Recepti Festival Taste the Mediterranean 05. listopada 2023.

Gala večerom u Splitskoj Ribarnici počeo je festival Taste the Mediterranean

Taste the Mediterranean
Ingrid Badurina Danielsson, Leonor Espinosa, Dubravka Tomeković Aralica foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Festival mediteranske kuhinje Taste the Mediterranean ove se godine održava po 11. put, a posjetitelje očekuju masterclassovi, paneli, večere, ali i zanimljivo natjecanje mladih kuhara. Kvalitetu programa i sadržaja prepoznao je i Tommy, dugogodišnji platinasti partner festivala

11. Izdanje festivala Taste the Mediterranean započelo je sinoć svečanom večerom otvorenja koju je u Ribarnici Split priredio legendarni splitski chef Zlatko Marinović – Noštromo, uz sudjelovanje svog talentiranog unuka i kuharskog nasljednika Stipe Marinovića. Na meniju su bila moderna jela inspirirana dalmatinskom tradicijom i okusima, a pila su se vrhunska vina Belje i Festigia.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Chef Zlatko Marinović Noštromo i unuk Nikola foto: Ivo Čagalj/PIXSELL  | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Taste the Mediterranean - gala večera otvorenja foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Večer je počela pićem dobrodošlice – pjenušcima Blanc de moi brut 2017., Festigia te Rose premium cuvee brut, La Belle uz koje su poslužene kamenice. Kao hladno predjelo poslužena je pašteta od morskog psa, krema od šparoga, umak od mandarine, tostirani pinjoli i ikra od solinske pastrve, a od vina gosti su mogli birati između Graševine Premium 2020. i Rosea Premium 2022. Vina Belje.

Kao toplo predjelo poslužen je pravi okus tradicije – tučeni bakalar, te hrskavac od tapioke s jadranskim morskim travama, koji je lijepo pratila Malvazija istarska 2022., Festigia. Za primo piatto stiglo je još jedno jelo nadahnuto dalmatinskom gastronomskom tradicijom – orzo a la skradinski s kremom od sira iz mišine, uz koji su se ponovno birala dva vina – Castello Festigia, 2021. te Cabernet Sauvignon Merlot Premium, Vina Belje.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Chef Fabricio Vežnaver, zaštitno lice Tommyja, i Ante Vrdoljak, direktor marketinga Tommyja foto: Ivo Čagalj/PIXSELL  | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Chefica Leonor Espinosa foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Za glavno jelo poslužen je filet romba, s pireom od kruške, kremom od otočkog kupusa, demi-glaceom od bijele jadranske ribe, a pila se Malvazija Istarska Riserva Akacija 2016., Festigia. Za desert poslužena je zanimljiva I vrlo ukusna kombinacija – kolač od cvjetače s karameliziranom bijelom čokoladom, sorbet od maline I crvene dimljene paprika, gel od mente, pire od naranče, zemlja od crne čokolade I badema, uz koji se ponovno moglo birati između dva vina – Goldberg White 2020. Vina Belje te Muškata ruže Festigia.

Za kraj večeri gosti su uživali u selekciji sireva te vinima Festigia i Belje po izboru, a večer je završila rakijom od jadranskih morskih trava Adria Noštromo.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Taste the Mediterranean foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

U autentičnim okusima Dalmacije moderne izvedbe uživali su brojni uzvanici, među kojima i brojne chefice i chefovi koji sudjeluju na festivalu Taste the Mediterranean. Posebno je uživala specijalna gošća iz Kolumbije, chefica Leonor Espinosa, koja večeras na Šolti priprema ekskluzivnu večeru kolumbijskih okusa sa svojim potpisom. Chefica Espinosa čak je i zaplesala uz autentične kolumbijske ritmove, budući da je za glazbeni dio večeri bila zadužena njezina sunarodnjakinja, pjevačica Maria del Mar Botero.

 

Leonor Espinosa Možda vas zanima... Idući tjedan u Split stiže najbolja chefica svijeta! Najave

 

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Taste the Mediterranean foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

"Ovo je posebna prilika da se okupimo u uistinu posebnom prostoru Splitske Ribarnice, zahvaljujući našem domaćinu Zlatku Marinoviću Noštromu. Jako smo sretni što su večeras s nama naši dragi gosti iz cijelog svijeta, kojima ćemo sa zadovoljstvom pokazati što sve mogu ponuditi Split, Dalmacija, ali i cijela Hrvatska. Nadam se da ćete uživati zajedno s nama u narednim danima.

Ove godina gostujuća zemlja je Kolumbija, iz koje nam dolazi i glavna zvijezda ovogodišnjeg festivala, chefica Leonor Espinosa“, rekla je direktorica festivala taste the Mediterranean Ingrid Badurina Danielsson.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Nastup kolumbijske glazbenice Marije del Mar Botero foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Tijekom festivala održat će se brojni masterclassovi pod vodstvom renomiranih chefova na kojima će polaznici imati priliku doznati brojne kulinarske tajne, zanimljivi paneli i večere na kojima će, na posebnim lokacijama kuhati također slavna imena iz svijeta gastronomije. Sve je to prepoznao i Tommy koji je dugogodišnji ponosan sponzor i premium partner ovog najprestižnijeg festivala mediteranske kuhinje.

Posjetitelji će jela vrhunskih kuhara moći kušati u čak 13 splitskih restorana, a bogat dnevni program Festivala uključuje i 10 masterclass radionica za učenike ugostiteljskih škola, ali i za profesionalce. Na Festivalu sudjeluju restorani Artičok, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Kadena, Martinis Marchi, Méditerranée - Hotel Ambasador, Noštromo, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Zoi, Zora bila i Zrno Soli.

U subotu 7. Listopada u Ugostiteljsko-turističkoj školi Oliva Allegra održat će se i vrlo zanimljivo natjecanje u kuhanju za učenike kulinarstva i mlade kuhare i kuharice powered by Tommy, a pobjednika će birati žiri sastavljen od renomiranih gastronomskih stručnjaka.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Pašteta od morskog psa foto: Ivo Čagalj/PIXSELL  | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Leonor Espinosa i Ingrid Badurina Danielsson foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

 

Taste the Mediterranean Možda vas zanima... Festival koji njeguje izvrsnost u kulinarstvu Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.