Jacques Pepin, 88-godišnji legendarni francuski chef s američkom adresom, autor je više od 30 kuharica u kojima se ne razmeće visokom kuhinjom već donosi praktične recepte primjenjive u svakodnevnom životu. Tako je i s njegovom najnovijom kuharicom "Cooking My Way: recipes and Techniques for Economical Cooking" koja je objavljena krajem rujna prošle godine.
U ovoj kuharici chef Pepin dijeli s čitateljima svoje znanje o tome kako kod kuće kuhati ekonomično, posebno u ovim skupim vremenima. Pepin donosi više od 150 recepata te savjete kako uštedjeti novac, vrijeme i trud, ali i vrijeme za čišćenje nakon kuhanja.
Prednost daje sezoni
Njegov glavni savjet je kupovanje sezonskih namirnica jer su one na vrhuncu sezone najpristupačnije, najukusnije i najhranjivije. Također, savjetuje korištenje jeftinijih komada mesa te korištenje ostataka mesa i povrća za izradu temeljaca, juha i umaka.
Među receptima koje chef Pepin donosi u novoj kuharici su rimska salata s češnjakom i krutonima, souffle od griza i sira, ragu od graha i kelja, gratinirane tikvice i rajčice, pohane školjke, jagode s kiselim vrhnjem i smeđim šećerom… i brojni drugi.
Zavirili smo u ovu korisnu knjigu i otkrili pravo blago – osim recepata, posebno su nas se dojmile odlične ilustracije čiji je autor upravo chef Pepin, kao i fotografije Toma Hopkinsa.
Juha od svega iz hladnjaka
O korištenju ostataka hrane puno je pričao tijekom promocije knjige te otkrio kako baš nikada ne baca ostatke, da svaki put izmisli način kako ih iskoristiti. Odličan je to način za uštedu, ali i smanjenje otpada od hrane koji poprilično zagađuje okoliš.
"Nikad ne bacam ostatke hrane. Kad ne znam što bih drugo s ostacima, napravim svoju 'juhu iz hladnjaka' u kojoj iskoristim sve što pronađem u hladnjaku – od uvele salate, komada mrkve i luka… Skuham to s malo pilećeg temeljca i dobijem izvrsnu juhu", otkriva slavni chef, koji je svoju karijeru, osim kuhanju za brojne slavne osobe i u uglednim restoranima, posvetio i edukaciji mladih kuhara.
Prefina slana palačinka od starog kruha
Chef Pepin otkriva i kako iskoristiti stari kruh. Teško da ćemo s njime skuhati finu juhicu, no neumorni 87-godišnjak ima super ideju koja, gle čuda, ne uključuje krutone ili krušne mrvice, iako su i to odlični načini za iskoristiti stari kruh.
Njegova slana palačinka od starog kruha posve je novo, zanimljivo jelo koje na odličan način iskorištava ostatke kruha koji uz recept chefa Pepina postaju potpuno novo jelo uz samo nekoliko osnovnih namirnica.
"Kad imam starog kruha, a to je često, narežem ga na komadiće i namočim ih u mlijeku kako bi omekšali. Dodam jaje, svježe začinsko bilje koje mi je u tom trenutku dostupno, malo luka i češnjaka.
Dobivenu smjesu ispržim u tavici i dobijem predivnu slanu palačinku koja je jeftina i ukusna. Najčešće ju poslužim s malo kiselog vrhnja ili nekim drugim dodatkom. Zapamtite – važno je iskoristiti ostatke hrane!“, poručuje slavni chef.
Imamo još puno odličnih savjeta kako iskoristiti ostatke hrane...