Najave 28. listopada 2024.

Bogatstvo mediteranske kuhinje u punom sjaju

taste the mediterranean
Taste the Mediterranean - Meštrovićev pijat, srdelice, mrumpir salata i blitva
foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM
Festival Taste the Mediterranean u je Splitu okupio više od 30 vrhunskih stranih i domaćih chefova, koji su za posjetitelje kuhali u 15 restorana i na splitskoj peškariji, te održali masterclass radionice za mlade kuhare

Tijekom prošlog tjedna, od 23. do 27. listopada, Split je na četiri dana postao središte svjetske mediteranske kuhinje. Festival Taste the Mediterranean u svom 12. izdanju privukao je strane i domaće posjetitelje, koji su tijekom dana sudjelovali na vinskim degustacijama, panelima i masterclass radionicama vrhunskih chefova iz restorana nagrađenih Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau kapicama, a na večerama su otkrivali bogatstvo okusa mediteranske kuhinje i namirnice  iz cijelog svijeta.

taste the mediterranean otvorenje Možda vas zanima... Svečano otvoreno 12. izdanje međunarodnog festivala Taste the Mediterranean Najave

taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Ingrid Badurina Danielsson i Tonči Glavina foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Panel o održivom turizmu foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM

Što je zajedničko klapskom pjevanju i mediteranskoj prehrani?

Ovogodišnje izdanje festivala otvoreno je nastupom višestruko nagrađivane ženske Klape Neverin iz Kaštel Lukšića u Hrvatskom domu, koncertnoj dvorani Ivo Tijardović, dok su u naredna dva dana posjetitelji tamo slušali četiri panel rasprave o turizmu i gastronomiji, te izazovima s kojima se susreće tradicionalna mediteranska prehrana.

Na panelu o budućnosti održivog turizma u Hrvatskoj uz ministra Tončija Glavinu, v.d. veleposlanika u Portugalskom veleposlanstvu u RH Luisa Janelu, direktoricu konferencije Tourism 365 Ivanu Kolar, direktora TZ grada Malog Lošinja Dalibora Cvitkovića, te predsjednicu Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Jelenu Tabak govorila je i specijalna gošća festivala prof.dr. Estelle Dinh, doktorica održivog luksuznog turizma uvrštena na Forbesovu listu "40 ispod 40" za Monako.

Direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović i chef Hrvoje Zirojević iz splitskog restorana Dvor govorili su značaju i očuvanju marende, tradicionalnog dalmatinskog obroka.

taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Slasna kreacija chefa Hrvoja Zirojevića foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Nicola Fossaceca i Hrvoje Zirojević foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM

O izazovima u slastičarstvu govorile su Dragana Kovačević iz restorana Spinnaker u Poreču, najbolja slastičarka godine prema vodiču Gault&Millau Croatia 2024, članica žirija akademije Raise the Bar iz splitske slastičarnice O'š kolač Tea Mamut, francuskinja Marie Laetitia Passagio, Kristina Knežić iz konobe Campanelo u Mirlović Zagori, te Antonija Nikolić iz Love is a piece of cake.

O smjeru hrvatske gastronomije govorili su chefovi i vlasnici restorana Toni Boban iz splitskog restorana K.užina, Igor Čimbur iz zagrebačkog Baltazara, Danijell Nikolla vlasnik restorana Corto Maltese i Pandora Greenbox u Splitu, Mario Omrčen iz boutique restorana Bome, Mate Sučić iz konobe Campanelo u Mirlović Zagori, Dino Šeparović iz konobe Kala u Supetru na Braču, te Stjepan Vukadin iz restoran Il Ponte u Trogiru.

taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Vinske radionice foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Večera Mediteran na pjatu foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM

Poučne kulinarske i vinske radionice

Taste the Mediterranean je za buduće kuhare osigurao i vrijedan edukativni sadržaj. Na masterclass radionicama u ugostiteljskoj školi Oliva Allegra i veleučilištu Aspira u dva dana podučavalo ih je sedam vrhunskih svjetskih i domaćih chefova, među kojima su bili slastičarka Dragana Kovačević, Saša Began chef restorana Labrax i ambasador gastronomije TZ Zadarske županije (Gault&Millau Croatia Veliki chef sutrašnjice).

taste the mediterranean Možda vas zanima... Taste the Mediterranean u Split dovodi kulinarske zvijezde i nudi ekskluzivne večere Najave

Iz Slovenije je stigao chef Filip Matjaž, Gault&Millau Slovenia Veliki chef sutrašnjice, čiji je restoran CoB iz Portoroža nagrađen Michelinovom zvjezdicom. U masterclass programu sudjelovali su i dugogodišnji sudionik festivala, Japanac s francuskom adresom Ippei Uemura, stručnjak za pripremu bakalara talijanski chef Franco Favaretto, slastičarka i stručnjakinja za med Marie Laetitia Passagio, te Michelinovom zvjezdicom nagrađen talijanski chef Nicola Fossaceca.

Kroz festival su održane i tri vinske radionice u Bottiglia wine&deli, gdje je sommelierski tim VinoLikea između ostalog vodio i degustacije pjenušaca Agrolaguna i Belje, koje je pratila selekcija sireva President.

taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Degustacije sirevi i vino u Bottiglia bae foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM U peškariji su održane dvije spektakularne večere foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Slstičarke Kristina Knežević, Antonija Nikolić i Dragana Kovačević foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM

Odlične večere stranih i domaćih chefova

Za bogat večernji program pobrinuli su se najbolji splitski restorani i vrhunski chefovi iz Portugala, Francuske, Italije, Japana, Španjolske, Velike Britanije, Slovenije i Hrvatske, koji su s kuharskim timovima restorana domaćina pripremali ekskluzivne večere. Tako su u Kadeni kuhali Matej Pačar i Slovenac Filip Matjaž, u Zrnu Soli španjolsko-britansku cheficu Natalie Jewell ugostio je Marko Đurašević, a u trogirskom Il Ponteu francuski chef Lionel Levy kuhao je s poznatim hrvatskim chefom Stjepanom Vukadinom.

U Noštromu su večeru kuhali Ippei Uemura i mladi chef Stipe Marinović, unuk legendarnog  Zlatka Marinovića. Splitski chef Hrvoje Zirojević u Dvoru je ugostio Talijana Nicolu Fossacecu, dok je drugi talijanski chef Franco Favaretto iste večeri s Rokom Nikolićem jela pripremao u restoranu ZOI.

taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Mario Omrčen, Dino i Mia Šeparović, Mate Sučić, Stjepan Vukadin, Igor Čimbur, Danijell Nikolla, Toni Boban i Ingrid Badurina Danielsson foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Grilani jastog - chef Ippei Uemura foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM

Osim večera u restoranima, strani i domaći chefovi oduševili su posjetitelje u čak dvije večere na splitskoj peškariji. Dok su u petak na večeri Mediteran na pjatu specijalitete iz svojih zemalja kuhali chefovi iz Portugala, Italije, Španjolske, Slovenije, Japana i Francuske, u subotu je devet hrvatskih chefova predstavilo najveće dalmatinski specijalitete na večeri Dalmacija na pjatu, a sommelier Daniel Čečavac posebno je predstavio raskošnu paletu vina vinarija Belje i Festigia.

U program Festivala uključili su se i restorani Bome, Brasserie on 7, Corto Maltese, K.užina, Mokosh, Tinel i Zinfandel food and wine bistro, koji su gostima nudili poseban mediteranski jelovnik.

taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Galerija Meštrović promocija Jelovnika obitelji MeštrovićDamiraKalajzic foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Iris Marinović iz Galerije Meštrović i Jelena Tabak, Dujkin dvor foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM

Meštrovićev pjat kod Dujke

Konoba Dujkin dvor u sklopu Festivala predstavila svoj originalni kulinarski projekt Meštrovićev pjat kod Dujke u suradnji s Muzejem Ivana Meštrovića. Jela prema starim receptima Olge Meštrović kod Dujke posjetitelji i dalje mogu kušati do 3. studenog.

Četiri dana Mediterana sudionicima i posjetiteljima festivala ponudila su intenzivan program bogat vrhunskim gastronomskim i enološkim sadržajem, koji je posjetiteljima približio način življenja i Mediteransku prehranu, jedno od dobara nematerijalne kulturne baštine uvrštene na popis UNESCO-a, i to na 45. obljetnicu samog uvrštenja Splita na popis dobara svjetske baštine UNESCO-a.

Festival Taste the Mediterranean održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, TZ grada Splita te Hrvatske gospodarske komore.

taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Chefovi su kuhali u Ribarnici foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Desert Stipe Marinovića foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Saša Began održao je odličan masterclass foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM taste the mediterranean | Author: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM Desert slastičarke Dragane Kovačević foto: Jadran Babić, Damira Kalajžić i Iris Ban za TTM

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.