Špajza 22. prosinca 2023.

Kako pravilno zapakirati božićne kekse?

keksi u limenim kutijama
Blagdanski keksići foto: Unsplash+
gastro postao gastro.24sata.hr
Keksi će biti odličan poklon, ako ne pogriješiš u skladištenju i pakiranju za van. Imamo nekoliko savjeta za tebe!

Pripreme za Božić nerijetko tjedan ili više, što uključuje i postepeno pečenje slastica. Dok se kremasti kolači dovršavaju u zadnji čas, suhi ipak mogu dulje stajati, osobito ako ih pravilno spremiš. Naravno, pritom moraš paziti i da ih spremiš na tajnu lokaciju, daleko od dohvata drugih ukućana, kako bi zaista potrajali do Božića ili čak do Nove godine.

Osobito ih dobro trebaš čuvati ako su namijenjeni za poklone. U nastavku donosimo popis detalja na koje moraš pripaziti pri skladištenju i pakiranju za van, kako bi keksi do odredišta stigli u savršenom stanju...

 

Čokoladni raspucanci Možda vas zanima... Raspucanci Petre Jelenić: tajna je u konjaku! Recepti

 

Kako zapakirati kekse za van?

Najprije odaberi prikladno pakiranje. Metalne kutije za kolače, dostupne u svim trgovinama tijekom blagdana, odličan su izbor jer su praktične i lijepe. Alternativa su staklene posude s poklopcem, koje su manje atraktivne, ali će dobro odraditi posao i biti korisne tijekom cijele godine.

Treća (i najjeftinija) opcija su celofanske vrećice koje trebaš dobro zavezati ukrasnom vrpcom, kako se mekši keksići ne bi posušili. Svakako izbjegni plastične vrećice jer znaju imati neugodan miris, a počesto su i pretanke da bi sačuvale kekse u savršenom stanju. 

 | Author: Nataliya Melnychuk/Unsplash Blagdanski keksi foto: Nataliya Melnychuk/Unsplash

Ako pripremaš nekoliko različitih vrsta, najprije procijeni stupanj prhkosti i hrskavosti. Mekanije i osjetljivije keksiće pakiraj zasebno, jer će otpustiti višak vlage i uništiti teksturu prhkih keksa, poput vanilin kiflica. Ako imaš samo jednu kutiju, razdijeli ih kartonskom pregradom ili barem papirom za pečenje.

 

kiflice Možda vas zanima... Brzinske kiflice s tostiranim bademima! Recepti

 

Posljednja stavka na koju moraš obratiti pozornost je raspored kolača u kutiji. Čvršći keksići, logično, trebali bi biti pri dnu, dok osjetljivije moraš ostaviti za kraj.

Uz to, svakako pripazi da kutija bude dobro napunjena i da keksi nemaju puno prostora za pomicanje. U suprotnom će te mala nespretnost skupo koštati i završit ćeš s gomilom mrvica. U suprotnom ćeš na odredište stići s gomilom mrvica. Ako se opredijeliš za celofan, zapakiraj svaku vrstu zasebno i čvrsto zaveži!

Prati savjete i razveseli najmilije jestivim poklonom. Slatkog nikad dosta, čak ni u vrijeme blagdana!

 

paprenjaci Možda vas zanima... Paprenjaci – baš onakvi kakve su pekle naše bake Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.