Ova jednostavna, a raskošna torta bez brašna spaja okuse badema, jabuka i meda. Uživaj u svakom zalogaju!
Ima nešto čarobno u svakom desertu od jabuka. Svaki zalogaj budi uspomene na miris svježe pečenih pita iz bakine kuhinje i one prve hladne dane kad priroda nudi svoje najbogatije plodove. Jabuke su oduvijek sinonim za jednostavnu, a nevjerojatno raskošnu slasticu – pristupačnu i zdravu. A ova torta bez brašna od badema, jabuka i meda oduševit će te na prvi griz.
Bademovo brašno ovdje je zvijezda, pružajući bogatstvo i sočnost koje maslac ili ulje ne mogu nadomjestiti. Uz nježne začine poput cimeta i muškatnog oraščića, torta je idealna za hladne dane, a dodatak glazure od meda i hrskavih tostiranih badema čini je neodoljivom. I najbolje od svega?
Ova torta od badema, jabuka i meda nadilazi obične kolače: bez brašna, glutena i mliječnih proizvoda, savršeno se uklapa u moderan način prehrane, ali bez kompromisa kad je riječ o okusu.
Bademovo brašno koristi se umjesto pšeničnog brašna
foto: Cocarinne/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Sočna torta bez brašna - od badema, jabuka i meda
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Bademovo brašno
170
g
Cimet
1
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Sol
0,75
žličica
Jaje
3
kom
Med
0,25
šalica
Ulje od avokada
2
žlica
Jabuka
200
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 160°C. Namasti kalup za tortu promjera 20 cm i obloži dno papirom za pečenje.
U srednjoj zdjeli pomiješaj bademovo brašno, cimet, mljeveni muškatni oraščić i sol. U sredini napravi udubljenje, dodaj jaja, med i ulje pa pjenjačom najprije izmiješaj mokre sastojke u sredini.
Postupno umiješaj suhe sastojke s rubova zdjele dok ne dobiješ glatku smjesu. Na kraju umiješaj naribanu ili tanko narezanu jabuku.
Izlij smjesu u pripremljeni kalup pazeći da papir za pečenje ostane na mjestu. Špatulom ravnomjerno rasporedi smjesu, a zatim nekoliko puta lagano udari kalupom o radnu površinu kako bi uklonio mjehuriće zraka.
Peci tortu 30 minuta dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Alternativno, možeš koristiti termometar – sredina torte trebala bi doseći 99°C.
Kad je torta gotova, ostavi je da odstoji u kalupu 5 minuta. Zatim pažljivo prođi nožem uz rub kalupa, preokreni tortu na rešetku za hlađenje, skini papir za pečenje i okreni je licem prema gore.
Dok je torta još topla, prelij glazuru preko nje tako da lagano curi preko rubova. Pospi tostirane bademe po glazuri dok je još mokra.
Ova torta može se napraviti dan unaprijed i čuvati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Prije posluživanja ostavi je da se ohladi na sobnu temperaturu.
GLAZURA I UKRAS
Sastojci
Šećer u prahu
0,50
šalica
Med
2
žlica
Bademovo mlijeko
1
žlica
Listići badema
0,25
šalica
Postupak
Dok se torta peče, u zdjelici pomiješaj šećer u prahu, med i bademovo mlijeko. Pokrij zdjelicu i ostavi sa strane.
Na tavi na srednjoj vatri tostiraj listiće badema, povremeno protresajući tavu dok ne postanu zlatno-smeđi, oko 5 minuta. Odmah ih prebaci u zdjelicu da se ne prepeku.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
232 kcal
11 %
MASTI
14,00 g
19 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
23,00 g
8 %
PROTEINI
6,00 g
12 %
Tortu od badema, jabuka i meda čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi, do 3 dana.