Voliš jesti ribu, ali kad je riječ o kupnji ove namirnice, pomalo te hvata strah? Razumijemo te u potpunosti i zato smo ti odlučili pomoći. Došlo je vrijeme da naučiš kako odabrati idealnu ribu i već danas pripremiš savršen ručak. Ako te pri ulasku u ribarnicu hvata panika i ne znaš što bi trebala gledati ili pak izbjegavati, donosimo ti 9 glavnih znakova na koje moraš obratiti pažnju.
Miris
Iako zvuči pomalo neobično, svježa riba ne bi smjela imati izražen riblji miris, nego blagi miris mora ili rijeke, ovisno o podrijetlu. Ako ribarnica ima neugodan miris ribe, možda je bolje da ju zaobiđeš u širokom luku.
Oči
Kad kupuješ cijelu ribu, obavezno obrati pozornost na oči, koje bi trebale biti sjajne, ispupčene i prozirne. Udubljene oči mliječne boje znak su da je došlo do problema prilikom skladištenja ribe te da ona nije svježa.
Škrge
Kad podigneš škrge, one bi iznutra trebale biti svijetlo crvene; ako su smeđe, to je znak da je riba duže vrijeme stajala. Škrge bi također trebale biti prozirne i ne bi smjele biti slijepljene i jako sluzave. Sivo-bijela ili žuto-smeđa boja škrga upućuju na lošu kvalitetu ribe.
Trbušna šupljina
Osim vanjskog izgleda, pažnju svakako obrati na unutrašnjost ribe. Krv bi trebala biti crvene boje jer smeđa sugerira da je riba duže vrijeme stajala.
Konzistencija
Svježa riba mora biti čvrsta. Ako prstom jače stisneš kožu ribe, ne bi smjelo ostati nikakvo udubljenje već bi se odmah trebala vratiti u svoj prvotni oblik.
Peraje
Ne smiju biti slijepljene ili suhe te bi trebale biti dobro očuvane i čiste. Oštećene peraje upućuju na to da je riječ o nepravilnom ulovu ili dugoj ruti transporta ribe.
Ljuske
Kvalitetu ribe možeš prepoznati po sjajnom izgledu ljuski, ali za svaki slučaj prijeđi prstom preko njih kako bi vidjela jesu li ljuske dovoljno čvrste i hoće li ostati na mjestu. Ako ljuske počnu padati, to znači da u rukama imaš stariju ribu.
Fileti
Fileti ribe trebali bi biti sjajni, imati prirodnu, čistu boju te glatku površinu. Kao i ostatak ribe, ne bi smjeli imali neugodan miris. Ako je boja blijeda ili matirana, to može biti znak da su fileti stari.
Sveukupni dojam
Sjajne ljuske prekrivene izrazito tankim slojem čiste i prozirne sluzi znak su da je riječ o svježoj ribi. Ako je sluz mliječne boje, to znači da se riba počela kvariti i da nije sigurna za konzumaciju. Suhoća i blijeda boja ribe upućuju na neadekvatnu temperaturu hlađenja, a kad je riječ o lososu, postoji jedna stvar po kojoj možeš na prvi pogled prepoznati je li riječ o divljem lososu ili uzgojenom: bijela linija masti bit će deblja na uzgojenom lososu.
Ako i nakon svih ovih savjeta nisi baš sigurna u kupnju svježe ribe, imaj na umu da se i riba iz konzerve, poput Eva sardina, odmah nakon ulova ledi i zamrzava te zadržava svoje nutrijente. Također, u proizvodnju konzervirane ribe ulaze samo one ribice koje su prošle rigoroznu kontrolu, stoga je kvaliteta zajamčena.