Instant articles 03. prosinca 2019.

Nedaj se prevariti! Ovako ćeš prepoznati staru ribu

Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Bez obzira na to što ribu kupuješ u ribarnici gdje prodavači tvrde da je sve svježe, postoji nekoliko znakova po kojima sama možeš zaključiti je li zaista riječ o svježem ulovu

Voliš jesti ribu, ali kad je riječ o kupnji ove namirnice, pomalo te hvata strah? Razumijemo te u potpunosti i zato smo ti odlučili pomoći. Došlo je vrijeme da naučiš kako odabrati idealnu ribu i već danas pripremiš savršen ručak. Ako te pri ulasku u ribarnicu hvata panika i ne znaš što bi trebala gledati ili pak izbjegavati, donosimo ti 9 glavnih znakova na koje moraš obratiti pažnju.

Miris

Iako zvuči pomalo neobično, svježa riba ne bi smjela imati izražen riblji miris, nego blagi miris mora ili rijeke, ovisno o podrijetlu. Ako ribarnica ima neugodan miris ribe, možda je bolje da ju zaobiđeš u širokom luku.

Oči

Kad kupuješ cijelu ribu, obavezno obrati pozornost na oči, koje bi trebale biti sjajne, ispupčene i prozirne. Udubljene oči mliječne boje znak su da je došlo do problema prilikom skladištenja ribe te da ona nije svježa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Škrge

Kad podigneš škrge, one bi iznutra trebale biti svijetlo crvene; ako su smeđe, to je znak da je riba duže vrijeme stajala. Škrge bi također trebale biti prozirne i ne bi smjele biti slijepljene i jako sluzave. Sivo-bijela ili žuto-smeđa boja škrga upućuju na lošu kvalitetu ribe.

Trbušna šupljina

Osim vanjskog izgleda, pažnju svakako obrati na unutrašnjost ribe. Krv bi trebala biti crvene boje jer smeđa sugerira da je riba duže vrijeme stajala.

Konzistencija

Svježa riba mora biti čvrsta. Ako prstom jače stisneš kožu ribe, ne bi smjelo ostati nikakvo udubljenje već bi se odmah trebala vratiti u svoj prvotni oblik.

Peraje

Ne smiju biti slijepljene ili suhe te bi trebale biti dobro očuvane i čiste. Oštećene peraje upućuju na to da je riječ o nepravilnom ulovu ili dugoj ruti transporta ribe.

 | Author: Pixabay Pixabay

Ljuske

Kvalitetu ribe možeš prepoznati po sjajnom izgledu ljuski, ali za svaki slučaj prijeđi prstom preko njih kako bi vidjela jesu li ljuske dovoljno čvrste i hoće li ostati na mjestu. Ako ljuske počnu padati, to znači da u rukama imaš stariju ribu.

Fileti

Fileti ribe trebali bi biti sjajni, imati prirodnu, čistu boju te glatku površinu. Kao i ostatak ribe, ne bi smjeli imali neugodan miris. Ako je boja blijeda ili matirana, to može biti znak da su fileti stari.

Sveukupni dojam

Sjajne ljuske prekrivene izrazito tankim slojem čiste i prozirne sluzi znak su da je riječ o svježoj ribi. Ako je sluz mliječne boje, to znači da se riba počela kvariti i da nije sigurna za konzumaciju. Suhoća i blijeda boja ribe upućuju na neadekvatnu temperaturu hlađenja, a kad je riječ o lososu, postoji jedna stvar po kojoj možeš na prvi pogled prepoznati je li riječ o divljem lososu ili uzgojenom: bijela linija masti bit će deblja na uzgojenom lososu. 

Ako i nakon svih ovih savjeta nisi baš sigurna u kupnju svježe ribe, imaj na umu da se i riba iz konzerve, poput Eva sardina, odmah nakon ulova ledi i zamrzava te zadržava svoje nutrijente. Također, u proizvodnju konzervirane ribe ulaze samo one ribice koje su prošle rigoroznu kontrolu, stoga je kvaliteta zajamčena.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • MarieAlice 07:14 05. Prosinac 2019.

    Pozdrav svima vama. Moje ime je Marie Alice. Želim iskoristiti ovu sjajnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Ranije sam tražio kredit, a kasnije su me prevarili i pokušali ponovo te ... prikaži još! sam upoznao ženu poput mene koja mi je bila spremna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Ako vas zanima zajam, možete joj se obratiti putem e-pošte: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)