Zbog neutralnosti okusa, pohani kruh se može poslužiti kao slatki ili kao slani obrok, ovisno o tvojim preferencijama. Usavrši pripremu ovog ukusnog jela uz nekoliko savjeta...
Thinkstock
Kruh
Kruh bi, kao što smo već rekli, trebao biti stariji. Stariji kruh bolje upija mješavinu za pohanje te je samim time i sočniji. Možeš koristiti bilo koju vrstu kruha, ali najmekši pohani kruh priprema se od običnog bijelog kruha.
Smjesa za pohanje
Postoji jako puno varijacija na ovu temu. Naime, ako je kruh jako star, dobro je da je smjesa nešto rjeđa kako bi kruh imao što upiti. Tada najčešće ide kombinacija razmućenih jaja i malo mlijeka. Ako je kruh star tek jedan dan, dovoljno je umočiti ga u razmućena jaja.
Začini
Već smo spomenuli kako je pohani kruh neutralan, ali zato je dopuštena slobodna u upotrebi začina. Možeš napraviti pikantan pohani kruh s chillijem ili jednostavan slani pohani kruh. Ako radiš slatku varijantu, savjetujemo da u jaja staviš malo ekstrakta vanilije i cimeta.
Thinkstock
Pečenje
Najbolje je pržiti pohani kruh na mješavini biljnog ulja i maslaca u omjeru 2:1. Maslac gori na visokim temperaturama, a kada ga miješaš u ovom omjeru, uspije sačuvati svoj okus i daje odličnu aromu pohanom kruhu. Svakako pripazi da ti masnoća bude zagrijana prije pečenja kako ti pohani kruh ne bi popio puno masnoće.
Sastojci za slatku varijantu:
- 4 šnite starog bijelog kruha
- 3 veća jaja
- 1 žličica soli
- 50 ml mlijeka
- biljno ulje i maslac, količinu odredite ovisno o veličini kruha
Postupak pripreme:
- Prvo razmuti jaja u tanjuru, dodaj malo soli i mlijeko i sve dobro promiješaj.
- Na tavi zagrij biljno ulje i maslac .
- Kada je ulje ugrijano, kruh umoči u mješavinu s obje strane, puštajući nekoliko sekundi da upije malo smjese.
- Kruh peci sa svake strane nekoliko minuta, dok ne dobije zlatno-žutu boju.
- Posluži uz šalicu hladnog mlijeka.
Dobar tek!
Thinkstock