Recepti Festival Taste the Mediterranean 11. listopada 2023.

Kolač s mandarinama po receptu poznatog chefa

Čokoladni kolač s mandarinama
Čokoladni kolač s mandarinama foto: Thinkstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Treba iskoristiti sezonu mandarina, a u ovom finom citrusnom voću, osim u svježem izdanju, možemo uživati i u raznim desertima. Donosimo recept chefa Fabricija Vežnavera

Sezona je mandarina, svima nam omiljenog citrusnog voća koje osvaja mirisom, a potom i svojim slatko-kiselim specifičnim okusom. Uživamo u njima u svježem izdanju, ali često zaboravljamo da mandarine možemo koristiti i u raznim slanim i slatkim jelima, a možemo od njih napraviti i sjajnu zimnicu (marmeladu ili pak kompot) te ih tako sačuvati za vrijeme kad im sezona već prođe.

 | Author: Matko Begović/PIXSELL Berba mandarina u dolini Neretve foto: Matko Begović/PIXSELL

Tijekom nedavno održanog 11. izdanja festivala Taste the Mediterranean u Splitu, mandarine smo susreli u kreativnim jelima slavnih chefova. Također, na masterclassu u Ugostiteljsko-turističkoj školi Oliva Allegra, slastičarka iz Danske Talia Richard-Carvajal, vlasnica slastičarnice Hart Bageri u Kopenhagenu, za svoju je slasticu, uz kremu od smokvinog lista, koristila i domaću marmeladu od hrvatskih mandarina (koje su je, moramo napomenuti, iskreno oduševile okusom!) koju je pripremila na licu mjesta pred polaznicima.

 | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Talia Richard-Carvajal napravila je domaću marmeladu od mandarina nabavljenih u Tommyju foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL  | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Talia Richard-Carvajal za svoju tortu koristila je namirnice iz Tommyja foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

A odličnu ideju kako na kreativan način u desertu iskoristiti prefine mandarine, dao nam je poznati chef Fabricio Vežnaver, inače i gastro ambasador trgovačkog lanca Tommy, čija fina jela možete pronaći na Tommy gastro odjelu. Fini čokoladni kolač by Fabricio Vežnaver s našim omiljenim sezonskim voćem jednostavno je napraviti, a jako je ukusan

 | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Chef Fabricio Vežnaver foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

I ono što je najvažnije - sve namirnice za ovaj genijalan sezonski desert možeš pronaći u najbližoj Tommy prodavaonici pa se ne moraš previše mučiti tražeći svježe, domaće i zdrave namirnice. Ako tražiš sezonsko voće, sastojke za desert ili pak inspiraciju za ručak, #TvojeMisto za sve što voliš je u Tommyju. Za one koji nemaju vremena za pripremu, tu je i Tommy gastro odjel s ukusnim gotovim jelima čiju recepturu također potpisuje chef Vežnaver. Tommy uistinu zna što voliš.

 | Author: Stephanie Harvey/Unsplash Sezonu mandarina iskoristi za pripremu odličnih slastica foto: Stephanie Harvey/Unsplash

Čokoladni kolač s mandarinama

Sastojci - za biskvit:

  • 3 mandarine
  • 1 žličica maslaca
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 jaje
  • 280 g šećera
  • 240 ml ulja
  • 25 g kakaa u prahu
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 i 1/2 žličice praška za pecivo

Sastojci - za čokoladni preljev:

  • 220 g čokolade za kuhanje
  • 225 ml vrhnja za kuhanje

 | Author: Thinkstock Čokoladni kolač s mandarinama foto: Thinkstock

Postupak:

  1. Očisti mandarine, propirjaj na 3 žlice vode oko 5 minuta, pa makni s vatre i izblendaj.
  2. Ugrij pećnicu na 180°c. Premaži maslacem kalup za tortu.
  3. Rastopi čokoladu. Odloži je da se ohladi.
  4. Lagano istuci jaja, šećer i ulje. Postupno dodaj pire od mandarina iz kojeg su odstranjene sve koštice pa umiješaj ohlađenu rastopljenu čokoladu.
  5. Dodaj kakao, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmiksaj i izlij u kalup.
  6. Peci na sredini pećnice oko 55 minuta. Provjeri kolač nakon 45 minuta pečenja.
  7. Kad je gotov, ostavite kolač da se ohladi 10-ak minuta u kalupu pa ga izvadi iz kalupa.
  8. Za ganache, stavi čokoladu u vatrostalnu posudu. Zakuhaj vrhnje, prelij ga preko čokolade i ostavi tako 2 minute pa miješaj sve dok smjesa ne postane glatka.
  9. Odloži ganache sa strane da se stvrdne dovoljno kako bi se mogla lijepo oblikovati po torti (do sat i pol).
  10. Premjesti kolač na tanjur za posluživanje. Ukrasi čokoladnim preljevom i trakicama kandirane kore mandarine ili svježim mandarinama.

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 08:53 13. Listopad 2023.

    odlično