Naravno, možeš i zamrznuti višak kruha, no nažalost rijetko tko od nas razmišlja o zamrzavanju pola štruce kruha kada ga donese kući iz trgovine. Najbolje rješenje za ustajali kruh je imati nekoliko recepata za pripremu nekih drugih, kreativnih jela.
To će svakako doprinijeti smanjenju bacanja viška hrane i smanjiti tvoju frustraciju svaki put kada moraš baciti savršeno dobar komad kruha jer nije pojeden na vrijeme. Ove recepte preuzeli smo iz priručnika 'Kako upravljati ostacima hrane' autorice Sanje Kalambure.
Uštipci od starog kruha
Sastojci:
- ½ kg starog kruha
- 2 jaja
- 2,5 dcl mlijeka
- 20 dkg suhog sira
- sol i začini po mjeri (peršin, origano, bosiljak, mediteranski začini…)
Priprema:
- Kruh isjeckaj na kockice i prelij mlijekom. Ostavi da odstoji 10-ak minuta.
- Za to vrijeme naribaj suhi sir, umuti jaje, dodaj sol i začine. Sve pomiješaj sa starim kruhom.
- Ako je smjesa pregusta dodaj još mlijeka. Zagrij ulje i žlicom izvadi i peci uštipke do zlatno žute boje.
Puding od starog kruha
Sastojci:
- 1/2 kg starog kruha bez korice
- 2 dcl mlijeka
- 3 jaja
- 10 dkg grožđica
- 4 žlice šećera
- 2 žlice maslaca
- sirup ili pekmez od višanja
- 1 limun
Priprema:
- Kruh nareži na kockice, prelij kipućim mlijekom i ostavi da miruje 15 minuta. Kruhu dodaj smjesu od izmućenih jaja, grožđica i naribane limunove korice.
- Sve istresi u pleh koji je prethodno nauljen. Na vrh posluži listiće maslaca i peci na 180 stupnjeva 15-20 minuta.
- Serviraj uz pekmez ili sirup od višanja – ili bilo koji drugi po tvojoj želji.