Recepti 14. ožujka 2023.

Novi hit: Neodoljiva torta od kave i sira bez brašna

Torta od kave i svježeg sira
Torta od kave i svježeg sira foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj divni kolač sigurno će izmamiti samo pohvale od tvojih najmilijih ili gostiju – kombinacija sira i kave neodoljiva je, a kremasta struktura topi se u ustima

Od krafni i kolačića s kavom do torti svih vrsta, kava čini čuda u isticanju određenih okusa hrane. Ako pravilno spojiš kavu i hranu, dobit ćeš sočnu kombinaciju okusa koju jednostavno ne smiješ uskratiti svojim okusnim pupoljcima.

Poput sparivanja vina i sira, postoje određene kombinacije hrane i kave koje se najbolje nadopunjuju. A kada je kava pravilno spojena, moći ćeš kušati poboljšane okuse i kave i hrane koja ti je pri ruci. Jedna od tih savršenih kombinacija kave i hrane svakako je ona kave i sira!

Kontrastni okusi i teksture ovu tortu čine neodoljivo privlačnom i svježom. Na koncu, kome se ne sviđa ideja da se smjesti uz slatki komad kolača od kave i sira te uz njih još i omiljenu šalicu kave koja grije?

 | Author: Shutterstock Kava se odlično sljubljuje s raznom slanom i slatkom hranom foto: Shutterstock

Torta od kave i sira

Sastojci (za 14 kriški):

  • 1 limun
  • 100 g mliječne čokolade
  • 4 jaja
  • 175 g maslaca
  • 200 g šećera
  • sjemenke iz 1 mahune vanilije
  • 750 g posnog svježeg sira
  • žlica pšenične krupice
  • vrećica praška za puding od vanilije
  • 4 žlice gorkog kaka
  • 2 žlice instant-kave u prahu

 

Možda vas zanima... Neki novi okusi: Mirisna torta s kavom Recepti

 

Priprema:

  1. Operi limun u vrućoj vodi, posuši ga pa mu naribaj koricu i istisni sok.
  2. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Natrganu čokoladu otopi na pari. Uzmi jaja pa odvoji bjelanjke od žumanjaka. Pjenasto izmiksaj maslac sa šećerom, dodaj sjemenke vanilije, žumanjke, sok od limuna i koricu te sve dobro promiksaj, a potom umiješaj sir, griz i prašak za puding. Na kraju dodaj snijeg od bjelanjaka. Odvoji 1/3 smjese pa u nju umiješaj otopljenu čokoladu, kakao i instant-kavu.
  3. U namašćeni kalup za tortu (promjera 26 cm) ulij tamnu smjesu od koje odvoji 4 žlice te premaži svijetlom smjesom.
  4. Ostatak tamne smjese stavi u vrećicu, odreži joj jedan mali kut pa istisni smjesu po torti i lagano je promiješaj vilicom da nastanu mramorne šare.
  5. Stavi tortu u pećnicu i peci je 35-40 minuta.
  6. Nakon toga smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva pa peci tortu još 25-30 minuta. Ako previše tamni, prekrij je aluminijskom folijom.
  7. Pečenu tortu izvadi i ostavi da se ohladi na rešetki za kolače.

 

Možda vas zanima... Brza torta s kavom i bijelom čokoladom koja se ne peče Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:22 15. Ožujak 2023.

    ma lagana torta odlično