Tijekom prošlog tjedna, od 23. do 27. listopada, Split je na četiri dana postao središte svjetske mediteranske kuhinje. Festival Taste the Mediterranean u svom 12. izdanju privukao je strane i domaće posjetitelje, koji su tijekom dana sudjelovali na vinskim degustacijama, panelima i masterclass radionicama vrhunskih chefova iz restorana nagrađenih Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau kapicama, a na večerama su otkrivali bogatstvo okusa mediteranske kuhinje i namirnice iz cijelog svijeta.
Što je zajedničko klapskom pjevanju i mediteranskoj prehrani?
Ovogodišnje izdanje festivala otvoreno je nastupom višestruko nagrađivane ženske Klape Neverin iz Kaštel Lukšića u Hrvatskom domu, koncertnoj dvorani Ivo Tijardović, dok su u naredna dva dana posjetitelji tamo slušali četiri panel rasprave o turizmu i gastronomiji, te izazovima s kojima se susreće tradicionalna mediteranska prehrana.
Na panelu o budućnosti održivog turizma u Hrvatskoj uz ministra Tončija Glavinu, v.d. veleposlanika u Portugalskom veleposlanstvu u RH Luisa Janelu, direktoricu konferencije Tourism 365 Ivanu Kolar, direktora TZ grada Malog Lošinja Dalibora Cvitkovića, te predsjednicu Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Jelenu Tabak govorila je i specijalna gošća festivala prof.dr. Estelle Dinh, doktorica održivog luksuznog turizma uvrštena na Forbesovu listu "40 ispod 40" za Monako.
Direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović i chef Hrvoje Zirojević iz splitskog restorana Dvor govorili su značaju i očuvanju marende, tradicionalnog dalmatinskog obroka.
O izazovima u slastičarstvu govorile su Dragana Kovačević iz restorana Spinnaker u Poreču, najbolja slastičarka godine prema vodiču Gault&Millau Croatia 2024, članica žirija akademije Raise the Bar iz splitske slastičarnice O'š kolač Tea Mamut, francuskinja Marie Laetitia Passagio, Kristina Knežić iz konobe Campanelo u Mirlović Zagori, te Antonija Nikolić iz Love is a piece of cake.
O smjeru hrvatske gastronomije govorili su chefovi i vlasnici restorana Toni Boban iz splitskog restorana K.užina, Igor Čimbur iz zagrebačkog Baltazara, Danijell Nikolla vlasnik restorana Corto Maltese i Pandora Greenbox u Splitu, Mario Omrčen iz boutique restorana Bome, Mate Sučić iz konobe Campanelo u Mirlović Zagori, Dino Šeparović iz konobe Kala u Supetru na Braču, te Stjepan Vukadin iz restoran Il Ponte u Trogiru.
Poučne kulinarske i vinske radionice
Taste the Mediterranean je za buduće kuhare osigurao i vrijedan edukativni sadržaj. Na masterclass radionicama u ugostiteljskoj školi Oliva Allegra i veleučilištu Aspira u dva dana podučavalo ih je sedam vrhunskih svjetskih i domaćih chefova, među kojima su bili slastičarka Dragana Kovačević, Saša Began chef restorana Labrax i ambasador gastronomije TZ Zadarske županije (Gault&Millau Croatia Veliki chef sutrašnjice).
Iz Slovenije je stigao chef Filip Matjaž, Gault&Millau Slovenia Veliki chef sutrašnjice, čiji je restoran CoB iz Portoroža nagrađen Michelinovom zvjezdicom. U masterclass programu sudjelovali su i dugogodišnji sudionik festivala, Japanac s francuskom adresom Ippei Uemura, stručnjak za pripremu bakalara talijanski chef Franco Favaretto, slastičarka i stručnjakinja za med Marie Laetitia Passagio, te Michelinovom zvjezdicom nagrađen talijanski chef Nicola Fossaceca.
Kroz festival su održane i tri vinske radionice u Bottiglia wine&deli, gdje je sommelierski tim VinoLikea između ostalog vodio i degustacije pjenušaca Agrolaguna i Belje, koje je pratila selekcija sireva President.
Odlične večere stranih i domaćih chefova
Za bogat večernji program pobrinuli su se najbolji splitski restorani i vrhunski chefovi iz Portugala, Francuske, Italije, Japana, Španjolske, Velike Britanije, Slovenije i Hrvatske, koji su s kuharskim timovima restorana domaćina pripremali ekskluzivne večere. Tako su u Kadeni kuhali Matej Pačar i Slovenac Filip Matjaž, u Zrnu Soli španjolsko-britansku cheficu Natalie Jewell ugostio je Marko Đurašević, a u trogirskom Il Ponteu francuski chef Lionel Levy kuhao je s poznatim hrvatskim chefom Stjepanom Vukadinom.
U Noštromu su večeru kuhali Ippei Uemura i mladi chef Stipe Marinović, unuk legendarnog Zlatka Marinovića. Splitski chef Hrvoje Zirojević u Dvoru je ugostio Talijana Nicolu Fossacecu, dok je drugi talijanski chef Franco Favaretto iste večeri s Rokom Nikolićem jela pripremao u restoranu ZOI.
Osim večera u restoranima, strani i domaći chefovi oduševili su posjetitelje u čak dvije večere na splitskoj peškariji. Dok su u petak na večeri Mediteran na pjatu specijalitete iz svojih zemalja kuhali chefovi iz Portugala, Italije, Španjolske, Slovenije, Japana i Francuske, u subotu je devet hrvatskih chefova predstavilo najveće dalmatinski specijalitete na večeri Dalmacija na pjatu, a sommelier Daniel Čečavac posebno je predstavio raskošnu paletu vina vinarija Belje i Festigia.
U program Festivala uključili su se i restorani Bome, Brasserie on 7, Corto Maltese, K.užina, Mokosh, Tinel i Zinfandel food and wine bistro, koji su gostima nudili poseban mediteranski jelovnik.
Meštrovićev pjat kod Dujke
Konoba Dujkin dvor u sklopu Festivala predstavila svoj originalni kulinarski projekt Meštrovićev pjat kod Dujke u suradnji s Muzejem Ivana Meštrovića. Jela prema starim receptima Olge Meštrović kod Dujke posjetitelji i dalje mogu kušati do 3. studenog.
Četiri dana Mediterana sudionicima i posjetiteljima festivala ponudila su intenzivan program bogat vrhunskim gastronomskim i enološkim sadržajem, koji je posjetiteljima približio način življenja i Mediteransku prehranu, jedno od dobara nematerijalne kulturne baštine uvrštene na popis UNESCO-a, i to na 45. obljetnicu samog uvrštenja Splita na popis dobara svjetske baštine UNESCO-a.
Festival Taste the Mediterranean održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, TZ grada Splita te Hrvatske gospodarske komore.