Sezona je mandarina, svima nam omiljenog citrusnog voća koje osvaja mirisom, a potom i svojim slatko-kiselim specifičnim okusom. Uživamo u njima u svježem izdanju, ali često zaboravljamo da mandarine možemo koristiti i u raznim slanim i slatkim jelima, a možemo od njih napraviti i sjajnu zimnicu (marmeladu ili pak kompot) te ih tako sačuvati za vrijeme kad im sezona već prođe.
Tijekom nedavno održanog 11. izdanja festivala Taste the Mediterranean u Splitu, mandarine smo susreli u kreativnim jelima slavnih chefova. Također, na masterclassu u Ugostiteljsko-turističkoj školi Oliva Allegra, slastičarka iz Danske Talia Richard-Carvajal, vlasnica slastičarnice Hart Bageri u Kopenhagenu, za svoju je slasticu, uz kremu od smokvinog lista, koristila i domaću marmeladu od hrvatskih mandarina (koje su je, moramo napomenuti, iskreno oduševile okusom!) koju je pripremila na licu mjesta pred polaznicima.
A odličnu ideju kako na kreativan način u desertu iskoristiti prefine mandarine, dao nam je poznati chef Fabricio Vežnaver, inače i gastro ambasador trgovačkog lanca Tommy, čija fina jela možete pronaći na Tommy gastro odjelu. Fini čokoladni kolač by Fabricio Vežnaver s našim omiljenim sezonskim voćem jednostavno je napraviti, a jako je ukusan
I ono što je najvažnije - sve namirnice za ovaj genijalan sezonski desert možeš pronaći u najbližoj Tommy prodavaonici pa se ne moraš previše mučiti tražeći svježe, domaće i zdrave namirnice. Ako tražiš sezonsko voće, sastojke za desert ili pak inspiraciju za ručak, #TvojeMisto za sve što voliš je u Tommyju. Za one koji nemaju vremena za pripremu, tu je i Tommy gastro odjel s ukusnim gotovim jelima čiju recepturu također potpisuje chef Vežnaver. Tommy uistinu zna što voliš.
Čokoladni kolač s mandarinama
Sastojci - za biskvit:
- 3 mandarine
- 1 žličica maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3 jaje
- 280 g šećera
- 240 ml ulja
- 25 g kakaa u prahu
- 250 g glatkog brašna
- 1 i 1/2 žličice praška za pecivo
Sastojci - za čokoladni preljev:
- 220 g čokolade za kuhanje
- 225 ml vrhnja za kuhanje
Postupak:
- Očisti mandarine, propirjaj na 3 žlice vode oko 5 minuta, pa makni s vatre i izblendaj.
- Ugrij pećnicu na 180°c. Premaži maslacem kalup za tortu.
- Rastopi čokoladu. Odloži je da se ohladi.
- Lagano istuci jaja, šećer i ulje. Postupno dodaj pire od mandarina iz kojeg su odstranjene sve koštice pa umiješaj ohlađenu rastopljenu čokoladu.
- Dodaj kakao, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmiksaj i izlij u kalup.
- Peci na sredini pećnice oko 55 minuta. Provjeri kolač nakon 45 minuta pečenja.
- Kad je gotov, ostavite kolač da se ohladi 10-ak minuta u kalupu pa ga izvadi iz kalupa.
- Za ganache, stavi čokoladu u vatrostalnu posudu. Zakuhaj vrhnje, prelij ga preko čokolade i ostavi tako 2 minute pa miješaj sve dok smjesa ne postane glatka.
- Odloži ganache sa strane da se stvrdne dovoljno kako bi se mogla lijepo oblikovati po torti (do sat i pol).
- Premjesti kolač na tanjur za posluživanje. Ukrasi čokoladnim preljevom i trakicama kandirane kore mandarine ili svježim mandarinama.