Najmlađi dvojac naših gastro druženja, Matija i Željka, Sweety&Spicy, na posljednjem su gastro meetup-u pripremali sjajnu torticu s aromama kave i bijelom čokoladom.
Red podloge od mljevenog Plazma keksa, red kreme od kave, još malo Plazme, pa red kreme od bijele čokolade.
Nismo bili sigurni je li pametnije ovu poslasticu ostaviti za sam kraj degustacije ili pak je isprobati prvu, pa smo na nju navalili u čak dva navrata.
Za podlogu će vam trebati:
- 200 g mljevenog Plazma keksa
- 100 g maslaca
- 2 žlice šećera
Za prvu kremu trebat će vam:
- 700 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 120 gr šećera
- 2 žumanjka
- 3 žličice instant kave
- 150 g maslaca
Za drugu bazu trebat će vam:
- 1 pakiranje Plazma keksa u komadu
- Skuhana kava
Za pripremu druge kreme trebat će vam:
- 250 g mascarpone sira
- 100 g bijele čokolade
- 2 dcl vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera
Ukupno sastojci:
- 250 g maslaca (1 maslac)
- 1 mlijeko (1 litra)
- 2 pudinga vanilija
- 200 g šećera
- 100 g čokolade bijele ( 1 komad)
- 2 dcl vrhnja za šlag
- 250 g mascarpone sira ( 1 komad)
- 2 jaja
- 200 g Plazme i još jedan paket
- Kava instant 3 čajne žličice
Postupak pripreme:
- Mljevene Plazma kekse pomiješajte sa šećerom i otopljenim maslacem. Stavite smjesu u kalup za torte (promjer 22 cm ili 6 malih kalupa) te zapecite 3-5 minuta.
- Za pripremu kreme: u 500 ml kipućeg mlijeka dodajte tri čajne žlice instant kave, kada prokuha umiješajte smjesu koju se prethodno umutili od: 200 ml mlijeka, dva pudinga od vanilije , 120 grama šećera te 2 žumanjka.
- Skuhajte gustu kremu
- U prohlađenu kremu mikserom umutite 150 g maslaca sobne temperature. Kremu rasporedite na podlogu od plazma keksa
- Natopite plazma kekse u prethodno skuhanoj kavi po svojoj želji te rasporedite po kremi
- Umutite vrhnje za šlag, u njega dodajte 250 g mascarpone sira te 100 gr otopljene bijele čokolade. Dobivenu kremu nanesite na tortu te pustite sve da se dobro ohladi.
Dobar tek!