Sa chefom Fabricijem Vežnaverom uvijek je gušt pričati o hrani i kuhanju - u razgovoru s njime svaki put naučimo nešto novo, otkrije nam neki novi recept.... Nedavno smo se s njime imali prilike družiti na festivalu Taste the Mediterranean, posvećenom mediteranskoj gastronomiji, gdje je sudjelovao u masterclassevima, ali i bio član žirija u natjecanju mladih kuhara powered by Tommy.
Inače, chef Fabricio Vežnaver 2021. je proglašen chefom godine u izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia, a dvije godine prije toga na istom izboru osvojio je titulu najboljeg chefa sutrašnjice. Chef Vežnaver dobitnik je brojnih priznanja, a u njegovim jelima guštaju brojni ljubitelji gastronomije. On je i Tommyjev gastro ambasador te za taj lanac osmišljava odlične recepte za jela koja se mogu nabaviti na Tommy gastro odjelu ili pak pripremiti od bogatog izbora namirnica u Tommyju.
Kako mu se sviđa njegova uloga, kako bira namirnice za svoja jela, ali i ona koja će pripremati njegovi kolege primjerice tijekom festivala Taste the Mediterranean, otkrio nam je u intervjuu. A od njega smo dobili i nekoliko odličnih recepata od svima dostupnih svježih namirnica koje ćemo vam otkriti u narednim danima. Jedan, onaj za čokoladni kolač s mandarinama, već možete pronaći na portalu missGASTRO.
Kako je prošlo natjecanje, kako ste zadovoljni?
Evo završilo je već drugo natjecanje i jako sam zadovoljan. Kao i prošle godine, pokazalo se da imamo puno mladih entuzijasta. Ove godine natjecali su se većinom učenici zadnjeg, trećeg razreda privatne kuharske škole Oliva Allegra, i baš se vidi njihov entuzijazam.
Vidjelo se na početku i njihovo neiskustvo, odnosno nesnalaženje sa stresom koji sa sobom donosi natjecanje. Bili su pomalo u panici prvih 5-10 minuta, vidjelo se na njima da je bilo stresno, pa smo im dali više vremena te su se tada napokon opustili. Dalje je sve išlo svojim tijekom, opušteno i bez problema.
Svaki natjecateljski par radio je po dva jela, jedno riblje, jedno mesno. Po meni malo su razočaravajuće napravili ribu, mogli su se tu malo više potruditi. Oko mesa su se puno više potrudili. Mesna jela puno su bolje ispala, bila su kompleksnija. Razlika između ta dva slijeda bila je baš vidljiva.
Nisu mogli svi pobijediti, no svi su se potrudili. Koja je vaša poruka njima, ali i općenito mladih kuharima?
Što poručiti mladima? Neka budu uporni i dalje, neka nastave ići istim dobrim putem. Vidim da baš jako vole kuhanje, a to je i najvažnije. I neka se ponovno prijave na natjecanje iduće godine.
Vi ste u Tommyju birali namirnice za natjecanje?
Da, ja sam birao namirnice u Tommyju, dali smo im ribu, zubaca, i malo kompliciranije meso – teleće obraze, koji nisu baš tako jednostavni za pripremu, posebno ne u sat vremena koliko su natjecatelji imali na raspolaganju za kuhanje.
Uz te dvije glavne namirnice, odabrao sam za njih veliku paletu svježeg voće i povrća iz Tommyja. Upravo to voće i povrće davalo im je puno mogućnosti, koje na žalost nisu u potpunosti iskoristili i zbog toga mi je malo krivo, no pretpostavljam da nisu dobro na početku pregledali namirnice zbog te panike koje ih je uhvatila na početku.
Tommy je osiguravao namirnice i za masterclassove koji su održani tijekom festivala Taste the Mediterranean. Kako su se vama svidjeli masterclassovi, i sam ste sudjelovali…?
Tommy već godinama nabavlja namirnice i za natjecanje i za masterclasseve, kao i za restorane u kojima su svake večeri kuhali poznati chefovi. Što se tiče masterclasseva, nitko nije puno komplicirao, svi su bili jasni, razumljivi svima, zanimljivi…
Koriste se uglavnom mediteranske namirnice, koje su i u fokusu festivala, ali i prikladne podneblju u kojem se nalazimo. Znamo svi da je mediteranska prehrana najbolja i najzdravija, i da ne valja komplicirati.
Chefovi koji su držali masterclasseve stigli su iz mediteranskih zemalja - Italije, Grčke, Francuske… I koristili su puno kapara, maslina, maslinova ulja… baš tipične mediteranske namirnice.
Fabricio, kako vidite Tommy gastro odjel?
Tommy gastro odjel vidim kao odličnu opciju za sve one koji nemaju previše vremena za pripremu finih jela, ali vole fino jesti. Široka ponuda jela među kojima su najviše zastupljena ona mediteranska, dostupna je našim kupcima po uistinu pristupačnim cijenama. Kupci su to prepoznali pa sukladno njihovim preferencijama i naša ponuda konstantno raste. Iznimno smo posvećeni biranju svježih namirnica prilikom pripreme jela. Srećom, u Tommyju ih je lako pronaći. Tommy gastro odjel ima tendenciju širenja te su već u pripremi neka nova fina jela, ali o tome ćemo drugom prilikom…