Već smo nebrojeno puta pisali o tome kako je stari kruh zapravo nepresušan izvor inspiracije; od krušnih mrvica do lažne pizze, od pohanog kruha pa do bogatih složenaca sa svježim voćem i vrhnjem... Funkcionira podjednako dobro u slatkim i slanim kombinacijama.
Među favoritima nam je ovaj recept za složenac s tamnom čokoladom, za čiju ćeš pripremu trebati nekoliko minuta. Možeš ga napraviti večer ranije i samo ubaciti u pećnicu nakon povratka s posla. Dapače, što dulje stoji u hladnjaku, to će biti sočniji i pun okusa.
U nastavku ti donosimo bazni recept koji možeš lako prilagoditi svom ukusu. Dobro je poznato da se kardamom i cimet vole s tamnom čokoladom, kao i kajenska papričica. Možeš dodati i nasjeckane orašaste plodove, suho voće, ali i nekoliko žlica ruma. Eksperimentiraj!
Složenac od kruha s tamnom čokoladom
Sastojci:
- 10 kriški bijelog kruha
- 430 ml slatkog vrhnja
- 150 g tamne čokolade
- 100 g šećera
- 75 g maslaca
- 3 jaja (L)
Priprema:
- Starom kruhu odreži koricu pa ga prereži na polovice ili četvrtine.
- Čokoladu otopi na pari s maslacem, šećerom i slatkim vrhnjem. Po želji u ovom trenutku dodaj malo ruma te začine.
- Izmiksaj jaja u pahuljastu smjesu pa ih prelij toplom, ali ne vrućom, čokoladom.
- Duboku keramičku posudu premaži maslacem pa na dno stavi malo čokoladne smjese. Potom položi polovicu kruha i prelij dijelom čokoladne smjese. Rasporedi preostali kruh i iskoristi ostatak čokolade. Sav bi kruh trebao biti dobro obložen čokoladom.
- Pusti da se malo ohladi na sobnom temperaturi, a potom pokrij folijom. Stavi u hladnjak na barem četiri sata, a poželjno i preko noći.
- Peci otprilike pola sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kruh bi s vanjske strane trebao biti lagano hrskav, ali iznutra kremast i mekan. Ostavi da odstoji 10-ak minuta, a zatim posluži.