Od krafni i kolačića s kavom do torti svih vrsta, kava čini čuda u isticanju određenih okusa hrane. Ako pravilno spojiš kavu i hranu, dobit ćeš sočnu kombinaciju okusa koju jednostavno ne smiješ uskratiti svojim okusnim pupoljcima.
Poput sparivanja vina i sira, postoje određene kombinacije hrane i kave koje se najbolje nadopunjuju. A kada je kava pravilno spojena, moći ćeš kušati poboljšane okuse i kave i hrane koja ti je pri ruci. Jedna od tih savršenih kombinacija kave i hrane svakako je ona kave i sira!
Kontrastni okusi i teksture ovu tortu čine neodoljivo privlačnom i svježom. Na koncu, kome se ne sviđa ideja da se smjesti uz slatki komad kolača od kave i sira te uz njih još i omiljenu šalicu kave koja grije?
Torta od kave i sira
Sastojci (za 14 kriški):
- 1 limun
- 100 g mliječne čokolade
- 4 jaja
- 175 g maslaca
- 200 g šećera
- sjemenke iz 1 mahune vanilije
- 750 g posnog svježeg sira
- žlica pšenične krupice
- vrećica praška za puding od vanilije
- 4 žlice gorkog kaka
- 2 žlice instant-kave u prahu
Priprema:
- Operi limun u vrućoj vodi, posuši ga pa mu naribaj koricu i istisni sok.
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Natrganu čokoladu otopi na pari. Uzmi jaja pa odvoji bjelanjke od žumanjaka. Pjenasto izmiksaj maslac sa šećerom, dodaj sjemenke vanilije, žumanjke, sok od limuna i koricu te sve dobro promiksaj, a potom umiješaj sir, griz i prašak za puding. Na kraju dodaj snijeg od bjelanjaka. Odvoji 1/3 smjese pa u nju umiješaj otopljenu čokoladu, kakao i instant-kavu.
- U namašćeni kalup za tortu (promjera 26 cm) ulij tamnu smjesu od koje odvoji 4 žlice te premaži svijetlom smjesom.
- Ostatak tamne smjese stavi u vrećicu, odreži joj jedan mali kut pa istisni smjesu po torti i lagano je promiješaj vilicom da nastanu mramorne šare.
- Stavi tortu u pećnicu i peci je 35-40 minuta.
- Nakon toga smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva pa peci tortu još 25-30 minuta. Ako previše tamni, prekrij je aluminijskom folijom.
- Pečenu tortu izvadi i ostavi da se ohladi na rešetki za kolače.