Recepti 06. siječnja 2023.

Napravi složenac od starog kruha i tamne čokolade

Složenac od starog kruha i tamne čokolade foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Ponavljamo, stari kruh se ne baca. Od njega možeš pripremiti poslasticu za cijelu obitelj...

Već smo nebrojeno puta pisali o tome kako je stari kruh zapravo nepresušan izvor inspiracije; od krušnih mrvica do lažne pizze, od pohanog kruha pa do bogatih složenaca sa svježim voćem i vrhnjem... Funkcionira podjednako dobro u slatkim i slanim kombinacijama. 

Među favoritima nam je ovaj recept za složenac s tamnom čokoladom, za čiju ćeš pripremu trebati nekoliko minuta. Možeš ga napraviti večer ranije i samo ubaciti u pećnicu nakon povratka s posla. Dapače, što dulje stoji u hladnjaku, to će biti sočniji i pun okusa. 

 

Čokoladni tart Možda vas zanima... Brzi tart od čokolade - recept Marthe Stewart Recepti

 

U nastavku ti donosimo bazni recept koji možeš lako prilagoditi svom ukusu. Dobro je poznato da se kardamom i cimet vole s tamnom čokoladom, kao i kajenska papričica. Možeš dodati i nasjeckane orašaste plodove, suho voće, ali i nekoliko žlica ruma. Eksperimentiraj! 

 | Author: Shutterstock Složenac od kruha s tamnom čokoladom foto: Shutterstock

Složenac od kruha s tamnom čokoladom

Sastojci:

  • 10 kriški bijelog kruha
  • 430 ml slatkog vrhnja
  • 150 g tamne čokolade
  • 100 g šećera
  • 75 g maslaca
  • 3 jaja (L)

Priprema:

  1. Starom kruhu odreži koricu pa ga prereži na polovice ili četvrtine. 
  2. Čokoladu otopi na pari s maslacem, šećerom i slatkim vrhnjem. Po želji u ovom trenutku dodaj malo ruma te začine. 
  3. Izmiksaj jaja u pahuljastu smjesu pa ih prelij toplom, ali ne vrućom, čokoladom. 
  4. Duboku keramičku posudu premaži maslacem pa na dno stavi malo čokoladne smjese. Potom položi polovicu kruha i prelij dijelom čokoladne smjese. Rasporedi preostali kruh i iskoristi ostatak čokolade. Sav bi kruh trebao biti dobro obložen čokoladom. 
  5. Pusti da se malo ohladi na sobnom temperaturi, a potom pokrij folijom. Stavi u hladnjak na barem četiri sata, a poželjno i preko noći.
  6. Peci otprilike pola sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kruh bi s vanjske strane trebao biti lagano hrskav, ali iznutra kremast i mekan. Ostavi da odstoji 10-ak minuta, a zatim posluži. 

 

Možda vas zanima... Složenac od starog kruha i sira za svako doba dana Recepti Stari kruh Možda vas zanima... Ne bacaj stari kruh, iskoristi ga za nova jela Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:46 26. Listopad 2021.

    odlično