Najave 15. listopada 2024.

Split na 4 dana postaje centar mediteranske gastronomije

Taste The Mediterranean
Jelena Tabak, Ivana Vladović, Ingrid Badurina Danielsson, Alijana Vukšić, Vanesa Kleva
foto: Jadran Babić za TTM
Okusi mora, okusi tradicije, okusi promjena. Sve to donosi Taste the Mediterranean, najprestižniji domaći festival mediteranske kuhinje koji počinje idućeg tjedna u Splitu. U splitskim restoranima kuhat će više od 30 vrhunskih domaćih i svjetskih chefova, uz poseban naglasak na održivost i očuvanje mediteranske kulturne baštine

Split će od 23. do 27. listopada biti domaćin najprestižnijeg festivala mediteranske kuhinje u Hrvatskoj - Taste the Mediterranean (TTM). Na konferenciji za medije u Hrvatskom domu u Splitu najavljeno je kako će u svom 12. izdanju festival okupiti više od 30 vrhunskih gostujućih i domaćih chefova, nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau tokama i drugim važnim kulinarskim priznanjima, koji će Split na četiri dana pretvoriti u središte mediteranske gastronomije.

Taste the Mediterranean Možda vas zanima... Festival koji njeguje izvrsnost u kulinarstvu Recepti

Ekskluzivne večere u Ribarnici i večere u splitskim restoranima

Uz dvije ekskluzivne večere na gradskoj Ribarnici, za vrijeme Festivala čak 16 splitskih restorana nudit će jedinstvene večere mediteranske kuhinje, a u nekima od njih gostovat će renomirani svjetski chefovi.

Posjetitelji će moći birati među restoranima: Boutique restaurant Bome, Brasserie on 7, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Kadena, K.užina, Mokosh, Nostromo, Tinel, Zinfandel Food&Wine Bistro, ZOI, Zora bila, Zrno Soli,  te Il Ponte u Trogiru, a u wine baru Bottiglia wine & deli održat će se vinske degustacije.

Taste The Mediterranean | Author: Jadran Babić za TTM Mladi chef Stipe Marinović, slastičarka Tea Mamut, chef Zlatko Marinović, chef Marko Đurašević foto: Jadran Babić za TTM

Svečano otvorenje festivala je u srijedu, 23. listopada, u Hrvatskom domu, u koncertnoj dvorani Ivo Tijardović, a program otvorenja obilježit će koncert višestruko nagrađivane ženske Klape Neverin iz Kaštel Lukšića i mali zalogaji budućih chefova iz veleučilišta Aspira. Tako će ovogodišnje izdanje festivala Taste the Mediterranean od prve večeri prikazati sinergiju Mediteranske prehrane i Klapske pjesme, oboje uvrštenih u UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Mediterranean Women Chefs, konferencija Redefining Success Možda vas zanima... Žene mijenjaju svijet, i u gastronomiji, i u drugim područjima Špajza

Naglasak na održivosti i očuvanju mediteranske kulturne baštine

"Kao i do sada misija festivala Taste the Mediterranean je međunarodna promocija hrvatske gastronomije, uz poseban naglasak na održivost i očuvanje mediteranske kulturne baštine. Posebno me veseli da su nam se u tome pridružile neke mlađe generacije chefova koje se svakodnevno bore za opstanak na domaćoj gastronomskoj sceni kojom često dominiraju loša kvaliteta hrane i pohlepa za brzom zaradom“,  rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean.

Na temu nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom Unesca posebno se osvrnula ravnateljica Hrvatskog doma Split, Vanesa Kleva: "Zadovoljstvo nam je ugostiti festival Taste the Mediterranean koji u svom 12. izdanju, na 45. obljetnicu uvrštenja Splita na popis dobara svjetske baštine UNESCO-a, promovira čak dva, svima nam vrlo važna, dobra nematerijalne kulturne baštine – Mediteransku prehranu i Klapsko pjevanje".

Taste The Mediterranean | Author: Jadran Babić za TTM Ingrid Badurina Danielsson, Vanesa Kleva, Jelena Tabak, Alijana Vukšić, Ivana Vladović foto: Jadran Babić za TTM

Posebni mediteranski meniji po posebnim cijenama

Uz posebne mediteranske menije po promotivnim cijenama, koje samo za festival TTM pripremaju chefovi vodećih splitskih restorana, posebnu pažnju privući će uvijek atraktivne četveroručne i šesteroručne večere koje će chefovi domaćini pripremati s gostujućim chefovima iz cijelog svijeta.

Novost ovogodišnjeg Festivala su dvije jedinstvene večere na gradskoj Ribarnici. U petak 25. listopada večeru Mediteran na pjatu pripremat će sedmeročlani tim chefova iz Portugala, Italije, Španjolske, Slovenije, Maroka, Japana i Francuske, a svaki od njih će za splitsku publiku predstaviti jedno tipično jelo iz svoje nacionalne kuhinje.

Već sutradan, u subotu 26. listopada, na Ribarnici će večeru Dalmacija na pjatu pripremati još veći tim od devet hrvatskih chefova mediteranske kuhinje, a uz njihova jela bit će poslužena najbolja vina iz vinarija Agrolaguna i Belje.

Na obje večere gosti će moći uživati i u maštovitim koktelima u izvedbi koktel majstora tima Raise the Bar, Coca Coline akademije za podizanje kvalitete u ugostiteljstvu.

Taste the Mediterranean Možda vas zanima... Gala večerom u Splitskoj Ribarnici počeo je festival Taste the Mediterranean Recepti

Taste The Mediterranean | Author: Jadran Babić za TTM Najava festivala Taste The Mediterranean foto: Jadran Babić za TTM

Originalan projekt "Meštrovićev pjat kod Dujke"

Na konferenciji je predstavljen i "Meštrovićev pjat kod Dujke", originalni kulinarski projekt konobe Dujkin dvor i Muzeja Ivana Meštrovića, koji će omogućiti posjetiteljima da upravo za vrijeme festivala kušaju jela koja je Olga Meštrović pripremala suprugu, jednom od najvećih hrvatskih umjetnika svih vremena.

Jela iz knjižice "Jelovnik obitelji Meštrović", koju je objavio Muzej Ivana Meštrovića, posjetitelji će moći kušati u konobi Dujkin Dvor od 25. listopada do 3. studenog.

"U ovaj projekt smo ušli s ciljem približavanja Meštrovićevog stvaralaštva i načina života stanovnicima Splita, grada kojeg je on najviše volio, a zanimljiva slučajnost je da u našem restoranu, počevši od šefice kuhinje, imamo čak tri Meštrovića, tako da smo ovaj projekt osjećali kao i svojevrsnu dužnost", zaključila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK i vlasnica konobe Dujkin dvor.

Taste The Mediterranean | Author: Jadran Babić za TTM Chefovi restorana sudionika festivala TTM foto: Jadran Babić za TTM

8 masterclass radionica, panel rasprave, vinske radionice...

U dnevnom dijelu festivala gostujući chefovi će u privatnoj  ugostiteljskoj školi Oliva Allegra održati osam masterclass radionica za učenike ugostiteljskih škola i profesionalne kuhare, ali nekoliko mjesta rezervirano je i za kulinarske amatere koji žele otkriti tajne vrhunskih chefova.

U Hrvatskom domu održat će se i četiri panel rasprave o turizmu i gastronomiji, te izazovima s kojima se susreće tradicionalna mediteranska prehrana. Panel rasprave pružit će uvide stručnjaka iz različitih sektora, od gastronomije do gospodarstva, dok će na panelu o budućnosti održivog turizma posebno zanimljiva biti zapažanja specijalne gošće festivala prof. dr Estelle Dinh, doktorice održivog luksuznog turizma te je uvrštena na Forbesovu listu "40 under 40" za Monako.

Bogat gastronomski program upotpunit će ekskluzivne vinske radionice u poznatom wine baru Bottiglia na Firulama, pod nazivom "Čaša vina, feta sira". Vina koja će predstaviti  sommelierski tim iz Vino.Likea, pratit će selekcija najboljih sireva President, jer poput kulinarskih kreacija i sirevi se odlično sljubljuju s vinima.

"Ovakve manifestacije važne su za napredak gastronomske, ali i cijele turističke ponude Splita, jer ta događanja postaju poseban motiv posjeta Splitu, te omogućavaju da se sezona dodatno produži", rekla je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split, te zahvalila splitskim ugostiteljima koji svojim trudom i radom konstantno unaprjeđuju gastronomsku ponudu ovog grada.

Viktorija Bašić i Marino Simunić Možda vas zanima... Viktorija i Marino najbolji su mladi kuhari! Špajza

Brendiranje marende

Direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović predstavila je projekt brendiranja marende, tradicionalnog dalmatinskog obroka, čija filozofija pripreme i stila življenja, privlači sve više poklonika.

"Mi spizu slavimo svaki dan, a marenda je kruna dalmatinske gastronomije. Ovaj festival promovira autentičnost, a njegov međunarodni karakter omogućava da to što je naše predstavimo cijelom svijetu", rekla je Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Sporta RH, HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, TZ grada Splita te Hrvatske gospodarske komore. Detaljan program festivala nalazi se ovdje, a svakodnevne novosti i zanimljivosti o festivalu Taste the Mediterranean mogu se pronaći na njihovom Facebooku i Instagramu

Chef Fabricio Vežnaver Možda vas zanima... Chef Fabricio Vežnaver: "Mediteranska kuhinja je najbolja, ne valja komplicirati" Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.