U prostorijama privatne škole Oliva Allegra u Splitu kuhalo se punom parom i ove subote kada je, u sklopu festivala Taste the Mediterranean, održano natjecanje mladih kuhara i učenika kuharstva, pod pokroviteljstvom premium partnera festivala – Tommyja. Natjecala su se četiri para kuhara, a zadatak im je bio u sat vremena, od zadanih namirnica iz Tommyja, pripremiti po jedno riblje i jedno mesno jelo.
"Hvala vam što ste subotnje prijepodne odlučili provesti u ovom izazovu. Kao što vidite, svi članovi žirija vole jesti, cijene dobru hranu. Imate dobar razlog da se potrudite danas, da date sve do sebe, jer nagrade su zbilja vrijedne", poručila je na početku natjecanja Dubravka Tomeković Aralica, izvršna direktorica festivala Taste the Mediterranean.
Natjecatelji s mentorima i članovima žirija
Natjecanje mladih kuhara
Na natjecanju su sudjelovali učenici škole Oliva Allegra, uz podršku mentora Gorana Batarela, voditelja Praktikuma u školi Oliva Allegra, sudjelovao je i jedan učenik koji još od kraja osnovne škole radi u restoranu Zrno soli i dva mlada kuhara iz omiljenog splitskog restorana Artičok koje je došao podržati njihov mentor, chef Artičoka Stipe Šušnjara. Na početku, natjecatelji su dobili 10 minuta za pregledavanja namirnica i konzultacije s mentorima, a potom je krenulo njihovih 60 minuta u kojima su imali priliku pokazati se na zadatku.
Ubrzo je krenula vreva – počelo je sjeckanje, zapaljeni su plamenici na štednjacima, počeli su se širiti ugodni mirisi hrane, a mladi budući chefovi svoj su zadatak shvatili vrlo ozbiljno. Dobili su tijekom kuhanja i pokoji dobar savjet od chefa Vežnavera, koji im je i odabrao namirnice za natjecanje, a inspiraciju je pronašao u bogatoj Tommy ponudi pa su se tako među namirnicama pronašli – svježi zubatac, teleći obrazi te obilje svježeg povrća i voća, začina, kao i drugih namirnica poput tjestenine, brašna, crvenog i bijelog vina… Uistinu su buduće kulinarske zvijezde imale odličan izbor namirnica za svoje kreacije.
Natjecanje mladih kuhara
Glazbenik Dražen Zečić svima je dao jednake ocjene kako bi ih ohrabrio za dalje
Strog, ali pravedan žiri - Dražen Zečić, Fabricio Vežnaver, Emina Basara
"Ja sam birao namirnice za natjecanje. Dao sam im za glavne namirnice ribu, zubatac, i malo kompliciranije meso – teleće obraze. Dobili su i veliku paletu svježeg povrća i voća. Imali su, kad se uzmu u obzir namirnice koje su dobili, puno mogućnosti koje na žalost nisu potpuno iskoristili. Ali sve u svemu, jako sam zadovoljan njihovim trudom, ambicijom, ali i gotovim jelima", rekao nam je chef Fabricio Vežnaver.
Pobjednika su birali članovi žirija – renomirani chef Fabricio Vežnaver, inače Tommyjev gastro ambasador, Emina Basara s portala missGASTRO te glazbenik Dražen Zečić, ali i novo zaštitno lice Tommyja, ujedno i junak iznimno gledanih sjajnih Tommyjevih kuharskih videa. Upravo Dražen Zečić posebno se trudio ohrabriti natjecatelje koji su na početku imali vidnu tremu, no tijekom kuhanja su se opustili i svi radom pripremili ukusna jela.
Chef Fabricio Vežnaver čestitao je pobjednicima
Duje i Duje sa svojim tanjurima
Mesno jelo pobjedničkog para
"Jako sam zadovoljan. Baš kao i prošle godine, imamo puno mladih kulinarskih entuzijasta. Vidjeli smo njihov entuzijazam, ali i paniku, tremu u prvih 10 minuta. Možda su me malo razočarala riblja jela, no zato se vidjelo da su se oko mesa (a teleće obraze nije lako spremiti u sat vremena) malo više potrudili. Mesna jela bila su puno ukusnija i kompleksnija, razlika je bila baš vidljiva.
Moja poruka za sve natjecatelje je neka se trude i dalje, neka nastave ovim dobrim putem kojim su krenuli. Vidim velik entuzijazam, vidim da jako vole kuhanje i očekujem od njih puno u budućnosti", rekao nam je chef Fabricio Vežnaver nakon natjecanja.
Natjecanje mladih kuhara
Natjecanje mladih kuhara
Natjecanje mladih kuhara - riblje jelo pobjedničkog para
A sada ćemo vam napokon otkriti i tko je zaslužio pobjedu i vrijednu nagradu – trofej najboljeg mladog kuhara te poklon bon Tommyja u vrijednosti 200 eura! S malom bodovnom razlikom slavili su Viktorija Bašić, učenica škole Oliva Allegra i Marino Simunić, mladi kuhar iz restorana Artičok. Drugi su bili učenici Josip Bogdan Šušić i Marko Momčinović, dok su treći bili Duje Dumbelović, mladi kuhar iz restorana Artičok i Duje Kečkemet, još uvijek učenik, ali i mladi kuhar u restoranu Zrno soli. Četvrto mjesto osvojili su učenici i budući uspješni chefovi Patrik Lerotić i Leon Peruzović. Svi natjecatelji dobili su vrijedne Tommy poklon pakete te darove festivala taste the Mediterranean.
Natjecanje mladih kuhara
Tommy, festival Taste the Mediterranean te portal missGASTRO i u budućnosti će sa zanimanjem pratiti njihov razvoj jer sudeći prema viđenom (i kušanom!), od njih u budućnosti možemo očekivati još puno finih kulinarskih kreacija. A jednog dana, vjerojatno ćemo ih pratiti kao nove zvijezde festivala Taste the Mediterranean, ali i članove žirija na natjecanju nekih novih generacija…
Kako je prošlo natjecanje, pogledaj u videu...
Pobjednici su dobili statuu te poklon bon za Tommy u vrijednosti od 200 eura
Direktor marketinga Tommyja Ante Vrdoljak, chef Fabricio Vežnaver, Tommyjev ambasador, te glazbenik i ljubitelj dobre hrane Dražen Zečić
Riblje jelo
Dražen Zečić