Recepti 13298 prikaza 13. svibnja 2018.

Pohani kruh - znamo kako ga pripremiti upravo savršenim

Thinkstock
Pohani kruh, ili u svijetu poznat kao francuski tost, praktičan je način za iskoristiti stari kruh i pretvoriti ga u ukusan doručak.

Zbog neutralnosti okusa, pohani kruh se može poslužiti kao slatki ili kao slani obrok, ovisno o vašim preferencijama. Usavršite pripremanje ovog ukusnog jela uz nekoliko savjeta.

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Kruh

Kruh bi, kao što smo već rekli, trebao biti stariji. Stariji kruh bolje upija mješavinu za pohanje te je samim time i sočniji. Možete koristiti bilo koju vrstu kruha, ali svakako najmekši pohani kruh je od običnog bijelog kruha.

Smjesa za pohanje

Postoji jako puno varijacija na ovu temu. Naime, ako je kruh jako star, dobro je da je smjesa nešto rjeđa kako bi kruh imao što upiti. Tada najčešće ide kombinacija razmućenih jaja i malo mlijeka. Ako je kruh star tek jedan dan, dovoljno je samo razmutiti jaja i u njih umakati.

Začini

Već smo spomenuli kako je pohani kruh neutralan i baš zato možete biti kreativni kod začina. Možete napraviti pikantan pohani kruh s chillijem ili jednostavan slani pohani kruh. Ako radite slatku varijantu, savjetujemo da u jaja stavite malo ekstrakta vanilije i cimeta.
 

 | Author: Thinkstock Thinkstock


Pečenje

Najbolje je pržiti pohani kruh na mješavini biljnog ulja i maslaca u omjeru 2:1. Maslac gori na visokim temperaturama, a kada ga miješate u ovom omjeru, uspije sačuvati svoj okus i da odličnu aromu pohanom kruhu – slatkom ili slanom. Svakako,  pazite da vam je masnoća vruća prije pečenja kako vam pohani kruh ne bi popio puno masnoće.

Za slanu varijantu potrebno vam je:

  • 4 šnite starog bijelog kruha
  • 3 veća jaja
  • 1 žličica soli
  • 50 ml mlijeka
  • biljno ulje i maslac, količinu odredite ovisno o veličini kruha

Postupak pripreme:

  1. Prvo razmutite jaja u tanjuru, dodajte malo soli i mlijeko i sve dobro promiješajte.
  2. Na tavi zagrijte biljno ulje i maslac . 
  3. Kada je ulje ugrijano , kruh umačite u mješavinu s obje strane, puštajući nekoliko sekundi da upije malo smjese.
  4. Kruh pecite sa svake strane nekoliko minuta, dok ne dobije zlatno-žutu boju.
  5. Poslužite uz šalicu hladnog mlijeka.

Dobar tek!
 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • JulijaL 15:25 13. Svibanj 2018.

    Najbolji je na kosanoj masti!Ma, kakvo ulje?!