Špajza 14. ožujka 2023.

Kako zamrznuti kruh da bi ostao svjež

Kruh
Kruh se može zamrzavati u štruci, ali i pojedinačne šnite foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prvi dan ne uspijevaš potrošiti sav kruh, a žališ ga sačuvati za kasnije u savršenom, svježem stanju? Probaj ga zamrznuti - imamo odlične savjete kako ćeš upravo zamrzavanjem na najbolji način sačuvati fini kruh

Bilo da pečeš svoj domaći kruh, ili kupuješ kruh u trgovini, lokalnoj pekarnici ili nekoj craft pekarnici, dobro znaš da on već drugi dan gubi svježinu. Neki se počnu mrviti, neki postanu suhi… Imamo odličnu ideju kako sačuvati svježinu kruha, što je posebno važno danas kada je kruh tako skup i ne želimo baciti ni mrvice.

Naravno, postoje i drugi načini kako iskoristiti stari kruh – za prezle, rane pudinge od kruha, pohani kruh, krušne mrvice, u faširancima… No ako ti se jede baš svježi kruh i ne želiš svaki dan kupovati novi jer ti je ostalo dosta kruha od jučer – najbolje je da ostatak zamrzneš i tako mu sačuvaš svježinu! Kruh možeš zamrznuti cijeli, u štruci, ili u pojedinačnim kriškama, a uz nekoliko osnovnih savjeta tako ćeš najbolje sačuvati svježinu svog kruha ili peciva.

 | Author: Shutterstock Prvi korak - kruh prije zamrzavanja čvrsto omotati plastičnom folijom foto: Shutterstock

Bitno je koliko držiš kruh u zamrzivaču

Odmah na početku (prije zamrzavanja) trebaš definirati koliko kruh, koji upravo želiš zamrznuti, namjeravaš držati u zamrzivaču. O tome ovisi način na koji ćeš ga način pripremiti za zamrzavanje.

Svaki kruh koji će biti zamrznut mjesec dana ili kraće dovoljan je samo jedan "zaštitni sloj". Ako će kruh biti dulje u zamrzivaču, treba mu dvostruki omotač kako ne bi pokupio mirise iz zamrzivača te dobio komadiće leda. U svakom slučaju, bilo bi dobro da zamrznuti kruh upotrijebiš najkasnije 3 mjeseca nakon zamrzavanja.

 

Krutoni Možda vas zanima... 11 načina da iskoristiš ostatke kruha na najukusniji način Špajza

 

Počni s prvim slojem

Kruh se prije zamrzavanja najčešće zaštiti debelim slojem plastične folije. Proces je jednostavan – postaviš kruh u sredinu plastične folije kojom ćeš ga zamotati i zamotaš ka tako da se folija dobro slijepi i cijeloga ga omota.

Mogu se koristiti i jednokratne plastične vrećice za zamrzavanje, višekratne silikonske vrećice, pa čak i mesarski papir. Najbitnije je istisnuti višak zraka.

 | Author: Shutterstock Kruh i peciva u zavrzivaču zadržavaju svježinu do 3 mjeseca foto: Shutterstock

Dodaj drugi sloj ako je potrebno

Ako misliš da kruh nećeš potrošiti unutar mjesec dana od zamrzavanja, trebaš kruh zamotati dodatnim slojem. Za to imaš puno opcija – možeš ga zamotati dodatnim slojem plastične folije, aluminijskom folijom, dodatnom vrećicom za zamrzavanje, staviti ga u plastičnu posudu s poklopcem

 

Polpete od kelja i starog kruha Možda vas zanima... Od starog kruha i kelja napravi ukusne popečke Recepti

 

Ekspresno zamrzavanje

Ako imaš višak peciva ili pak želiš zamrznuti pojedinačne šnite kruha koje ćeš kasnije vaditi po potrebi, samo za jedan obrok, najbolje rješenje je – ekspresno zamrzavanje. Potreban ti je pleh koji može ići u zamrzivač u koji ćeš šnite kruha ili peciva poslagati u jednom sloju. Pazi da se ne preklapaju jer ih kasnije nećeš moći razdvojiti. Pleh možeš prije toga obložiti papirom za pečenje, ali nije nužno.

Nakon toga stavi pleh u zamrzivač, tako da stoji ravno. Pusti da se kruh zamrzne – trebat će sat do dva. Nakon toga sve pojedinačne komade peciva ili šnite kruha stavi u jednu vrećicu za zamrzavanje.

 | Author: Shutterstock Kruh foto: Shutterstock

A što s kupovnim kruhom iz vrećice?

Ništa lakše i jednostavnije – takav kruh možeš zamrznuti u originalnom pakiranju. Samo pazi da ga potrošiš unutar 30 dana jer nema dodatni "zaštitni sloj".

A sada odmrzavanje…

Kao što vidiš, zamrzavanje kruha je vrlo jednostavno, a kako je najbolje odmrznuti kruh? Najbolje je izvaditi kruh koji želiš odmrznuti i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Kada se odmrzne bit će upravo onakav kakav je bio prije zamrzavanja.

 | Author: Shutterstock Zamrznuti kruh foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Napravi složenac od starog kruha i tamne čokolade Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.