Špajza 30. siječnja 2017.

Bijela riba: Nježni okusi gospodske spize

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bijela riba poznata je još kao i oborita ili gospodska, a posebna je po svojoj mekoj teksturi i nježnim okusima koja izvrsno nadopunjava tek kvalitetno maslinovo ulje

Meso bijele ribe ulazi u one male užitke koji nas mame čitave godine, a kada uživanje jednom započne, tako se teško zaustaviti. Favoriti su svakako kovač i škarpina čije se meko i podatno meso topi u ustima, a puni okusi i jednostavna priprema dovodi ove vrste ribe u sam vrh domaće gastronomije.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Zbog tankog, spljoštenog tijela kovač u moru može postati gotovo neprimjetan. Najlakše ga je prepoznati po sivo maslinastim bojama i velikim bodljikavim perajama. Na menijima se može pronaći i kao šanpjer ili Petrova riba, a za pripremu ove divne ribe dovoljno je tek nekoliko sastojaka. Može se pržiti, kuhati, peći u pećnici ili spremati na brudet. Voli se s ružmarinom, korjenastim povrćem, a najviše ipak - s maslinovim uljem.

Baš poput kovača, i škarpina će vas najprije privući neobičnim izgledom. Njezina glava nešto je veća s obzirom na tijelo koje čine različite bodlje, šiljci i resice. Škarpina može mijenjati boju svojih šara ovisno o okolini u kojoj se nalazi. U bodljama skriva otrov pa treba biti izrazito oprezan kod čišćenja svježe škarpine. Sprema se na isti način kao i kovač - što jednostavnije to bolje.

Bijelu ribu poslužite uz kvalitetna bijela vina pa navalite na prave gospodske delicije.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365!     

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.