnju pri obradi. Kad naiđeš na svježi primjerak, potrudi se spremiti ih na pravilan način da dobiješ vrhunsko jelo dostojno kvalitete ove divne morske namirnice.
Najjednostavniji i najukusniji način pripreme jakobovih kapica je da se samo kratko ispeku (tzv. "seared"), ovako izgleda taj brzi postupak u 4 jednostavna koraka:
- Jakobove kapice osuši papirnatim ručnikom – ovo je ključno da dobiju lijepu koricu.
- Dobro zagrij tavu (najbolje od lijevanog željeza ili s debelim dnom) i dodaj maslinovo ulje i komadić maslaca.
- Stavi kapice u tavu (ne pretrpavati!) i peci 1–2 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlaćanu koricu. Ne okreći ih više puta!
- Jakobove kapice posoli i popapri na kraju, možeš im dodati i malo limunova soka te svježi nasjeckani peršin.
Nakon što brzo ispečeš jakobove kapice, u istoj tavi pripremi i brz i slastan umak: u istu tavu dodaj nasjeckani češnjak, maslac i bijelo vino. Nakon 2 minute dinstanja dobit ćeš savršen umak za preliti preko jakobovih kapica.
Tako pripremljene jakobove kapice posluži uz svježe varijante bijelih vina od autohtonih hrvatskih sorti poput pošipa i malvazije istarske. Sigurni smo da nećeš pogriješiti!