Jesi li ikad primijetila kako konobari u restoranima često predlažu da uzmeš posebnu ponudu dana? No, njihovi razlozi mogu biti više ekonomski nego kulinarski.
"Kad idem jesti u druge restorane, nikad ne naručujem posebne ponude", tvrdi glavni kuhar Alberto Morreale iz San Diega i dodaje da neki restorani sastavljaju specijalitete za ponudu dana na temelju namirnica kojima će isteći rok trajanja ili ih se što brže pokušavaju riješiti. Umjesto toga, bolje je pitati konobara poslužitelja da ti preporuči nešto napravljeno od lokalnih sastojaka ili ono što je stiglo svježe toga dana.
Reci ne piletini
Ako si tip koji piletinu prelijeva tekućinom tijekom pečenja svakih 15 minuta, onda vjerojatno nećeš uživati u tom jelu u restoranima. Piletina u restoranima često zna biti pretjerano kuhana ili pečena. Također, prema web stranici Food Network, kuhari često znaju izbjegavaju naručivati piletinu u restoranima iz više razloga, od kojih su i previsoke cijene i nedostatak originalnosti.
Zaobiđi školjke
Budući da većina ribarnica ne isporučuje vikendom, rasprava između kuhara koji vole svježe namirnice o tome da se školjke ne bi trebale jesti ponedjeljkom i dalje traje. Mnogi ih izbjegavaju poput kuge, dok drugi svejedno naručuju ribu, ako je restoran na obalnom mjestu ili je poznat po plodovima mora. Međutim, kad su u pitanju kamenice ili druge školjke, najbolje je da ih zaobiđeš jer ako se ne skladište kako treba, sirove kamenice mogu biti opasne.
Voliš svježu hranu? Izbjegavaj lance restorana
Lanci restorana ili oni s ogromnim izborima na meniju mogu itekako izbjeći serviranje svježih sastojaka. Ako želiš svježe, domaće sastojke, njih bi vjerojatno trebala izbjegavati. Glavni kuhari se obično drže podalje od takvih restorana, jer je sve obično zamrznuto jednom ili čak više puta. Također je uvijek dobro gledati na veličinu izbora. Ako je izbor dugačak na više od dvije stranice, vjerojatno moraju imati veliki popis hrane. Što znači da je manje vjerojatno da ćeš dobiti svježi obrok.
'Svježi' kruh na stolu
Topli i tostirani, poslužen s maslacem ili maslinovim uljem, kruh u košarici koja krasi stol u restoranu može biti svjež iz pećnice ili samo ponovno zagrijan, nakon što dođe na tvoj stol. Nikad ne možeš sa sigurnošću znati koliko je taj kruh svjež. Mnogi kuhari savjetuju da pripaziš prije nego što ih zagrizeš. Ne samo da je ukusni kruh pun ugljikohidrata i kalorija, već može biti i pun klica iz večere koja je bila prije tebe.
Povrće...
"Kad odem u restoran, obično se držim podalje od salata", tvrdi Kayson Chong, izvršni kuhar The Venuea i dodaje da bi radije isprobao nešto posebno što je kuhar pripremio sa sezonskim namirnicama i zanimljivim kombinacijama. On tvrdi da je bolje okusiti nove i uzbudljive stvari nego nešto što lako možeš pronaći u bilo kojem restoranu. Salate nikada nisu istinski prikazi onoga što bi nadahnuti kuhar zaista trebao predstaviti gostu. Također, kuhari nikada neće naručiti tikvice i bundeve. Ovo povrće se nikada se ne servira slatko, a što je većinom slučaj u restoranima.
Bakterije u posudici s grickalicama?
Čak i ako gladuješ dok čekate da tvoje jelo bude spremno, izbjegavaj grickalice poslužene netom prije večere. Te zdjele se rijetko peru, tako da možeš biti sigurna da je mnogo prstiju, osim tvojeg, već uronilo u zdjelu s orasima ili perecima. Zato se drži podalje od njih da se ne bi tijekom večere zarazili gripom ili nekim drugim virusom, piše Reader's Digest.