Sinoć je u Hrvatskom domu, u koncertnoj dvorani Ivo Tijardović, jedinstvenim nastupom višestruko nagrađivane ženske Klape Neverin iz Kaštel Lukšića održano svečano otvorenje 12. međunarodnog festivala Taste the Mediterranean.
Mali zalogaji budućih chefova iz veleučilišta Aspira, te vrhunska vina Belje i Festigia na svečanom su domjenku bili pravi uvod u tri dana bogatog programa posvećenog mediteranskoj gastronomiji, koji će u 16 restorana specijalnim menijima i ekskluzivnim večerama splitskoj publici predstaviti najbolje od Mediteranske prehrane, jednog od dobara nematerijalne kulturne baštine uvrštene na popis UNESCO-a.
Nematerijalna baština
"Presretni smo što smo u ovom lijepo prostoru koji nas je objeručke prihvatio i što uz nas imamo i članice klape Neverin. I Klapsko pjevanje i Hrvatska mediteranska prehrana su na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine i to je veliki ponos Hrvatske i veliki ponos svih nas koji smo ovdje večeras", rekla je uoči koncerta direktorica festivala Taste the Mediterranean Ingrid Badurina Danielsson.
Ima li održivi turizam budućnost
Radni program Festivala u Hrvatskom domu danas je i službeno otvorio ministar turizma i sporta Tonči Glavina.
"Izuzetno mi je zadovoljstvo otvoriti 12. izdanje festivala Taste the Mediterranean, koji i ove godine u Splitu značajno doprinosi razvoju Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije.
Tu se bavimo temama kako nešto cijenjeno predstaviti svijetu kao dodanu vrijednost hrvatskog turizma, koja postaje još jedan motiv za dolazak gostiju osim sunca i mora, a to ovaj festival iz godine u godinu uspijeva", rekao je ministar Glavina, koji je kasnije sudjelovao i u panel diskusiji o budućnosti održivog turizma nakon sezone 2024.
Na panelu su sudjelovali i Luis Janela, v.d. Veleposlanika u Portugalskom veleposlanstvu u RH, Ivana Kolar, direktorica Konferencije Tourism 365 i konzultantske tvrtke Julius Rose, Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja, Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK i specijalni gost Estelle Dinh, prof. dr. iz Luxury Business Managementa, na Forbesovoj listi 40 under 40 za Monako. Svatko iz svoga kuta komentirali su ovu važnu i goruću temu te ponudili rješenja da već iduće godine budemo bolji.
Nagrađivani chefovi i ekskluzivne večere
Ovogodišnje izdanje Taste the Mediterranean festivala, od 23. do 27.. listopada u Splitu okuplja više od 30 vrhunskih chefova iz Portugala, Francuske, Italije, Japana, Španjolske, Velike Britanije, Slovenije i Hrvatske, sve redom nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim važnim kulinarskim priznanjima.
U četiri dana trajanja festivala specijalne festivalske menije po promotivnim cijenama za ručak i večeru posjetitelji mogu kušati u restoranima Bome, Brasserie on 7, Corto Maltese, K.užina, Mokosh, Tinel i Zinfandel food and wine bistro, a ekskluzivne večere, u kojima će vrhunski strani chefovi kuhati sa chefovima domaćinima, ugostit će restorani Noštromo, Dvor, ZOI, Zrno Soli, Kadena i Il Ponte u Trogiru.
Mediteran i Dalmacija na pjatu
Posebnu pažnju posjetitelja ove će godine privući dvije ekskluzivne večere na splitskoj peškariji, od kojih će prva, Mediteran na pjatu, u petak okupiti šest stranih chefova. Svaki od njih predstavit će tipično jelo iz svoje nacionalne kuhinje, dok će u subotu na večeri Dalmacija na pjatu čak osam hrvatskih chefova za splitsku publiku pripremati najveće dalmatinske specijalitete.
"Ovaj festival posjetiteljima omogućava da okuse Mediteran, a dovođenjem nekih od najboljih svjetskih chefova, Split već petu godinu za redom pozicionira u samo središte mediteranske gastronomske scene.
Interes domaće publike i turista je svake godine sve veći i veći, a to je potvrda da zaista radimo nešto dobro i važno, kako za hrvatski turizam, tako i za hrvatsku gastronomiju“, zaključila je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean.
Masterclass radionice, paneli i besplatna kušanja vina
Osim večera u splitskim restoranima, u četvrtak i petak će posjetitelji u dnevnom dijelu festivala sudjelovati u masterclass radionicama vrhunskih chefova u ugostiteljskoj školi Oliva Allegra, te na panelima o gastronomiji i turizmu u Hrvatskom domu. Zaljubljenici u vino će svakog dana do nedjelje sudjelovati u besplatnim vinskim radionicama i degustacijama vina praćenih selekcijom President sireva, koje će u Bottiglia wine & deli voditi stručni sommelierski tim VinoLikea.
Program festivala možete pronaći ovdje, te na društvenim mrežama festivala Taste the Mediterranean Facebooku i Instagramu.