Recepti Doručak 24. ožujka 2024.

Pohani kruh: Recept i trikovi za savršen doručak

Doručak
5 MIN
10 MIN
2
JEDNOSTAVNO
pohani kruh, doručak
Pohani kruh volimo i sladak i slan
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Saznaj kako napraviti hrskavi pohani kruh. Donosimo ti najbolji recept za pohani kruh i male tajne pripreme omiljenog doručka ili deserta...

Pohani kruh, u svijetu poznat kao francuski tost (French toast), praktičan je način za iskoristiti stari kruh. Zbog neutralnosti okusa, pohani kruh se može poslužiti kao slatki ili kao slani obrok, ovisno o tvojim preferencijama.

Usavrši pripremu ovog ukusnog jela uz nekoliko lako primjenjivih savjeta...

slani pohani kruh Možda vas zanima... Jesi li za slani pohani kruh s parmezanom? Recepti

Kakav kruh odabrati

Kruh bi trebao biti stariji. Stariji kruh bolje upija mješavinu za pohanje te je samim time i sočniji. Možeš koristiti bilo koju vrstu kruha, ali najmekši pohani kruh priprema se od običnog bijelog kruha. 

Smjesa za pohanje

Ako je kruh jako star, dobro je da je smjesa za pohanje nešto rjeđa kako bi kruh imao što upiti. Tada najčešće ide kombinacija razmućenih jaja i malo mlijeka. Ako je kruh star tek jedan dan, dovoljno je umočiti ga u razmućena jaja.  

 | Author: Shutterstock Priprema pohanog kruha foto: Shutterstock

Začini za pohani kruh

Začini pohanom kruhu daju neodoljiv okus. Možeš napraviti pikantan pohani kruh s chilijem ili jednostavan slani pohani kruh. Ako radiš slatku varijantu, savjetujemo da u jaja staviš malo ekstrakta vanilije i cimeta.

Pečenje, odnosno prženje

Najbolje je pržiti pohani kruh na mješavini biljnog ulja i maslaca u omjeru 2:1. Maslac gori na visokim temperaturama, a kada ga miješaš u ovom omjeru, uspije sačuvati svoj okus i daje odličnu aromu pohanom kruhu. Svakako pripazi da ti masnoća bude zagrijana prije pečenja kako ti pohani kruh ne bi popio puno masnoće.

Čokoladni pohani kruh Možda vas zanima... Čokoladni pohani kruh popravit će ti dan Recepti

Pohani kruh sa sirom i drugim slanim dodatcima

Pohani kruh će se odlično sljubiti sa slatkim dodacima poput meda, umakom od voća ili čokoladnim namazom, a odličan doručak bit će i u slanoj varijanti s dodatkom kiselog vrhnja, sirnog namaza, sireva, šunke ili jednostavnog kečapa.

Izreži kriške kruha i zareži nožem džepiće u koje ćeš stavljati šunku i sir. Umuti jaja s mlijekom i dodaj sol, otprilike na 4 kriške kruha ide jedno jaje.  Prerezani kruh puni s fetama sira i šunke ,zatim umoči u jaja i na vrućem ulju prži s obje strane.

 | Author: Shutterstock Pohani kruh s pršutom i parmezanom foto: Shutterstock

Pohani kruh iz pećnice

Pohani kruh, umjesto u ulju, pripremi u pećnici, pa mu dodaj omiljene dodatke i uživaj u omiljenom doručku bez imalo briga (i uz manje kalorija).  Za pripremu pohanog kruha iz pećnice trebat će ti 6 šnita kukuruznog tosta, 100 ml mlijeka, 3 jaja, kristalni šećer po ukusu, cimet, vanilija po ukusu, med po ukusu. Postupak pripreme je jednostavan.

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Jaja i mlijeko dobro pomiješaj, začinite ih prema ukusu.  Dobivenu mješavinu prebaci u veću plitku posudu, dodaj kruh i pusti da stoji dok tost ne upije veći dio smjese. Postupak ponavljaj dok ti ne ponestane sastojaka.

Namočeni tost prebaci na lim za pečenje prethodno premazan s malo maslaca i ulja. Tost peci 8-10 minuta na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Nakon toga ga okreni na drugu stranu i peci dodatnih pet minuta.

Ne gasi ekran dok kuham

Slatki pohani kruh
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Kruh 4 kriška
  • Jaje 3 kom
  • Mlijeko 50 ml
  • Smeđi šećer 2 žlica
  • Cimet 1 žličica
  • Sol 1 prstohvat
  • Narančina korica 1 kom
  • Maslac 3 žlica
  • Suncokretovo ulje
  • Maslac
Postupak
  1. Umuti jaja s mlijekom, smeđim šećerom, cimetom, soli  i koricom naranče.


  2. Dobro umoči kriške kruha u mješavinu (kruh mora dobro upiti smjesu).


  3. Zagrij veliku tavu, dodaj po 2 žlice maslaca i ulja i peci kruh sa svake strane nekoliko minuta, dok ne dobije zlatno-žutu boju.


  4. Posluži uz svježe voće, med i šalicu bijele kave ili toplog ili pak hladnog mlijeka.


Pohani kruh recept | Author: Shutterstock Slatki pohani kruh, foto: Shutterstock

Isprobaj i sljedeće recepte:

Možda vas zanima... Slasni džepići punjeni kajganom i hrskavom slaninom Recepti Možda vas zanima... Još bolji doručak uz pržene banane s cimetom Recepti Možda vas zanima... Dobro jutro uz namaz od sira i pečenih paprika Recepti Slatki kruh s bananama Možda vas zanima... Najbolji doručak: Slatki kruh s bananama i kikirikijem Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • JulijaL 15:25 13. Svibanj 2018.

    Najbolji je na kosanoj masti!Ma, kakvo ulje?!