Špajza 09. travnja 2024.

Slavni chef savjetuje kako iskoristiti stari kruh

Sourdough krug
Ostatke starog kruha iskoristi na inovativan način foto: Geraud Pfeiffer/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Jacques Pepin ima 88 godina, ali i dalje neumorno nastavlja sa svojom misijom educiranja ljudi kako da kod kuće skuhaju fina jela, a ne potroše pravo bogatstvo. Korištenje ostataka hrane za nova jela njegovo je glavno načelo

Jacques Pepin, 88-godišnji legendarni francuski chef s američkom adresom, autor je više od 30 kuharica u kojima se ne razmeće visokom kuhinjom već donosi praktične recepte primjenjive u svakodnevnom životu. Tako je i s njegovom najnovijom kuharicom "Cooking My Way: recipes and Techniques for Economical Cooking" koja je objavljena krajem rujna prošle godine.

U ovoj kuharici chef Pepin dijeli s čitateljima svoje znanje o tome kako kod kuće kuhati ekonomično, posebno u ovim skupim vremenima. Pepin donosi više od 150 recepata te savjete kako uštedjeti novac, vrijeme i trud, ali i vrijeme za čišćenje nakon kuhanja.

Stari kruh Možda vas zanima... Ne bacaj stari kruh, iskoristi ga za nova jela Špajza

Prednost daje sezoni

Njegov glavni savjet je kupovanje sezonskih namirnica jer su one na vrhuncu sezone najpristupačnije, najukusnije i najhranjivije. Također, savjetuje korištenje jeftinijih komada mesa te korištenje ostataka mesa i povrća za izradu temeljaca, juha i umaka.

Među receptima koje chef Pepin donosi u novoj kuharici su rimska salata s češnjakom i krutonima, souffle od griza i sira, ragu od graha i kelja, gratinirane tikvice i rajčice, pohane školjke, jagode s kiselim vrhnjem i smeđim šećerom… i brojni drugi.

Zavirili smo u ovu korisnu knjigu i otkrili pravo blago – osim recepata, posebno su nas se dojmile odlične ilustracije čiji je autor upravo chef Pepin, kao i fotografije Toma Hopkinsa.

 | Author: Amazon "Cooking My Way: recipes and Techniques for Economical Cooking" foto: Amazon  | Author: Amazon "Cooking My Way: recipes and Techniques for Economical Cooking" foto: Amazon

Juha od svega iz hladnjaka

O korištenju ostataka hrane puno je pričao tijekom promocije knjige te otkrio kako baš nikada ne baca ostatke, da svaki put izmisli način kako ih iskoristiti. Odličan je to način za uštedu, ali i smanjenje otpada od hrane koji poprilično zagađuje okoliš.

"Nikad ne bacam ostatke hrane. Kad ne znam što bih drugo s ostacima, napravim svoju 'juhu iz hladnjaka' u kojoj iskoristim sve što pronađem u hladnjaku – od uvele salate, komada mrkve i luka… Skuham to s malo pilećeg temeljca i dobijem izvrsnu juhu", otkriva slavni chef, koji je svoju karijeru, osim kuhanju za brojne slavne osobe i u uglednim restoranima, posvetio i edukaciji mladih kuhara.

 | Author: Alexander Grey/Pexels Ostaci kruha - odlična osnova za nova jela foto: Alexander Grey/Pexels

Polpete od kelja i starog kruha Možda vas zanima... Od starog kruha i kelja napravi ukusne popečke Recepti

Prefina slana palačinka od starog kruha

Chef Pepin otkriva i kako iskoristiti stari kruh. Teško da ćemo s njime skuhati finu juhicu, no neumorni 87-godišnjak ima super ideju koja, gle čuda, ne uključuje krutone ili krušne mrvice, iako su i to odlični načini za iskoristiti stari kruh.

Njegova slana palačinka od starog kruha posve je novo, zanimljivo jelo koje na odličan način iskorištava ostatke kruha koji uz recept chefa Pepina postaju potpuno novo jelo uz samo nekoliko osnovnih namirnica.

"Kad imam starog kruha, a to je često, narežem ga na komadiće i namočim ih u mlijeku kako bi omekšali. Dodam jaje, svježe začinsko bilje koje mi je u tom trenutku dostupno, malo luka i češnjaka.

Dobivenu smjesu ispržim u tavici i dobijem predivnu slanu palačinku koja je jeftina i ukusna. Najčešće ju poslužim s malo kiselog vrhnja ili nekim drugim dodatkom. Zapamtite – važno je iskoristiti ostatke hrane!“, poručuje slavni chef.

 | Author: Amazon "Cooking My Way: recipes and Techniques for Economical Cooking" foto: Amazon  | Author: Amazon "Cooking My Way: recipes and Techniques for Economical Cooking" foto: Amazon

Imamo još puno odličnih savjeta kako iskoristiti ostatke hrane...

Čarobni umaci Možda vas zanima... Ne bacaj ostatke mesa, oživi ga finim umacima Špajza Možda vas zanima... Napravi složenac od starog kruha i tamne čokolade Recepti Puding od starih kroasana i karamel umaka Možda vas zanima... Raskošni puding od starih kroasana i karamel umaka Recepti čips od tjestenine Možda vas zanima... Iskoristi ostatke tjestenine i napravi genijalnu grickalicu! Špajza Možda vas zanima... Složenac od starog kruha i jagoda za doručak ili desert Recepti Zapečena riža Možda vas zanima... Zapečena riža u 3 varijante – kad ostane "od jučer" Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.