Špajza 10. listopada 2023.

Viktorija i Marino najbolji su mladi kuhari!

Viktorija Bašić i Marino Simunić
Pobjednici Viktorija Bašić i Marino Simunić foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
U školi Oliva Allegra u sklopu festivala Taste the Mediterranean održano je natjecanje mladih kuhara i učenika powered by Tommy. Pobijedili su Viktoria Bašić i Marino Simunić, no i drugi natjecatelji su bili izvrsni

U prostorijama privatne škole Oliva Allegra u Splitu kuhalo se punom parom i ove subote kada je, u sklopu festivala Taste the Mediterranean, održano natjecanje mladih kuhara i učenika kuharstva, pod pokroviteljstvom premium partnera festivala – Tommyja. Natjecala su se četiri para kuhara, a zadatak im je bio u sat vremena, od zadanih namirnica iz Tommyja, pripremiti po jedno riblje i jedno mesno jelo.

"Hvala vam što ste subotnje prijepodne odlučili provesti u ovom izazovu. Kao što vidite, svi članovi žirija vole jesti, cijene dobru hranu. Imate dobar razlog da se potrudite danas, da date sve do sebe, jer nagrade su zbilja vrijedne", poručila je na početku natjecanja Dubravka Tomeković Aralica, izvršna direktorica festivala Taste the Mediterranean.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Natjecatelji s mentorima i članovima žirija foto: Ivo Čagalj/PIXSELL  | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Natjecanje mladih kuhara foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Na natjecanju su sudjelovali učenici škole Oliva Allegra, uz podršku mentora Gorana Batarela, voditelja Praktikuma u školi Oliva Allegra, sudjelovao je i jedan učenik koji još od kraja osnovne škole radi u restoranu Zrno soli i dva mlada kuhara iz omiljenog splitskog restorana Artičok koje je došao podržati njihov mentor, chef Artičoka Stipe Šušnjara. Na početku, natjecatelji su dobili 10 minuta za pregledavanja namirnica i konzultacije s mentorima, a potom je krenulo njihovih 60 minuta u kojima su imali priliku pokazati se na zadatku.

 

Možda vas zanima... Na natjecanju chefova sutrašnjice pobjedu je odnijela talentirana Gabriela Filca Recepti

 

Ubrzo je krenula vreva – počelo je sjeckanje, zapaljeni su plamenici na štednjacima, počeli su se širiti ugodni mirisi hrane, a mladi budući chefovi svoj su zadatak shvatili vrlo ozbiljno. Dobili su tijekom kuhanja i pokoji dobar savjet od chefa Vežnavera, koji im je i odabrao namirnice za natjecanje, a inspiraciju je pronašao u bogatoj Tommy ponudi pa su se tako među namirnicama pronašli – svježi zubatac, teleći obrazi te obilje svježeg povrća i voća, začina, kao i drugih namirnica poput tjestenine, brašna, crvenog i bijelog vina… Uistinu su buduće kulinarske zvijezde imale odličan izbor namirnica za svoje kreacije.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Natjecanje mladih kuhara foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Glazbenik Dražen Zečić svima je dao jednake ocjene kako bi ih ohrabrio za dalje foto: Ivo Čagalj/PIXSELL  | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Strog, ali pravedan žiri - Dražen Zečić, Fabricio Vežnaver, Emina Basara foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

"Ja sam birao namirnice za natjecanje. Dao sam im za glavne namirnice ribu, zubatac, i malo kompliciranije meso – teleće obraze. Dobili su i veliku paletu svježeg povrća i voća. Imali su, kad se uzmu u obzir namirnice koje su dobili, puno mogućnosti koje na žalost nisu potpuno iskoristili. Ali sve u svemu, jako sam zadovoljan njihovim trudom, ambicijom, ali i gotovim jelima", rekao nam je chef Fabricio Vežnaver.

Pobjednika su birali članovi žirija – renomirani chef Fabricio Vežnaver, inače Tommyjev gastro ambasador, Emina Basara s portala missGASTRO te glazbenik Dražen Zečić, ali i novo zaštitno lice Tommyja, ujedno i junak iznimno gledanih sjajnih Tommyjevih kuharskih videa. Upravo Dražen Zečić posebno se trudio ohrabriti natjecatelje koji su na početku imali vidnu tremu, no tijekom kuhanja su se opustili i svi radom pripremili ukusna jela.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Chef Fabricio Vežnaver čestitao je pobjednicima foto: Ivo Čagalj/PIXSELL  | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Duje i Duje sa svojim tanjurima foto: Ivo Čagalj/PIXSELL  | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Mesno jelo pobjedničkog para foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

"Jako sam zadovoljan. Baš kao i prošle godine, imamo puno mladih kulinarskih entuzijasta. Vidjeli smo njihov entuzijazam, ali i paniku, tremu u prvih 10 minuta. Možda su me malo razočarala riblja jela, no zato se vidjelo da su se oko mesa (a teleće obraze nije lako spremiti u sat vremena) malo više potrudili. Mesna jela bila su puno ukusnija i kompleksnija, razlika je bila baš vidljiva.

Moja poruka za sve natjecatelje je neka se trude i dalje, neka nastave ovim dobrim putem kojim su krenuli. Vidim velik entuzijazam, vidim da jako vole kuhanje i očekujem od njih puno u budućnosti", rekao nam je chef Fabricio Vežnaver nakon natjecanja.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Natjecanje mladih kuhara foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Natjecanje mladih kuhara foto: Ivo Čagalj/PIXSELL  | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Natjecanje mladih kuhara - riblje jelo pobjedničkog para foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

A sada ćemo vam napokon otkriti i tko je zaslužio pobjedu i vrijednu nagradu – trofej najboljeg mladog kuhara te poklon bon Tommyja u vrijednosti 200 eura! S malom bodovnom razlikom slavili su Viktorija Bašić, učenica škole Oliva Allegra i Marino Simunić, mladi kuhar iz restorana Artičok. Drugi su bili učenici Josip Bogdan Šušić i Marko Momčinović, dok su treći bili Duje Dumbelović, mladi kuhar iz restorana Artičok i Duje Kečkemet, još uvijek učenik, ali i mladi kuhar u restoranu Zrno soli. Četvrto mjesto osvojili su učenici i budući uspješni chefovi Patrik Lerotić i Leon Peruzović. Svi natjecatelji dobili su vrijedne Tommy poklon pakete te darove festivala taste the Mediterranean.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Natjecanje mladih kuhara foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Tommy, festival Taste the Mediterranean te portal missGASTRO i u budućnosti će sa zanimanjem pratiti njihov razvoj jer sudeći prema viđenom (i kušanom!), od njih u budućnosti možemo očekivati još puno finih kulinarskih kreacija. A jednog dana, vjerojatno ćemo ih pratiti kao nove zvijezde festivala Taste the Mediterranean, ali i članove žirija na natjecanju nekih novih generacija…

Kako je prošlo natjecanje, pogledaj u videu...

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Pobjednici su dobili statuu te poklon bon za Tommy u vrijednosti od 200 eura foto: Ivo Čagalj/PIXSELL  | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Direktor marketinga Tommyja Ante Vrdoljak, chef Fabricio Vežnaver, Tommyjev ambasador, te glazbenik i ljubitelj dobre hrane Dražen Zečić foto: Ivo Čagalj/PIXSELL  | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Riblje jelo foto: Ivo Čagalj/PIXSELL  | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Dražen Zečić foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.