Najave 04. studenoga 2024.

Od japanskog chefa naučila sam filetirati ribu za minutu i pol i brzo i lako očistiti škampe

ippei uemura, taste the mediterranean
Chef Ippei Uemura i polaznici masterclassa
foto: Iris Ban za TTM
Na nedavno održanom festivalu Taste the Mediterranean u Splitu gostovao je Ippei Uemura, japanski chef s francuskom adresom, koji je održao odličan masterclass na kojem smo svi puno naučili

Kako brzo isfiletirati brancina, kako očistiti škampe bez muke, i kako od svega toga napraviti slasno, zanimljivo, ukusno jelo... sve to naučili smo u sat vremena od vrhunskog chefa, Japanca s francuskom adresom Ippeija Uemure. Chef Uemura već je godinama rado viđen gost festivala Taste the Mediterranean, čije se 12. izdanje prošli tjedan održalo u Splitu, i baš svaki put oduševi - raspoloženjem, kreativnim jelima i pristupačnošću.

taste the mediterranean Možda vas zanima... Bogatstvo mediteranske kuhinje u punom sjaju Najave

ippei uemura, Taste the emditerranean | Author: Iris Ban za TTM Chef Ippei Uemura foto: Iris Ban za TTM

Spoj japanske preciznosti i mediteranskih okusa

Chef Ippei Uemura održao je sjajan masterclass u privatnoj kuharskoj školi Oliva Allegra, a tema je, naravno, bila riba i morski plodovi. Zahvaljujući svojim japanskim korijenima chef Uemura jako dobro poznaje ribu i morske plodove te vrhunske japanske tehnike za obradu iste, a kao chef i vlasnik restorana Tabi u Marseilleu poznate su mu ove namirnice i u kontekstu mediteranske kuhinje.

"Kako je ovaj masterclass pretežno namijenjen srednjoškolcima odabrao sam jednostavnije jelo i jednostavnije tehnike koje su im dovoljno zanimljive i ne prezahtjevne", rekao mi je chef Uemura uoči početka masterclassa na kojem sam i sama, moram to priznati, puno toga naučila.

ippei uemura, taste the mediterranean | Author: Iris Ban za TTM Chef Ippei Uemura foto: Iris Ban za TTM

Kako filetirati brancina i brzo i lako očistiti škampe

A što sam naučila? Doznaj u nastavku...

Za početak, naučila sam (točnije: imala priliku vidjeti kako se to radi) kako filetirati ribu, golemog brancina, u otprilike minutu i pol... Da, toliko je vješt i brz chef Ippei Uemura, filete iz ribe vadi jednim potezom!

Također, naučila sam kako brzo i lako očistiti škampa. Nekoliko polaznika dobilo je priliku i isprobati ovu jako praktičnu metodu - očekivano, nisu bili ni približno brzi kao chef Ippei Uemura, no metoda ih je oduševila. A ide ovako: prvo se otkine glava, potom se ljuska na tijelu škampa stisne na više mjesta tako da se čuje krckanje. Nakon toga, ljuska se lako skida, a s njom i rep i crijevo i - škamp je spreman za konzumaciju!

ippei uemura, taste the mediterranean | Author: Iris Ban za TTM Chef Ippei Uemura foto: Iris Ban za TTM

Poštovanje prema namirnici

Također, svi skupa naučili smo od kulinarske zvijezde kako se odnosi prema namirnici - doslovce svaki i najmanji komad je iskoristio, i što se tiče ribe i škampa, ali i povrća. Niti komadić mrkve nije završio u smeću, a kad smo već kod mrkve naučili smo da ona može biti zgodan ukras na tanjuru, i kako je izrezbariti u razne oblike, no i to da ukras na tanjuru ne može biti samo ukras već - svaki ukras jelu mora doprinositi okusom i teksturom i ne kvariti isti.

A što nam je chef Ippei skuhao na masterclassu... Osim što je unutar sat vremena, koliko je trajao masterclass, pokazao filetiranje ribe i čišćenje škampa, napravio je i odlično, jednostavno jelo kojeg se ne bi posramio niti jedan restoran na Mediteranu. A tako je jednostavno za napraviti i tako ukusno!

ippei uemura, taste the mediterranean | Author: Iris Ban za TTM Chef Ippei Uemura foto: Iris Ban za TTM

"U Hrvatskoj imate vrhunsku ribu!"

"Moram napomenuti, vi u Hrvatskoj stvarno imate vrhunsku ribu! Svaki put kad dođem ovdje uživam u vašim vrhunskim namirnicama!", naglasio je japanski chef s francuskom adresom.

A evo i njegova recepta za divno hladno predjelo od škampa...

ippei uemura, taste the mediterranean | Author: Iris Ban za TTM Hladno predjelo od škampa foto: Iris Ban za TTM

Ne gasi ekran dok kuham

Marinirani škamp by chef Ippei Uemura
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Škampi
  • Brancin
  • Maslinovo ulje
  • Morska sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Sjemenke sezama
  • Maslac
  • Mahune
  • Bijelo vino
  • Soja umak
  • Ružmarin
  • Limun
  • Kivi
  • Lecitin
  • Slatko vrhnje
  • Mrkva
Postupak
  1. Očistiti škampe, filetirati ribu.


  2. Očišćene škampe marinirati u maslinovu ulju, soli i papru.


  3. Svijetli sezam tostirati na suhoj tavi.


  4. Mahune (bolje svježe nego zamrznute!) pržiti na tavici na maslacu, dodati tostirani sezam i soja sos prema ukusu.


  5. Filete ribe iskoristiti za drugo jelo. Ostatke škampa i ribe (kosti, ljuske, glave...) iskoristiti za temeljac - prvo ih lagano popržiti na malo ulja, potom staviti u hladnu vodu i skuhati temeljac.


  6. Grančica svježeg ružmarina lagano se zapali na plinu, ugasi i ubaci u temeljac.


  7. Za pjenicu od kivija koristi se slatko vrhnje sa 35% masnoće. Ako slučajno imaš vrhnje s manje masnoće omra se prvo reducirati na laganoj temperaturi da postigne željeni postotak masnoće.


  8. Kivi se oguli (cca 4 komada), nareže na komade i ubaci u posudu u kojoj se usitni štapnim mikserom. Dodaje se 500 ml temeljca (ohlađen na 50 stupnjeva), 250 ml slatkog vrhnja s pototkom masnoće od 35%, 4 g lecitina ili bjelanjak, sok od 2 limuna ili malo octa.

    To se sve usitni štapnim mikserom, potom se prebaci u sifon kako bismo na kraju prilikom serviranja dobili pjenicu.


  9. Servira se pjena, potom dijagnonalno mahune, na njih marinirani škampi, ukrasi od mrkve, malo naribane limunove korice i na kraju cvjetići ružmarina (ako imamo sreće i nalaze se na granići ružmarina koju smo ubrali posebno za ovaj recept ;).


Riblji temeljac može se, osim od brancina, napraviti  od druge bijele ribe, ali i morskih plodova, poput vongola.
Bistrenje ribljeg temeljca moguće je, osim lecitinom, napraviti i uz pomoć bjelanjaka, ali je to, napominje chef Uemura, puno kompliciraniji postupak.
taste the mediterranean otvorenje Možda vas zanima... Svečano otvoreno 12. izdanje međunarodnog festivala Taste the Mediterranean Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.