gastro postao
Meso ovih školjki smatra se ne samo uksunim, već i zdravim
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 201
Potrebno vam je
- 4 kom jakopska kapica
- 100 g šampinjoni (uzgojeni)
- 50 g maslac, slani
- 1 žlica peršin, list
- 2 žlica pšenično brašno, bijelo
- 0.50 šalica vino bijelo
- 4 žlica krušne mrvice
Priprema
- Školjke otvorite kao kamenice. Svijetlo meso i narančastocrveni «koralj» odvojite od tamnih sluznica što ih okružuju i blanširajte 3 minute u malo kipuće vode. Ljušture kuhajte oko 10 minuta. Meso školjaka stavite da se ocijedi i podijelite na male komade. Od vode kojom ste blanširali, odvojite pola šalice.
- Kozjak ogulite i narežite na sitne kockice. Šampinjone narežite na ploške. Na maslacu staklasto popržite kockice kozjaka, dodajte šampinjone i peršin te još malo pržite. Pospite brašnom, pržite dok ne dobije svijetlo smeđu boju i malo pomalo zalijevajte uvarkom od školjaka.
- Umiješajte bijelo vino i kuhajte umak 2 minute. Maknite s vatre i umiješajte žumanjak i meso školjaka.
- Smjesu razdijelite u ljušture školjaka, pospite mrvicama, pokrijte listićima maslaca i 10 minuta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.