Špajza 15. listopada 2022.

11 načina da iskoristiš ostatke kruha na najukusniji način

Krutoni
Stari kruh užitak je za ljubitelje krutona foto: shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne dopusti da stari kruh propadne i ne bacaj posljednjih nekoliko kriški samo zato što ti se ne jede sendvič (opet). Kruh je izvrsna baza za mnoga različita jela, od deserta do ukusnih konkretnih obroka

Kod kuće imaš cijelu kolekciju namaza i džemova koji ti zatrpavaju hladnjak? Napravi tost svaki dan za doručak i uskoro ćeš osloboditi malo mjesta na policama. Kruh se može upariti s mesom, povrćem i puno drugih namirnica, no isto tako – s vremena na vrijeme, možeš ga iskoristiti na jako kreativne načine.

Od juha do složenaca za doručak, sve su ove ideje za recepte sjajni načini da iskoristiš ostatke kruha kako ništa ne bi propalo.

Krušne mrvice

Umjesto kupovnih, napravi vlastite, domaće. Napuni lim za kekse kriškama kruha, pa ih prepeci u pećnici dok ne porumene. Okreni kruh i tostiraj ga dok i druga strana ne porumeni. Neka se kriške ohlade i osuše nekoliko sati. U sjeckalici izmiksaj svaki komad kruha dok ne dobiješ fine mrvice. Možeš ih pohraniti u hermetički zatvorenu posudu u smočnici ili zamrzivaču za dulje skladištenje. Krušne mrvice su odlično vezivo za mnoga jela, uključujući mesnu štrucu i kolače.

Možda vas zanima... Nemaš krušne mrvice? Evo čime ih možeš zamijeniti... Špajza

Krutoni

Stari kruh užitak je za ljubitelje krutona. Gusti kruh bit će bolji od mekanog kruha za sendviče, ali koristi ono što imaš. Stavi lim za kekse u pećnicu dok se prethodno zagrijava na 180°C. Nareži kruh na kocke od 2 cm i stavi ih u veliku zdjelu. Lagano prelij kockice kruha maslinovim uljem, solju i paprom i svaki komad promiješaj. Izvadi zagrijani lim iz pećnice i posloži kockice kruha u jednom sloju. Peci dok ne porumene i dobiju koricu, oko 15 do 20 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da se potpuno ohladi prije uživanja u salati. Želiš li aromatizirati krutone? Prije tostiranja dodaj im začine i bilje po želji.

Francuski tost

Nećeš znati (niti te treba biti briga) da koristiš ostatke (možda starog) kruha kada je dio tako ukusnog jela s jajima kao što je francuski tost. U plitkoj posudi pomiješaj jaje, mlijeko, ekstrakt vanilije, malo šećera i prstohvat soli. Svaku krišku kruha umoči u mješavinu, a zatim prži u vrućoj tavi dok ne porumeni i postane hrskava izvana.

pohani kruh, doručak Možda vas zanima... Pohani kruh: Recept i trikovi za savršen doručak Recepti

Strata

Još jedno jelo za užinu koje je fantastično ukusno jest strata. Ova se složenica lako priprema, posebno u danima kada ti dolazi  društvo i želiš ga impresionirati uz malo truda. Ovo slojevito jelo vrlo je slično quicheu ili fritaji, ali kockice kruha stavljaš u smjesu jaja, umjesto da ih posložiš na dno kao koricu. Sjajna stvar kod strate je to što je obrok u jednom loncu – dakle stvara manje nereda u kuhinji!

Muffini od jaja i tosta

Ustajali tost jedva se prepoznaje kada je sav prepečen i hrskav. Obloži običnu šalicu za muffine s pola komada kruha i peci u pećnici zagrijanoj na 190°C 5 minuta dok se kruh ne ispeče. Razbij jaje u malu šalicu i ulij ga na kruh. Pospi kuhanom slaninom, solju i paprom te začinskim biljem. Peci dok se jaja ne stvrdnu, oko 15-20 minuta. Oslobodi svoju kreativnost - upotrijebi neograničen broj nadjeva, poput sira, rajčice narezane na kockice, čak i mljevenog jalapeña…

Panzanella

Salate od kruha odličan su način da ostacima kruha udahneš drugi život. Panzanella je klasična talijanska salata od rajčice i kruha namočenih u sok od rajčice, ocat i maslinovo ulje. Nije neuobičajeno dodati proteine ​​poput odreska ili škampi kako bi je pretvorili u glavno jelo.

Ribollita (talijanska juha od kruha)

Talijani su majstori iskorištavanja ostataka kruha. Ribollita je najbolji dokaz. Zagrij ostatke juhe od povrća ili minestrone i samo dodaj komadiće kruha. Najbolji je debeli, zrnati kruh koji se prethodno tostira tako da komadići zadrže malo teksture kada su u juhi, ali bilo koji kruh će na koncu izvrsno poslužiti.

Romesco umak

Romesco je ukusan, živahni umak od crvene paprike koji je idealan za meso s roštilja, jaja, sendviče i mnoga druga jela. Evo male tajne u koju se kunu svi majstori Romesca: upotrijebi krišku kruha da ga zgusneš za istinski sočan umak. Dovoljno je upotrijebiti i samo 2 kriške za fantastičan umak.

Crostini

Crostini su savršeno puckavi zalogaji za predjelo koji su idealan način da iskoristiš ostatke baguettea. Nareži krugove od 2 cm, premaži ih maslinovim uljem i malo prepeci. Možeš ih preliti s neograničenim brojem namaza ili umaka.

Crostini Možda vas zanima... Sedam brzih zalogajčića za ljetne tulume Špajza

Pečeni pita čips

Ostaci pita kruha prilika su da napraviš hrskavi pita čips. Zagrij pećnicu na 180°C. Kriške pita kruga podijeli na pola, a zatim svaku polovicu izreži na šest kriški. Lim za kolačiće obloži aluminijskom folijom ili papirom za pečenje i rasporedi kriške u naizmjenične linije. Poprskaj kriške maslinovim uljem i pospi mješavinom začina po izboru. Probaj sol, kumin i čili u prahu za ukusnu poslasticu. Peci 10-12 minuta ili dok ne postanu hrskavo zlatne.

Puding od kruha

Poput francuskog tosta, baršunasti, slatki desert poput pudinga od kruha odličan je način da iskoristiš ostatke kruha i impresioniraš goste. Također možeš napraviti slani puding od kruha, sa šunkom i cheddarom, za zabavan doručak ili užinu tijekom ležernih vikenda.

Ako ništa drugo ne uspije i samo trebaš iskoristiti krajeve štruce ili nekoliko kriški štruce, namaži je s malo omekšalog maslaca, velikom žlicom džema i voila – ukusni zalogaji gotovi su u tren oka. Na kraju krajeva, gotovo da ne postoji ništa što komad kruha ne može spojiti u savršen sklad.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.