Ovo jelo je dokaz da TikTok trendovi ponekad (doduše, vrlo rijetko) ipak nisu prolazni! Feta pasta brzo je, jednostavno i ukusno jelo koje smo na početku, kada se pojavilo, željeli mrziti, no nakon što smo ga probali prigrlili smo ga kao brzo i ukusno rješenje u danima kada nam se baš ne da kuhati, ili pak nemamo puno vremena za duga nakuhavanja.
Jednostavno, činilo nam se prejednostavno da bi bilo ukusno. Samo ubaciš komad feta sira i rajčice u pećnicu, a dok se to peče skuhaš tjesteninu, i na kraju sve pomiješaš. Odlična fora, i svaka čast onome tko se toga prvi dosjetio. Videa s hashtagom #fetapasta već više od dvije godine bilježe milijunske preglede što je dokaz da se ovaj trend ukorijenio među ljubiteljima brzih i finih jela.
Stalna temperatura pečenja
Kako bi tvoja feta pasta bila još ukusnija, mini rajčice i feta sir peci ukupno 40-ak minuta na 200 stupnjeva. U nekim receptima preporučuje se da se peče prvo pola sata na 200 stupnjeva, a onda podigne na najvišu temperaturu zadnjih 10 minuta. No u tom slučaju, posebno ako u jelo dodaješ češnjak i svježe začinsko bilje, ono bi moglo zagorjeti te bi jelo od toga moglo dobiti loš okus po zagorenom.
@thehungerdiaries Tried the viral #fetapasta by @feelgoodfoodie + it was 🤌🏻 #easyrecipe #bakedfeta #bakedfetapasta #foodtiktok #foodie #foryou #fyp #feta #pasta ♬ original sound - The Hunger Diaries
Odlični dodaci
Osim mini rajčica i feta sira, u svoje jelo možeš dodati i ljutiku, razrezanu na četvrtine, kao i češnjeve češnjaka koji će dati odličnu aromu. Dodaj i pahuljice čilija, timijan, papar… A limunova korica dodana nakon pečenja dignut će jelo na višu razinu!
Svakako dodaj i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, tako će se umak bolje homogenizirati i postati svilenkast te se bolje sljubiti s tjesteninom.
Također, neki dodaju i tikvice, kozice... mogućnosti su nebrojene!
U nastavku donosimo odličan recept za feta pastu. Količina je dovoljna za 3-4 porcije, a ukupno vrijeme kuhanja je 45 minuta. S tim da većinu toga pećnica odradi sama, dok ti odmaraš i zadovoljno trljaš ruke 😉
Feta pasta
Sastojci:
- 1,25 kg cherry rajčica
- 1 ljutika, narezana na četvrtine
- 3 češnja češnjaka, zgnječena
- ½ šalice maslinova ulja
- sol, papar
- pahuljice chilija
- 1 komad feta sira (od cca 225 g)
- 3 grančice svježeg timijana
- 300 g tjestenine (penna ili slično)
- korica 1 limuna
- svježi bosiljak, za ukrašavanje
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. U velikoj vatrostalnoj posudi izmiješaj rajčice, ljutiku, češnjak i maslinovo ulje (1 žlicu sačuvaj za kasnije). Posoli i popapri.
- Stavi komad feta sira u sredinu vatrostalne posude i prelij preostalom žlicom maslinova ulja. Preko rajčica natrgaj listiće timijana.
- Peci 40 do 45 minuta, odnosno dok mini rajčice ne počnu pucati, a feta ne dobije zlaćanu boju.
- U međuvremenu u velikom loncu, u posoljenoj vodi, skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju. Sačuvaj ½ do 1 šalicu vode od kuhanja tjestenine za umak.
- U posudu u kojoj su se pekle rajčice i feta sir dodaj tjesteninu, vodu od kuhanja tjestenine i naribanu limunovu koricu i miješaj dok se sve dobro ne sjedini. Ukrasi listićima bosiljka i posluži.
@feelgoodfoodie It’s been almost 2 years since baked feta pasta went viral and this recipe is now a part of our regular dinner rotation. In this version, I’m adding shrimp during the last 5 minutes of cook time to bulk it up with more protein #sogood ♬ original sound - Feel Good Foodie
Ako ti se sviđa feta pasta, probaj i sljedeće recepte s TikToka...