Špajza 26. rujna 2025.

Je li kristalizirani med siguran za jelo?

kristalizirani med
Kristalizirani med
foto: HONEYMARU/Pinterest
Zrnasta tekstura i zgušnjavanje često nas zbune, ali kristali u medu nisu razlog za bacanje. U nastavku otkrivamo zašto je to zapravo dobar znak...

Otvoriš staklenku meda i zatekneš zrnastu, mutnu masu umjesto glatke zlatne tekućine - nije li to uobičajen scenarij?! Većina odmah pomisli: "OK, ovo ide u smeće”.

Ali - ovo definitivno nije razlog za bacanje, jer kristalizirani med nije pokvaren, niti mu je prošao rok trajanja. Naprotiv, to što se med pretvori iz tekućine u gustu, zrnatu masu zapravo je dokaz da u njemu nema dodataka, konzervansa ni glukoznih sirupa. Da je med savršeno prirodan!

Je li med zdraviji od šećera? Možda vas zanima... Pitamo se: Je li med zdraviji od šećera? Špajza

Stručnjaci objašnjavaju da je kristalizacija potpuno prirodan proces koji se s vremenom događa medu. Proces je jednostavan: glukoza, jedan od prirodnih šećera u medu, odvaja se iz tekuće faze i formira kristaliće.

Taj proces započinje čim se naruši ravnoteža između vode i šećera, a ubrzavaju ga temperature niže od sobne te filtracija (ili njezin izostanak).

kristalizirani med | Author: The Kitchn/Pinterest Kristalizirani med je savršeno prirodan i dobar za konzumaciju foto: The Kitchn/Pinterest

Brzina kristalizacije ovisi o cvijeću s kojeg su pčele skupljale pelud

Dobro si pročitao, brzina kristalizacije doslovce ovisi o tome koje su biljke pčele posjetile. Neke vrste meda kristaliziraju se brže od drugih jer sadrže više glukoze.

Primjerice, med od djeteline ili repice brzo će se pretvoriti u pastu, dok bagremov, kestenov ili eukaliptusov med ostaje tekuć mnogo dulje. Dodatno, sirovi, nefiltrirani med kristalizira se brže jer sadrži sitne čestice peludi, voska i propolisa što mu dodaje i na nutritivnoj vrijednosti, ali i na “neredu” u teksturi.

Ukratko, što je med manje obrađen, to je “življi” i skloniji kristalizaciji.

med, saće Možda vas zanima... Može li se med pokvariti i kako ga pravilno čuvati? Špajza

Zašto med nije dobro držati u hladnjaku?

Većina ljudi pogriješi s čuvanjem meda. Hladnjak je, iako intuitivan izbor, zapravo najgore mjesto za njega. Na temperaturama ispod 10°C kristalizacija počinje puno brže.

Idealno je držati med u smočnici ili kuhinjskom ormariću, na sobnoj temperaturi i dalje od izvora svjetla. Također, vrijedi obratiti pažnju na ambalažu: metalni poklopci mogu reagirati s blagom kiselošću meda i s vremenom zahrđati.

Najbolje je stoga čuvati med u staklenkama s nepropusnim plastičnim ili staklenim poklopcem na stalnoj temperaturi od oko 21°C i izbjegavati često otvaranje. 

med, saće | Author: Olivie Strauss/Unsplash Obožavamo med u saću foto: Olivie Strauss/Unsplash

Kako med vratiti u tekuće stanje

Kristalizirani med je i dalje potpuno jestiv, ali ako želiš ponovno uživati u njegovoj tekućoj formi, postoji jednostavno rješenje, evo kratkih uputa:

  • Zagrij staklenku u posudi s toplom vodom (ne kipućom) i pusti da se polako vrati u tekuće stanje.
  • Povremeno promiješaj drvenom žlicom. Ovisno o količini, ovaj proces može trajati od nekoliko minuta do pola sata.
  • Nemoj koristiti mikrovalnu jer nagla promjena temperature može uništiti vrijedne enzime u medu i promijeniti okus meda.
Prirodni med Možda vas zanima... Kako pravilno kušati med u 5 jednostavnih koraka Špajza

Umjesto da te kristali u medu zabrinu, shvati ih kao znak da je prirodan i bez dodataka. Kristalizacija meda je znak njegove čistoće, a ne nečistoće.

Zanimljivo je i to da neki ljudi preferiraju kristalizirani med zbog gušće teksture koja se lako maže i ne kaplje, što je idealno za brzinske doručke. Odlično se slaže s maslacem, kefirom, pa čak i kao tajni sastojak u marinadama ili slasticama.

Isprobaj med u ovim receptima:

jogurt, smokve Možda vas zanima... DORUČAK IZ SNOVA Smokve s grčkim jogurtom i medom Recepti voćna salata, voće Možda vas zanima... Osvježavajuća voćna salata s dresingom od meda i limete Recepti Sočna torta bez brašna - od badema, jabuka i meda Možda vas zanima... Sočna torta bez brašna - od badema, jabuka i meda Recepti zimski muffini Možda vas zanima... Sočni medeni muffini prizivaju blagdanski duh Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.