Špajza 20. rujna 2023.

Kako zamrznuti grožđe i sačuvati ga za kasnije

Grožđe
Zamrzni grožđe i uživaj u njemu cijele godine foto: Maja Petric/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Trenutačno uživamo u obilju slatkog grožđa, i želimo da to vrijeme dulje potraje... Imamo rješenje - zamrzni grožđe i uživaj u njemu cijele godine!

Uživamo u sezoni finog, slatkog, zrelog grožđa. Njegove slatke i sočne bobice savršeni su zalogaji kada se zaželimo voća, osvježenja, ali i nečeg slatkog. No kako ga sačuvati za kasnije, kada ove sočne bobice više ne budu u sezoni?

OK, svi znamo za grožđice, odnosno sušene bobice grožđa, no što ako grožđe poželimo sačuvati u svježem obliku? Pitaš li se mogu li se bobice grožđa zamrznuti, naš odgovor je brz i jednostavan – DA!

 

Možda vas zanima... Najbolji vodič za skladištenje i zamrzavanje šumskog voća Špajza

 

Zamrzavanjem bobice grožđa možeš sačuvati svježim do godine dana, no nekako sumnjamo da ih nećeš pojesti ranije. Donosimo najbolje savjete kako zamrznuti grožđe, kako ga odmrznuti i za što ga koristiti.

Kako zamrznuti grožđe

Ako želiš sačuvati grožđe dulje vrijeme, zamrzavanje je rješenje za tebe, a evo i postupka kako to učiniti na najbolji način:

  1. Grožđe operi i osuši, odvoji bobice od peteljke.
  2. Čiste bobice grožđa položi na pleh obložen papirom za pečenje, pokrij plastičnom folijom i stavi u zamrzivač.
  3. Ostavi u zamrzivaču 2-3 sata, odnosno dok se bobice grožđa potpuno ne zamrznu.
  4. Zamrznuto grožđe prebaci u vrećice za zamrzavanje i vrati u zamrzivač.
  5. Ovako zamrznuto, grožđe može stajati do godine dana.

 | Author: Pixabay Zamrznuto grožđe foto: Pixabay

Kako odmrznuti grožđe

Jednom kad je zamrznuto, a nakon toga i odmrznuto, grožđe više neće biti onako hrskavo, a njegova kožica neće zavodljivo pucati pod zubima. No i dalje će biti jednako ukusno, a moći ćeš ga koristiti u raznim kolačima, smoothiejima, džemovima…

Grožđe je najbolje odmrznuti preko noći, tako da vrećicu sa zamrznutim grožđem (ili potrebnu količinu, ako je u vrećici više grožđa) ostaviš u hladnjaku preko noći, u zdjelici. Drugi dan dočekat će se fino odmrznuto grožđe.

 

Zamrznuta hrana Možda vas zanima... Mali vodič: Koliko hrana traje u zamrzivaču? Špajza

 

Kako koristiti zamrznuto grožđe

Kad smo kod korištenja zamrznutog grožđa, prva opcija, koja je ujedno i najlakša, najbrža, i najjednostavnija, je zapravo i najbolja! A to je da uživaš grickajući zamrznute bobice grožđa. Takve su fino hladne, osvježavajuće, a njihov sok postepeno se oslobađa u ustima.

Također, možeš ih baciti na maslinovo ulje i popržiti te iskoristiti za neko od slanih jela poput pečene cvjetače s grožđem i feta sirom, možeš ih ubaciti u neki jaki mesni saft kojem će dodati malo svježine i slatkoće, a možeš ih tako zamrznute ubaciti u svoj omiljeni smoothie…

Grožđe daje torti još posebniji okus | Author: Shutterstock Zamrznuto grožđe, nakon odmrzavanja, možeš iskoristiti za ovaj fini kolač... foto: Shutterstock

 

Banane Možda vas zanima... Kako zamrznuti banane... i iskoristiti ih za sjajne recepte Špajza Mini rajčice Možda vas zanima... Zamrzni rajčice i uživaj u njima cijele godine Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.